Сол Кембъл: Не ходете в Полша и Украйна, може да се върнете в ковчег

Би Би Си за проблемите с расизма и антисемитизма на феновете преди Евро 2012
28 май 2012 19:00, Елка Василева
295
Сол Кембъл: Не ходете в Полша и Украйна, може да се върнете в ковчег
Сол Кембъл препоръча на англичаните да не пътуват до Полша и Украйна. Снимка: Reuters

Бившият капитан на националния  отбор по футбол на Англия Сол Кембъл призова феновете да не отиват на Европейското първенство по футбол, което ще се проведе следващия месец в Полша и Украйна, тъй като тези страни не са решили проблема с расизма, пише Би Би Си.

Полша и Украйна спечелиха домакинството на Евро 2012 преди пет години. Според Кембъл обаче решението на УЕФА е било голяма грешка.

Сега, когато до началото на първенството остават броени дни, възникват нови и нови въпроси за безопасността на феновете в двете страни.

Програмата "Панорама" на Би Би Си разполага с кадри, направени в Украйна и Полша, на които се виждат фенове с вдигнати в нацистки поздрав ръце, а при появата на чернокожи играчи на полето те издават звуци, подобни на крясъци на маймуна.

Медията разполага и с доказателства за широко разпространения в Украйна антисемитизъм, както и за жестоко нападение срещу група азиатски студенти.  Инцидентът е станал в Харков в източната част на Украйна, където ще се проведат някои от мачовете от Евро 2012.

В момента, в който снимачен екип на Би Би Си снимал сблъсъци между враждуващи групи футболни фенове, изведнъж феновете забелязали нова мишена -  малка група азиатски студенти, които искали да подкрепят своя отбор.

Тогава местните хулигани започнали да ги бият и да ги ритат. Причината за нападението срещу тях най-вероятно е бил цветът на кожата им.

Би Би Си показа тези кадри на бившия капитан на английския национален отбор Сол Кембъл. В отговор той изрази съмнение в правилността на решението домакинството на Евро-2012 да бъде дадено на Украйна и Полша.

"Те трябва да кажат: ако искате да провеждате този турнир, решете проблемите си. Не сте заслужили да бъдете домакини на такива престижни състезания“, смята Кембъл, който е играл за лондонските грандове „Тотнъм“ и „Арсенал“, както и за „Портсмут“.

Британското правителство препоръча на феновете с афро-карибски или азиатски произход, които тръгват за Украйна, да бъдат особено предпазливи предвид заплахата от расистки нападения.

Сол Кембъл обаче дава много по-пряк и шокиращ съвет: "Останете си у дома, гледайте първенството по телевизията. Не е нужно да рискувате. Защото може да ви върнат в ковчег".

От своя страна УЕФА уверява, че активно си сътрудничи с Полша и Украйна за обезпечаване сигурността по време на шампионата.

Подобряване на имиджа

Според европейската футболна централа провеждането на шампионата в Украйна и Полша ще даде възможност на двете страни да решат редица социални проблеми и да подобрят имиджа си. В УЕФА са убедени, че провеждането на Евро 2012 ще даде шанс на двете държави да докажат също така, че в тях няма расизъм.

От УЕФА подчертават, че представените във филма на Би Би Си случаи на насилие свързани с расизъм, са станали по време на мачове от вътрешното първенство и това трябва да се разгледа от националната футболна асоциация.

Въпреки изявленията на европейските футболни чиновници обаче, семействата на двама от футболните национали на Англия – Тео Уолкът и Алекс Окслейд-Чембърлейн съобщиха, че няма да отидат на първенството поради опасения от нападения на расистка основа.

Националният отбор на Англия ще играе мачовете си от груповата фаза в Украйна.

Какво видя „Панорама“

На 14 април на стадион „Металист“ в Харков около 2 000 фенове преди мача крещяха нацистки поздрави, посрещайки отбора си.

Пред екипа на Би Би Си фенове обясниха, че поздравяват отбора си по този начин, тъй като Хитлер "е мразел евреите и чернокожите".

Заместник шефът на областното управление на МВР в Харков Владимир Ковригин обаче увери, че това не бил нацистки поздрав, а феновете просто сочели с ръка противниковия отбор.

Две седмици по-късно на същия стадион полицията се опита да разтърве фенове. В същия момент обаче те се нахвърлиха върху студенти от Индия, които учат в Харков и които са привърженици на „Металист“. Някои от индийците бяха ранени.

