Как Бербатов зариби богаташите по футбола

За него в Монако има всичко
Обновена: 1 мар 2015 11:02 | 1 мар 2015 11:02,
34
Как Бербатов зариби богаташите по футбола
Снимка: БТА

"Монако" е уникален футболен клуб от място, каквото няма никъде другаде на земята. Всеки трети жител на Монте Карло (б.р. 37 831 население) е милионер, пише в коментар Бен Смит от Би Би Си.

Освен това там има и повече милиардери от всяко друго място на планетата. Апартамент в кулата "Тур Одеон" - най-високата сграда в града, струва 400 млн. паунда, а бутилка шампанско около 330 000.

Именно тук супербогатите идват, за да живеят, без да плащат данъци. Тук има 2500 часа слънце на година и животът (б.а. средно до 90 години) е най-продължителният на земята. Стереотипът е следният: казина, хайвер, бързи коли и какафония от звуци на вертолети, които заобикалят безкрайните линии за суперяхти.

Тази седмица обаче хората в Монте Карло говорят само за футбол. По-точно само за един мач - успеха с 3:1 над "Арсенал" в Лондон в Шампионската лига. И фактът, че Арсен Венгер бе треньор на "Монако" между 1987 и 1994 г., само придава допълнителен блясък.

Първа страница влиятелното списание "Монако Ебдо" излезе със заглавие "Le Match" (б.р. от фр. "Мачът") и задава въпроса: "peuvent-ils le faire?" (б.р. от фр. "Могат ли да го направят?").

Отговорът се крие в планините, над спиращия дъха Лазурен бряг. Тренировъчната база на "Монако" - "Ла Турби", е, както всичко останало тук, уникална. На нея пък Димитър Бербатов, Рикардо Карвальо и Жоао Моутиньо са лицата, които се открояват.

По това време миналата година Радамел Фалкао и Хамес Родригес също бяха тук. Те напуснаха клуба със съгласието на шефа Дмитрий Роболовльов.

Така той възстанови малко финансовия баланс на клуба и махна погледите на УЕФА към отбора за нарушаване на феърплейя. Руският милиардер взе "Монако" през 2011 г. от дъното на френската Лига 2 го върна обратно по върховете на футбола в страната.

"Без парите със сигурност нямаше да стигнем до второто място в първенството и участието в Шампионската лига", каза дясната ръка на Риболовльов и шеф на "Монако" Вадим Василиев.

Клубът обаче винаги е имал проблем с напълването на стадион "Луи II". Капацитетът му е 18 000, почти половината от населението на града. Този сезон средната посещаемост е под 8000.

Хората познават Монте Карло повече заради Формула 1 или кралските особи. "За момента футболът не е толкова популярен. Ние искаме да променим това", обяснява Василиев. И може би е прав, защото аристократите обичат скъпите спортове... рядко футбола.

Но ето я и звездата, която трябва да направи промяната, да "зариби" богаташите по футбола. Бербатов се разхожда по тренировъчното игрище, както само той може.

Изостава от съотборниците си с тичането, езикът на тялото му крещи, че предпочита само да върви. Но когато попитахме бившия защитник на "Челси" и "Реал" М Рикардо Карвальо за Бербатов, той се усмихна:

"Той не говори много с отбора. Бербатов не говори френски, затова най-често си приказва с мен и Жоао Моутиньо. Обича да се смее с нас, но пък от друга страна, той е много тих. Но на терена той говори много, има необходимия респект от всички, за да може да си позволи да каже на някого нещо", разказва португалецът.

Бербатов отделя време и за феновете. Много често той спира лъскавата си британска спортна кола на бариерата на излизане от тренировъчната база. Тогава той раздава автографи и разписва "бяло-червените" фланелки на децата.

Две малки момчета го молят за снимка. Бербатов остава усмихнат, проницателния му поглед се вижда трудно през скъпите слънчеви очила, а момчетата нервно настройват камерата към звездата.

Понякога е досадно и усмивката ти изчезва, докато чакаш, но той е твърд. Момчетата му изкрещяват: "Мерси, Димитър", а колата му изръмжава надолу по склона. Това е държание на един милионер. За него в Монако има всичко. Бързи коли, хубаво време, страхотни плажове.

