Спортистите, имиджът и парите

Най-добрите на терена вече правят сериозен бизнес и извън него
8 сеп 2013 17:10,
14
Спортистите, имиджът и парите
Гарет Бейл. Снимка: Reuters

Стойността на имидж правата в спорта се качи неимоверно много в последните години. И не спира да расте.

БиБиСи илюстрира този растеж с един пример от 1999-та година. Тогава пилотът от Формула 1 Еди Ървайн успява да осъди радиостанция, която използвала негова снимка за рекламната си кампания без разрешение. Обезщетението изглежда внушително за тези години – 25 хиляди паунда. Още повече, че в онова време снимките на известни спортисти са считани за публична собственост.

Но вече не.
 
С превръщането на спорта в глобален бизнес важността на имидж правата за индивидуални спортисти и цели клубове като маркетингов инструмент за промотиране и продажби прерасна в огромна индустрия.

Дейвид Бекъм, Кристиано Роналдо и сега Гарет Бейл реализират огромни печалби, използвайки своя имидж –  продажби на всичко от бельо до футболни обувки.

“Спортистите осъзнаха потенциала в развиването на собствените си имидж права”, казва пред БиБиСи маркетинг експертът Найджъл Къри. И добавя: “Особено ако спортистът е на върха на славата”.

Специалистът разяснява, че имидж правата обхващат всичко, което може да бъде свързано с личността на въпросния човек. “Най-явното е самото име. Ако се казваш Гарет Бейл и името ти е изписано върху фланелка, която се продава, то можеш да претендираш, че това име е защитено с интелектуални права”.

Уелсецът Бейл, който съвсем наскоро се превърна в първия футболист в света, за когото са платени 100 милиона евро, най-вероятно ще натрупа милиони в личната си сметка точно по този начин.

Заплатите и бонусите от клуба са съвсем друго – тук говорим за 50% от всички приходи от продажби на артикули, свързани по някакъв начин с новия “галактико”.

Всъщност голямата победа (във финансово отношение) за Бейл беше именно да подпише договор, с който да получава този процент – привилегия, с която все още разполагат малцина.

Новата голяма звезда на световния футбол побърза и с друг хитър ход. Той запази като търговска марка знака във формата на сърце, който прави след всеки свой гол. Същото направи преди години и Кристиано Роналдо със своето лого “CR7”.

Всички тези действия на Гарет Бейл привличат вниманието на бизнес света. Футболистът вече се ползва със статут на прозорлив бизнесмен.

Как направените ходове влизат в употреба?

Ако МакДоналдс реши да предлага фигура на Бейл в екипа на Реал Мадрид с детското си меню, контактът и договорът се правят с клуба. Половината от приходите обаче отиват директно в джоба на футболиста. Подобна практика изглеждаше немислима съвсем доскоро, тъй като клубовете прибираха всичко.
 
Що се отнася до търговската марка. Компания за произвоство на видеоигри решава, че иска да направи футболна игра, в която компютърният Гарет Бейл се радва след гола със специфичния си знак. За да се случи това, фирмата трябва да се свърже директно с играча и да си плати за правата да ползва този знак.
 
Сделките с имидж права, при които играч и клуб си разпределят приходи, се появяват в началото на 21-ви век. Оттогава насам те еволюират постоянно, но също така приковават вниманието на данъчните власти.
 
Основното подозрение е, че играчите предпочитат да подписват договори за по-малки заплати, които се компенсират от плащания за имидж права. Тези плащания отиват във фирмата на играча и така той плаща корпоративен данък, а не данък върху дохода по трудовия си договор с клуба.

В тази връзка британските власти са постигнали споразумение с футболните клубове в страната плащанията за имидж права да не надхвърлят 20% от общата сума, която даден играч получава.

Разбира се, както в много други сфери на бизнеса, и тук започнаха да се появяват данъчни оазиси. В края на 2012-та година на Нормандските острови беше създадена първата компания за регистриране на спортни имидж права.

Всеки желаещ може да регистрира имидж правата си и след това всички плащания за тях минават през въпросната компания, която се ползва с данъчните облекчения в британското коронно владение. На подобен ход вече се реши тенисистката Хедъл Уотсън.

Естествено, когато се говори за ползите от имидж правата конкретно в спорта, безспорен пионер е Дейвид Бекъм. Бизнес делата му в тази посока са пример за подражание, коментират експерти.