Снимачната група на предаването „Панорама“ на Би Би Си беше и в Полша. Предстои да бъде излъчено как полски футболни фенове крещят антисемитски лозунги и имитират маймунски крясъци, когато към към тях приближавали чернокожи футболисти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
4
 
5
 
! Отговори
брей преди 11 години
Кой си ти бе, че ще казваш на народа ми, че не е бил и няма да бъде, и е една историческа случайност! Към кой да се залепим в тези тежки времена към ликовете на Левски, Ботев, Капитан Петко, Раковски или да ходим да садим китки и да се гушкаме. Как да просперираме , като сами се отказваме доброволно от учените си и откритията ни , заради мислители , такива като тебе...СЛУЧАЙНОСТ БИЛО! Как ще напомпаш нацията със самочувствие...като им кажеш...ВИЕ СТЕ НЕКВА ГРЕШКА И СЛУЧАЙНОСТ НА СЪДБАТА!
230
3
 
5
 
! Отговори
брей преди 11 години
Още колко трябва да ни се втълпява, че сме посредствени и неуки, колко световни шампиони по математика и физика трябва да излъчим, колко ИТ специалисти и медици трябва да излъчим от нашите редици, колко биолози и химици още, за да станем умна нация. Кой си те бе, че ще казваш , че киселото мляко и нивалина са случайни? Че нашата военна стратегия се изучава във всички военни училища, а на нашите генерали са ставали на крака едни от най-големите политици във света? Кой си ти бе?
229
3
 
6
 
! Отговори
брей преди 11 години
СЛучайно отквривателя на компютъра се казва Атанасов, на ел. часовник Петров, Йорданов, ВЪлков, Митев, Наджаков...съвсем случайно Кирилицата е създадена тука, съвсем случайно на Русия сме пратили 8 митрополита. Съвсем случайно Цамблак въвежда в словото Божие славянските народи. Съвсем случайно сме създали най-точния календар и Мадарския конник, съвсем случайно имаме Плиска и Преслав, Търново. Съвсем случайно имаме няколко БЪЛГАРИИ. Абе, ние сме един супер случаен народ...
228
3
 
4
 
! Отговори
брей преди 11 години
Е, огледай се, масово младите не знаят нашите герои, нашите светии...та си ги присвояват който си поиска...щото е лошо да сме патриоти и да пазим нашето си...ЕЙ ТАКИВА, КАТО ТЕБ са виновни...абе, чиста случайност, нашата нация според теб е една случайност! ТАКИВА, които омаловажават нацията ни...да изпитват младите срам да кажат, че са българи, щото сте им набили в тиквите, че сме варвари с конски опашки! ХАЙДЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ПРЕНАПИШЕ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИСТОРИЯ И ДА СИ СПОМНИМ НАЙ-НАКРАЯ КОИ СМЕ!!!
227
3
 
3
 
! Отговори
брей преди 11 години
Ето, такива селяци, които не са чували за нашият Златен Век, не са чували за свети Киприан, Цамблак, случайно да не подразнят великата мечка или някоя друга "голяма нация". Ей, такива селяци, които разрушиха нашите манастири, които през турско успяхме да запазим, ама те разрушиха. Ей, такива, ще ни казват горди ли да бъдем или не. Както казва Росен Петров, трябва да знаем какви сме били, и какво можем да бъдем отново! На нас ни трябват ударни дози патриотизъм.
226
3
 
2
 
! Отговори
брей преди 11 години
Тук има определени индвиди, за които обобщението е нещо нормално. Аз ти казвам, не обобщавай. Нито сме ***, нито неуки, нито кухи, нито малки...Дали сме достатъчно на този свят за да заслужим уважението на всеки. Въпросът е, че една хунта ни обезглави интелегенцията преди години, изхрани селяци и простаци да водят парада, убеди ни, че сме татаро-монголи и , че бел град не сме построли. Такива индивиди, дълго ни убеждава, че сме малката сестра на Русия, че трябва да траем!
225
3
 
2
 
! Отговори
брей преди 11 години
Патриотизъм е да тачиш и пазиш традициите си, народа си, вярата си, героите си, върховете си, паденията си, а не да садиш цветчета и да се гушкаш със сънародниците. Трябва ни национална кауза и цел, патриотична, такава, която да ни запази. И това няма да стане със самосъжалението на малката, нищожна, нищо не постигнала България. На хората им трябва сила, трябва да намерят онзи силен българин, който векове гради, а не руши, който векове оцеля, а не измени, който векове бе гонен и посичан,и УСТОЯ.
224
3
 
