Способна ли е Цвети на сензация в Австралия?

Спечели първа титла в Сидни, но има ли сили за нещо повече?
Обновена: 11 яну 2014 15:11 | 11 яну 2014 14:20,
37
Способна ли е Цвети на сензация в Австралия?

Първата ракета на България Цветана Пиронкова извърши истински подвиг, след като след изключително слаба 2013 година стартира новата година с грандиозен успех - спечелването на първата и титла на ниво WTA.

Нашето момиче сътвори нещо сензационно - премина и през трите кръга на квалификациите, а освен това елиминира три от най-добрите тенисистки в света, за да спечели трофея в Сидни.

Миналата година бе най-слабата в нейната кариера и тя загуби изключително много позиции, но нещата за нашето момиче започват да се нареждат малко по малко.

Българката се справи с много силни противнички като Сара Ерани, Петра Квитова и Ангелик Кербер на финала, като и трите са в топ 10. При това го направи по безкомпромисен начин - надигра ги тотално и не загуби сет. Преди това Цвети постигна още 5 победи в турнира, макар че предишните и противнички бяха далеч от нивото на тенисистките от челната десетка.

Много хора се питат как обаче тя успя да постигне това. Всъщност Пиронкова нямаше какво да загуби. В ролята си на аутсайдер Цвети просто показа какво може и отново накара всички да говорят с добри думи за нея.

Цвети призна на пресконференцията след мача, че е мислела сериозно за отказване от спорта след тежката година, но е показала характер на мъжко момиче и успя да направи нещо значимо.

Очевидно е, че нейният триумф няма как са се омаловажи, нито да се каже, че е въпрос на късмет. Тя просто си заслужи титлата и трябва да и свалим шапка за това, което направи. Тук не става въпрос просто за шанс, Пиронкова демонстрира тенис от световна класа. И ако продължава да играе на такова ниво, скоро може да покори нови, още по-големи величини.

През миналата година Цвети изживя истински кошмар и допусна цели 26 загуби. Освен това тя отпадна в общо 16 турнира още след първия си мач. Освен че се представи катастрофално слабо през изминалата година Пиронкова изпадна от топ 100, нещо което никой не очакваше. В момента тя заема 107-ата позиция, но от новата седмица ще бъде в топ 70.

Това е нещо, което може да те срине. Фактът, че продължи смело напред и постигна този успех в Сидни, показва, че Пиронкова е момиче с характер.

Пиронкова всъщност винаги е имала много добри качества, но никой не може да си обясни на какво се дължеше ужасния срив през миналата година. Проблеми от лично естество, любовни драми, липса на достатъчно концентрация и увереност или не толкова добър тренировъчен процес - това остава загадка.

Промяната в представянето и обаче е факт. Говорим за един огромен обрат.

Всъщност преди броени дни българката игра в Китай и там допусна доста неприятна загуба от 174-ата в света швейцарка Виктория Голубович. Никой не очакваше, че тя ще сътвори чудото в Сидни.

За някои хора този успех може да е чиста случайност, но Пиронкова и преди е била близо до нещо голямо, при това още по-грандиозно. През 2010 година тя изуми света, след като достигна до 1/2-финалите на един от турнирите на "Големия шлем" - "Уимбълдън".

Там тя загуби злощастно от рускинята Вера Звонарьова и не успя да достигне до финала на турнира, но постижението и бе прието като голяма сензация. Още тогава се видя, че Пиронкова може да "хвърли бомбата" в силен турнир, макар този в Сидни да не може да се сравнява с турнирите от "Големия шлем".

Този път обаче опитът си каза думата. Пиронкова е видяла много в тениса, както победи, така и доста загуби.

След всичко изговорено за предишни постижения и успеха на Цвети на дневен ред обаче идва въпросът, дали тя е способна да сътвори сензация на Аустрелиън Оупън, който стартира след два дни.

Колкото и несправедливо да звучи, спечелената титла в Сидни може да бъде както в нейн плюс, заради натрупаната увереност, така и в неин много по-голям минус, заради насъбраната умора.

Пиронкова изигра цели 8 мача в турнира, а в края на декември изигра и два мача в Китай. Подобно натоварване преди първия турнир от "Големия шлем" за годината може да бъде в сериозен ущърб на нашето момиче и да намали значително шансовете и за силно представяне.