Неизбежно в центъра на медийното внимание заради успехите във футбола и бляскавия личен живот, Бекъм съвсем целенасочено се превърна не просто в спортна звезда, а в светска знаменитост.

И съумя да се възползва по най-добрия начин от това. След преминаването си в Реал Мадрид англичанинът регистрира годишен ръст в приходите си от имидж права в размер на над 20 милиона евро.

След това продължи да залага на космополитността, преминавайки в много популярни отбори в различни държави – Лос Анджелис Галакси, Милан и накрая Пари Сен Жермен. Разширяване на бизнеса!

БиБиСи посочва, че всеки трансфер на Бекъм е прецизиран. Така, например, 6-месечния му престой в ПСЖ (оказал се последен в активната му кариера) ще се запомни от обществото най-вече с факта, че Бекс дари всичките си заплати на благотворителна фондация. Наистина щедър жест.

Зад кулисите обаче постъпленията от имижд правата му във Франция бяха милиони евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
1
 
! Отговори
pele преди 10 години
аз давам 110 млн.за ГАЦО БАЦОВ
9
1
 
6
 
! Отговори
do 2 преди 10 години
Това анонимно бразилче ще бъде най-великото футболистче след Меси за тази епоха. Само потърпи 2-3 сезона. А Бейл ще остане в историята докато някой не бръкне в джоба и не извади над 100 млн. След това никой няма и да се сети за него.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е... докато има ***, които ходят да викат и скачат по стадионите ще има и пари за футболистите. То да бяха я вложили тази енергия в протести срещу властта, държавата един път за винаги да се беше оправила.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бейл има вид на *** ,Рууни на див селянин тип кръчмарски бияч никога не бих си взел тяхна фланелка
6
2
 
13
 
! Отговори
ТоранагаСама преди 10 години
А сравнението между Бейл и Неймар е меко казано ненормално. Първият има 6-7 сезона във ВЛ, играл е срещу много по-силни (и богати) отбори, а е и с 3 години по-голям от Неймар. Бразилеца има мисля 3 сезона в Бразилия и е с 3 години по-малък. Много хора започнаха да плюят Неймар след едва 2 изиграни мача, а Бейл го боготворят при положение, че и 1 мач не е изиграл. Такива хора мога да ги посъветвам да се ориентират към крикет, хандбал или някакъв конен спорт.
5
3
 
9
 
! Отговори
ТоранагаСама преди 10 години
До Пеликана ГруюГолям калкулатор се извади обаче. Какво ще отговориш като ти кажа, че печалбата на Реал Мадрид за миналият сезон е 37 млн. евро? Как така прецени, че за 3-4 месеца ще избият играч за 100 милиона? Да кажем, че с идването на Бейл ще си вдигнат печалбата с 2-4 млн. на сезон, ама ти заплатата отчиташ ли му я? Иначе почти анонимното бразилче Неймар в момента е на някакви си 7 гола от топ 10 голмайстори на Бразилия. А е само на 21 години.
4
7
 
12
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Това да си купиш фланелка с името на Бейл на гърба й, означава да не си добре с главата!
3
6
 
11
 
! Отговори
hhh преди 10 години
До Грую Прав си, че Перес си прави бизнес, но тези 100 млн. няма да се избият за 3-4 месеца, можеш да си сигурен в това. Още на представянето на Бейл се видя, че той не е същия маркетингов продукт като Роналдо и няма и да стане, освен ако следващия сезон Бейл не вкара 50 гола и не засенчи Меси и Роналдо (нещо звучащо нереално). А за да наречеш Неймар анонимно бразилче, трябва да си някоя изрусена девойка гледаща футбол заради Криси.
2
4
 
8
 
! Отговори
Фалкон преди 10 години
Много много хора вече имат достъп до висшата лига и примера дивизион, това са милиони китайци, японци и други които само преди 10 години бяха 1) бедни 2) нямаха достъп. Затова моя съвет е. не бъдете част от *** която клубовете скубят както могат. Захванете с лично с игра на фитбол, бъдете вие звездата на отбора :-)
1
11
 
14
 
! Отговори
САМО БАРСА ОЛЕ преди 10 години
ЧУР ЗА МАДРИТ

Спонсорирани публикации