Вече е ясно как ще изглежда Войнишкият мемориал до НДК

Има победител в конкурса на СОС
16 май 2024 12:38, Петър Бойчев
55
Вече е ясно как ще изглежда Войнишкият мемориал до НДК
Снимка Столична община

Проектът на архитектурно студио "Гебуплан" е избран за победител в конкурса за идеен проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк.

Той ще бъде разположен пред НДК на мястото на демонтирания паметник "1300 години България". Ръководител на екипа на студиото е арх. Филипа Гугучка. Съобщението бе направено от направление "Архитектура и градоустройство" към главния архитект на София, което е организатор на конкурса.

Журито не е присъдило второ и трето място в надпреварата, тъй като останалите участници не са получили минималния брой точки за класиране съгласно регламента на конкурса, поясняват от НАГ.

Спечелилият проект предлага оформяне на "основно ритуално пространство посредством П-образно разполагане на стриктно възстановените по оригинални чертежи мемориални стени (виж снимките)".

Те трябва да са разположени максимално близко до тези от унищожения оригинален мемориал. Нов елемент ще е създаването на "водни площи, влизащи в композиционно взаимодействие със съществуващите такива и съдействащи за постигането на по-благоприятен климат в силно ослънчената през лятото зона". Предвижда се на гърба на мемориалните стени да се създадат "зелени ивици" с цел "визуалното продължение на прилежащата зелена площ и във вертикална равнина".

Основното тяло на мемориала ще се изгради от стоманобетон. "Буквите за големите надписи се отливат от химически патиниран бронз с тъмен нюанс, а венци и кръстове за храброст с по-лека патина. Оригиналните табла са метални емайлирани. Новите се изпълняват от лазерно гравирани черни гранитни плочи. Модулната хексагонална структура се изпълнява от армиран бетон, като ядрата остават кухи за оптимален вариант цена – качество – здравина", пише още в проекта.

Прави впечатление, че в конкурса на НАГ са участвали само 5 архитектурни бюра. Конкурсът бе обявен в края на мандата на Йорданка Фандъкова през ноември м.г. с награден фонд от 45 000 лв. – 30 000 лв. за класирания на първо място проект, 10 000 лв. – за второ и 5000 лв. – за трето.

След старта архитекти и художници разкритикуваха провеждането му – и заради идеята за възстановяване на паметника във вида, в който е бил, и заради липсата на добра готовност за провеждането му.

„Изумително е допускането на идея, че нещо старо, останало назад във времето, може да бъде буквално, формално и частично възстановено в центъра на съществуваща повече от четири десетилетия паркова композиция, създадена със съвсем друг дух и коренно различен подход на мястото на отдавна разчистения терен на бившите казарми.

Трите стени с плочите с имената на загиналите войни, всяка по 20 метра дълга и 11 метра висока, са били калкани на казармени сгради. Решението още тогава се е считало за преходно, докато се пристъпи към изграждането на достоен мемориал“, се казва в обща позиция до сегашния кмет Васил Терзиев, изготвена от Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и Съюза на българските художници.

Според архитектите това пространство е обичано от софиянци, ползва се интензивно и е едно от знаковите в града. В позицията се изтъква още, че заданието за конкурса не е минало през обществено обсъждане, както изискват правилата и не е професионално подготвено, като към документацията са прилагани включително снимки от телефон.

През февруари т.г. Терзиев утвърди състава на жури, в което нямаше представители на организациите, които критикуваха конкурса. По-късно той даде зелена светлина за удължаване на срока на работата му.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от София
Бистрица остава без лекар
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Грозилище - всъщност тези хора на плочите напразно са пожертвали живота си без време - щом като ти съществуваш. Но паметник ще има. А любимата ви МОЧАта замина където и е мястото. Така че, ае да правиш като вятъра.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Инж+ - много ви се ще да е виртуален, на всичките комунистически внуци, нали?
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 50 - рядко си позволявам да съм нецензурен, но гадна и гнусна хле6арка като те6 рядко се среща! Да позориш паметта на загиналите за България войни през Балканската , Междусъюзническата и Първата Световна - това е рядко гнусно дори и за мръсен комунист.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поредния "културен удар", всъщност извратена тъъпоотия на СОС. Като се започне от "бедствието", "коледната украса", мине се през жълтите павета и "реконструкцията" на Патриарха, без да пропускаме няколко букви за 50 000 лв на мястото на мавзолея, сега поредната натрапена грозотия за много пари??? При това пак без да се пита когото и да е експерт или гражданите в града, само и само да лапнат някой лев
49
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
СДС-арите навряха там до НДК незаконно гробище на уж геройски загиналите фашисти, а сега вече и целия парк ще го превърнат в гробища??? Егати болните мозъци! Толкова ли няма нормално място за паметници на умрелите, та точно на пъпа на София ще ги завирате????
48
1
 
