Проказата на залозите атакува и Англия

В Италия нищо не се е променило и корупцията продължава да властва
3 яну 2014 11:31,
6
Проказата на залозите атакува и Англия
Дженаро Гатузо бе обвинен в нелегални залози. Снимка: Ройтерс

Никога не е хубаво да се обръщаш назад с мисъл за проблеми. Но ако се прави равносметка на 2013 г. във футбола, няма как да се пропуснат скандалите около уговорените мачове.

Уреждането на срещи заради залози е рак, който разяжда любимата ни игра от много дълго време. Проблемът е, че скандалите с уговорени срещи на най-високо ниво стават все по-често явление.

2013 г. продължи тенденцията. Имаше два големи случая, които изплуваха в края на годината. И докато единият не направи сериозно впечатление, то другият изненада мнозина. Бетинг индустрията създаде чудовище, което заплашва да изяде любимата на милиони игра.

Опциите за залози на първи голмайстор, жълт картон, първи корнер, дузпи, червени картони, тъчове, донесоха до все повече опити за манипулиране на мачове. Тези възможности са лесни за използване и в тях се целят повечето престъпни организации.

Мачове уговарят бедните, но също и лакомите. В момента в Италия футболните клубове са най-бедни от големите пет първенства в Европа. А италианците винаги са се славили като хора, които обичат да си угаждат.

Затова никой не се учуди от поредната порция арести в Италия на футболисти и футболни акционери. Прокуратурата в огромна част от градовете на Апенините работи в сътрудничество, за да сложи край на огромния октопод, разпрострял се над италианския футбол.

Това, което започна с арестите на Джузепе Синьори и още неколцина бивши играчи през 2011 г., продължава и сега. Този път под обвиненията попадна бивш световен шампион с Италия и икона на Милан в последното десетилетие – Дженаро Гатузо.

Прокурорите разкриха над 50 мача от Серия А, които са заподозрени за съмнителни резултати само в последните 2 години. Разследванията продължават, а главният прокурор Роберто ди Мартино проплака пред медиите, че „колкото усилия да се полагат, в Италия нищо не се е променило. Тези, които са уговаряли мачове и преди, го правят и сега”.

Поредната порция скандали в калчото идва половин година преди световното първенство в Бразилия. Може би местните власти са си спомнили, че именно след подобен грандиозен скандал през пролетта и лятото на  2006 г. Италия неочаквано за мнозина спечели световната титла. А какво направи само Паоло Роси през 1982 г., след като преди това бе наказан заради участие в залози на мачове?

И докато в Италия подобни проблеми са отдавна, то Англия е бастионът на неприкосновеността. Но дори и при основателите на великата игра, корупцията вече започва да се разпростира.

През ноември властите арестуваха шестима, които са заподозрени в участие в престъпна групировка, която урежда мачове от английския футбол. След разследване на „Дейли Телеграф” и на „Сън” се оказа, че има уговорени мачове в Чемпиъншип, както и Лига 2.

Задържан бе бившият играч на Портсмут и Нигерия Сам Содже. Той призна, че нарочно си е изкарал червен картон срещу 70 000 паунда. Нигериецът дори разкрива, че е бил готов да подправи мачове от Висшата лига и предстоящото световно първенство. В ареста се озова и нападателят на Блекбърн Ди Джей Кембъл.

Засега в Англия под прицел са малките клубове и по-ниските нива. Защото Висшата лига генерира милиарди и клубовете и играчите са изключително богати. Но по-надолу в йерархията не е така. По-рано през 2013 г. имаше куриозен момент, в който един от големите букмейкъри спря приемането на залози за мача между Уелинг и Билърикей Таун. Оказа се, че на тази среща има над 1 млн. паунда залози – много повече отколкото на мач на Барселона от Шампионската лига, който се играеше по същото време. В резултат две големи букмейкърски къщи спряха да приемат залози за мачове от футболната Конференция и на клубовете Челмсфорд, Билърикей и Хорнчърч.

Заразата на уреждането на мачовете заради залозите се разпростира все повече. Букмейкърските къщи печелят милиарди и рекламират навсякъде. От техния бизнес обаче пари извличат и престъпници, които чрез подкупи развалят красотата на най-великата игра. Властите все още не са намерили начин да излекуват футбола от тази огромна язва. Колко ли ще бъдат тези случаи през 2014?

ВИДЕН ПЕТРОВ, Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До BET365 АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ АЗ ОТДАВНА СПРЯХ ДА ГЛЕДАМ ФУТБОЛА ЗАЩОТО ВСИЧКО Е УГОВОРЕНО НА ЕДНО 90-95% В ПОЧТИ ВСИЧКИ ПЪРВЕНСТВА И ДАЖЕ СПОРТОВЕ. ВСЕ ПО-МАЛКО СТАВАТ ЧИСТИТЕ МАЧОВЕ А И ЕДИН МАН ЮН 1-6 МАН. СИТИ ЩОМ УСПЯХА ДА УГОВОРЯТ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ КАКВО ОСТАВА ЗА ,,СЕЛСКИТЕ'' ДИВИЗИИ? ЗА ТОЗИ МАЧ СЪМ ЖИВ СВИДЕТЕЛ КАК СЕ СРИВАХА КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ БУКИТА ВЪВ ОДДСПОРТАЛ.КОМ ЗА +5,5 ЧЕ И ДАЖЕ +6,5 ГОЛА СЪС НАД 40%.ВПРОЧЕМ КОЙТО СЕ СЪМНЯВА ПЪРВО ДА ВИДИ АРХИВА ТАМ ЗА ТОЗИ МАЧ НА 23.10.
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До BET365Явно никога не си спортувал. Баща ми е бивш професионален футболист от А група. Пряк свидетел съм, как спортната форма може да падне драстично дори за една седмица. Не се изказвайте неподготвени. Манипулации има, но не са толкова явни, колкото ви изглеждат.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отдавна не трябва да се залага на краен победител в дадена среща.Резултата се манипулира дори по време на самия мач.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Където играят такива милиарди случайни неща НЯМА!
1
3
 
11
 
! Отговори
BET365 преди 10 години
Нима още има някой,който смята,че големите първенства се играе напълно честно и без уредени мачове на любимите отбори на милиони по света ???В Англия например - ако започна да изброявам колко отбори имат за спонсори БУКМЕЙКЪРИ - направо няма да ми стигнат символите за 20 коментара тук.Какво се случи този сезон в Италия например ? Рома бяха пуснати напред,за да вдигнат коефициента за титла на Ювентус.Бият Интер с 0:3 като гост,а после равен с последния Сасуоло,АЙДЕ НЕ НА НАС ТИЯ НОМЕРА !!