2
 
! Отговори
брей преди 11 години
Как реши, че съм объркан? Как го реши? Първо обясняваш, че някакви открития били случайни и сме нямали право да се гордеем с тях, после говориш как трябва да се прегръщаме и целуваме, и садим цветчета! Не знам, точно кой е объркания тук. Колко години ще ни се втълпява, че не можем, че толкова можем...мъчничка нация, без никакъв принос. И за да станем европейци трябваше да чакаме, най-старата държава в Европа, чака да бъде приета в Европа...хаха
223
2
 
3
 
! Отговори
продължение на 284 преди 11 години
ика и информатика. Например 2005г. имахме 3 световни купи по шахмат. Въпроса е тук, че при положение че сме 7.6 мил., от което близо 1 мил. ***, и вече както сам каза няма го социализма и има много неща, които да ни разсейват, успяваме да изкараме толкова много таланти, така че техният относителен дял да е първи в света. Тоест не е пресилено да се каже, не е излишен патриотизъм, че българите са, ако не то поне сред най-интелигентните етноси в света. Мога да ти привеждам още много други факти
222
2
 
3
 
! Отговори
до 227 преди 11 години
Приятелче, малко си елементарен в расъжденията си. ,,Народите били еднакво интел. и сред другите народи имало умни". Дрън-дрън ярина. Първо редно е да се говори за етноси, а не за народи или нации например. Второ, става въпрос са средната интелигентност, ясно е че умни и *** индивиди има навсякъде по света Например, на последното най-престижно математично състезание, българчетата станаха първи в света и оставиха след себе си 140 страни. И това е тенденция, да сме сред първите места по математик
221
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Заместник шефът на областното управление на МВР в Харков Владимир Ковригин обаче увери, че това не бил нацистки поздрав, а феновете просто сочели с ръка противниковия отбор"БУАХАХАХАХАХАХАХА
220
6
 
2
 
! Отговори
abi преди 11 години
Прав е ***, но е пропуснал да спомене другите неафрикански държави, там също не трябва да ходят черни, мястото им е в Африка, нека там да се развъждат като въшки и да се ядат един друг като не им стига храната, вместо да се въдят тук и да не може от тях белият човек да се вреди на работа.
219
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, най-големия *** в момента е на един норвежец ! А ти нали знаеш, че норвежците са африканци ? Чисти *** са си ! Ти самия не си ***, а провокатор. Но тези бели жени, от филмите, те си гледат професията, това им е бизнес. Содомия с *** ! Върви, харчи се защото е перверзна работа ! Това е ! Бизнес !
218
4
 
4
 
! Отговори
до генетик преди 11 години
ако разбираше от генетика щеше да вярваш в Бог
217
3
 
1
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
275, добре е че осъзнаваш че си животно.
216
1
 
9
 
! Отговори
до брей преди 11 години
Много си объркан с думата патриотизъм , има разлика от това да си мотивиран от любов към родината и от това да си мотивиран от омраза към останалите. ТОВА Е ВЕЛИКАТА РАЗЛИКА между апостола на свободата и днешните хулиганчета лумпейчета по стадионите ! АКО наистина обичаш родината си, започни да помагаш на ближния, на бедните на нуждаещите се, насърчавай приятелите си към добро и мърсотията сама ще се сгърчи и ще изчезне около теб .... и от страната ни
215
7
 
3
 
! Отговори
НЕГЪР с главно Н преди 11 години
Кво се правите, че не гледате, филми за възрастни, в които, моите братя с 50 сантиметрови бастуни, цепят бели дупета??? Ааааааааайййййййй бейби...
214
2
 
2
 
! Отговори
брей преди 11 години
До номер не знам си кой, искаш ли да влезем в един открит диспут на темата - Защо българите трябва да бъдат патриоти и да бъдат горди от своите достижения!? Една цяла епоха се опита да ни приземи до просещи хорица, които "уж" нищо не били създали, които вечно на някой трябва да са благодарни, и ето и резултата от тази "политика" на НЕ ПАТРИОТИЗЪМ...направиха ни малката сестра, мъничката, горката просякиня на Балканите, НАС на чиито гръб се пръкнаха и укрепиха не една и две нации.
213
9
 
5
 
! Отговори
НЕГЪР с главно Н преди 11 години
Може да плямпате, колкото си искате, но факт е, че почти всички бели жени, мечтаят тайно, пък и явно, да ги язди, черно расово животно, като мен! Йееее бейбииии......
212
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Затова, както Той викаше, а те не слушаха, така и те ще викат, казва Господ на Силите, но Аз няма да слушам; а ще ги разпръсна като с вихрушка между всички народи, което те не познаваха. Така страната запустя след тях, нямаше кой да заминава и да се връща, защото запустиха плодородната земя."