4
 
! Отговори
Проектът е добър! преди 2 седмици
Предлаганото решение е добро, напълно се вписва в пространството пред НДК и е в духа на паметника, който съществуваше там преди строежа на двореца на културата! Изчистените линии напомнят за скромната ни, но трудно победима армия на бойното поле, за достойните войни не се поколебали да отдадат живота и младостта си в името на Родината!
47
0
 
2
 
! Отговори
До 45 преди 2 седмици
До Анонимен На кои софиянци - на придошлите или на старите!?
46
0
 
1
 
! Отговори
Допълнение към 46 преди 2 седмици
Става въпрос за естественото прочистване на въздуха в града, благодарение използването на естественото тъй наречено Владайско течение! За съжаление тази препоръка беше нарушена през 60-те години на миналия век, когато МВР и МНО си харесаха района за строеж на блокове за кадровия им състав!
45
0
 
3
 
! Отговори
До архитекти и комен преди 2 седмици
София и безброй градове в България след Освобождението ни са с градоустройствени планове, страхотни сгради, паркове и паметници, плод на великата мисъл поканените представители на европейската архитектурна школа на Европа! Ще подчертая блестящи решения за София - европейския му център като архитектура и инфраструктура и велоалеята от Княжево до Руски паметник и обратно, и една брилянтна препоръка за развитието на града - в горния участък да няма високо строителство с цел естествено прочистване!
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нещо местен референдум харесва ли им или не им харесва на софиянци или ще трупаме само пара да падне?
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тва прилича на градска тоалетна.
42
2
 
3
 
! Отговори
До Инж+ преди 2 седмици
Нищо няма да се сече! Престанете с тия глупости, нали знаете "прекален светец и богу не е драг"! Проектът е добър и е в духа на брутално унищожения от комунистите паметник на войниците, дали живота си за България! Това беше любимото място за разходка на поколения софиянци и премахването му остави безкрайно чувство на тъга в много родолюбци!
41
1
 
2
 
! Отговори
до Инж+ преди 2 седмици
На Софианци им е нужен Изцяло Нов и Съвременен Архитектурен План с Нова Инфраструктура, защото в момента София прилича повече на Ивицата Газа преди бомбардировките, отколкото на Европейска Столица!!!!!!
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Некви колони имаше май в оригинала отстрани на тези стени,а това просто един излят бетон.ГРОЗНО.
39
7
 
4
 
! Отговори
Инж+ преди 2 седмици
На софиянци са им нужни дървета, зеленина и въздух. Нека този мемориал бъде по-скоро виртуален, цифров, а не физически. По-добре да се знае подвигът на тези воини, отколкото да се изсече половината паркпред НДК. Така ще надскочим "комунистите", което никому не е нужно.
38
3
 
2
 
! Отговори
Рендето преди 2 седмици
Киро Т. с пушка, Асан Ококорения до него с граната в ръка и Ленчето Общата клекнала до Киро Т. и превързаща раната му!!! Прекрасна композиция шъ стане, за чудо и приказ!!! -))))
37
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гробище в центъра на София не ви ли се струва леко извратено ?
36
3
 
15
 
! Отговори
Грозилище преди 2 седмици
Изключително грозно и неадекватно творение.Грозилище, на каго изобщо му хрумна,че това е естетично или пък че се вписва в пейзажа. Българските архитекти са пълна нула.
35
1
 
2
 
! Отговори
До От БАН (22) преди 2 седмици
Значи ти си един от по-находчивите БАН-аджии. Защото повечето или дават частни уроци, или карат вечер таксита, или са детегледачки - онези лелки, които ходят в институтите си веднъж-два пъти седмично. От по-възрастни хора знам, че е било така и по времето на соца. Нали имат много свободно време, доста хора от БАН са успявали някак да уредят да имат надомна работа - да сглобяват химикалки, да правят мартеници, да нарязват по размер платове за шалчета, които взимали на топове и т.н.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мемориал на български се казва паметник.