Жребият за Аустрелиън Оупън определено не е никак лек за българката. Тя ще стартира в първия кръг срещу Силвия Солер Еспиноса от Испания, която е много добра  тенисистка. В случай, че успее да я преодолее във втория кръг Цвети ще има изключително трудно препятствие - представителката на домакините Саманта Стосър или намиращата се в много добра форма Клара Закопалова. След това противничките ще стават вероятно още по-тежки и по-тежки, освен ако не се стигне до някаква сензация.

Нашето момиче шест пъти е преминавало първия кръг на Аустрелиън Оупън, но никога не е стигала по-далече от втория кръг.

Като се погледне на хартия, Пиронкова има добри шансове да премине първия кръг на турнира, но дали умората няма да и попречи да подобри постижението си в Мелбърн и да премине и 2-ия кръг? Трудно е да се каже.

Обективно погледнато, всичко повече от преминаване на първия кръг би било изненада. Но не беше ли изненада и титлата в Сидни? Затова сега можем да се надяваме тя да ни изненада приятно отново.

Калоян Ангелов, Gol.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 10 години
До 95348Какво да ти кажа - едни са максималисти и ще чакат да опраска за закуска и Australian Open и Wiimbledon. Други пък, "реалисти" - ще варят димни отвари, обикаляйки ги в кръг със заклинания а дано да отпадне още на първия кръг. Балкански уют.
28
1
 
4
 
! Отговори
М преди 10 години
Дано Цвети ни изненада приятно и другата седмица! Дано успее да се възстанови от болежките, които имаше последните дни!
27
1
 
4
 
! Отговори
do ivan00000 преди 10 години
първо се научи да пишеш правилно и второ, не приписвай качествата си и на останалите.
26
8
 
5
 
! Отговори
ivan00000 преди 10 години
Българите са ***, винаги са се проваля ли и винаги ще го правят.
25
3
 
8
 
! Отговори
gost преди 10 години
стискам цвети палци.Успех
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставете момичето на мира!
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако мине 2 кръга на Аустралиан Оупън ще е добре ! Едва ли ще има сили за повече !
22
3
 
19
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Браво, Цвети, продължавай все така !
21
5
 
19
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Браво, Цвети, България те обича!!!
20
0
 
8
 
! Отговори
Граматика преди 10 години
Проста граматика - когато се пише "на първата и титла", то не се изписва "и", а "й". Това е лично местоимение. Така е в целия останал текст. Причини - двадесет годишни неграмотници се мислят за журналисти. Затова и преди години по вестниците имаше коректори. Сега вече и в големите вестници забелязвам все по-често правописни грепшки. Какво остана за този сайт...
19
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Г-жъ Делан Форхенд беше до тук!
18
21
 
7
 
! Отговори
haiter преди 10 години
победи в турнир , който никой не гледа и голяма работа - всички знаем - макс 2-3 гръг в АО
17
3
 
13
 
! Отговори
Варна преди 10 години
Г-н Калоян Ангелов....толкова безмислени слова не бях чувал.Можехте да кажете,че Цвети Пиронкова ще и е трудно на "Австалия ОПън" а не тези тъпизми във формата на опит за анализ....Много сте ***
16
8
 
20
 
! Отговори
! преди 10 години
Казахте за Цвети, казахте за Гришо, я сега кажете и как кличко ще бие Кубрат, и да не забравите и Бербатов колко е куц. *** прошляци такива !
15
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАРОЧНО И ПУСНАХА МАЧА
14
8
 
2
 
! Отговори
ostavime преди 10 години
До 12Кажи си името, името си кажи, за да те плюем после публично, тарикат. Тука като анонимки сте силни.
13
4
 
12
 
! Отговори
ostavime преди 10 години
Само не знам как ще се справи с оня кон - Винъс
12
1
 
29
 
! Отговори
95348 преди 10 години
Хайде стига с тоя български максимализъм! Момичето ви спечели турнир, вие ламтите за още и още. Лаком *** кръв ***, е казал народа.
11
35
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абсолютно е способна на сензация.И тази "сензация" е че няма да мине квалификациите.ЗАПОМНЕТЕ!Същото ще е с ***.*** няма да мине втори кръг.ЗАПОМНЕТЕ!
10
27
 
5
 
! Отговори
Ano преди 10 години
Da ne se lijem, Tsvetana e edna posredstvena sustezatelka. Izvadi lud kusmet da specheli tazi titla. Nqma da ima nikakvi iznenadi. Taq q vijdam da otpadne oshte v purviq krug.