Още футболни новини четете в Gol.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
8
 
! Отговори
някой преди 9 години
До АнонименПалячо,скрий се ти,че Бербатов от както му съществува фондацията ,е помогнал на толкова български деца да се реализират ,вместо да търпи перукан и сливенския *** и да си играе на тото с тях ,човека е полезен на родината си повече отколкото може да си представиш ,ама половината са коне с капаци и им е по удобно да плюят вместо да признаят качествата на един човек
19
0
 
16
 
! Отговори
Niko преди 9 години
жив и здрав Бербо.
18
11
 
2
 
! Отговори
Евгени Георгиев преди 9 години
"кулата "Тур Одеон" - най-високата сграда в града"???Ало, редактора?Коя е най-високата сграда в света?
17
0
 
58
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
Евалата Берба, ако имаше повече хора като теб, света щеше да е по-добро място.
16
0
 
41
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Пака са написали неща, по-скоро вдъхновена художествена литература отколкото спортен очерк или статия. Бербо е готин пич и голям футболист, оставете го да си гледа кариерата която е към края си и не го цапайте с ***, национален *** и темподобни глупости. Не че да го канонизират, но този национален отбор е все едно някой 20 годишен да е капитан на отбор в детската градина, нито има дисциплината с която Бербо работи, нито класата.
15
1
 
51
 
! Отговори
Бултрас преди 9 години
Митко се отказа от националният отбор по семейни,лични и управленски причини.Отвратен от управлението на българският футбол,станал току що баща не може да угажда на капризите на тупето.Той е роден аристократ що се отнася до футбола.Не се движи много,което изнерви англите но КПД е с завидно.Колеги,доста футболисти се отказаха от националният ни отбор и нека не слагаме клубна окраска.Когато скоро българин започне да играе за Тотнъм,Ман Ю или Монако,тогава се правете на остроумни.До тогава се радва
14
4
 
40
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
затова такива като теб никога няма да усетят това, стой си на село тогава и пий ракия за левче чашката и си разказвайте в кръчмата колко са прости тия от Монако
13
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И как решихте, че БФС и националния отбор изобщо защитават интересите на родината си? Това е клика гледаща само собствените си интереси. Пък вие им ръкопляскайте на родолюбците....
12
34
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога не бих живял там.Имало много слънце?За бога навсякъде има много слънце.И никой не плащал данъци.Не им се плащат данъци но същевременно с това нямат нищо против да платят 1000 долара за малка бутилка минерална вода или 330000 долара за бутилка къркане дето ще я изпикаят в *** след 30 минути.Ей богу.Тия хора са луди.
11
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Родината , не знам си кво не знам си що. Като ви е толкоз свидно за родината къде бяхте когато се разпродаваше родината ви бе ? Къде бяхте когато се изпразниха резервите на страната ? СПАХТЕ ! Сега големите националисти , ай сиктир бе ! Що не се борите с корупцията и схемите в футбола за да имат желание кадърните хора да играят и да си вършат работата ? Все някой друг да ви оправя, все някой друг да ви спасява , ей за това сме на това дередже !
10
0
 
23
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Е ,ще ида и аз в Монако ,може да е за един ден ,но ще *** и аз да видя тези бързи коли ,богаташи ,дазурните пясаци ...Монте Карло .... ! И ако ми излезе късмета ще отида и на стадиона да гледам Монако с Бербатов ,може да един ден ,но ще ида -живот и здраве само да е !
9
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една птичка пролет не прави , цялата футболна федерация в България е една гнила ябълка . Трябва да си много *** националист да си със златни крака и да пропиляваш таланта си докато *** и пульо си въртят далаверите ... Да е жив и здрав ! Представил е България по най добрият начин , като един кадърен успял да се реализира и наложи името си в световният футбол БЪЛГАРИН ... какво по хубаво от това ? А за тия къде го сравняват с Кубрат мога са мо да кажа отивайте да мятате гюбеци по чалготеките
8
1
 
18
 
! Отговори
Бай Герги преди 9 години
Futbola e otboren sport за да дойде трябва да имаме отбор и тренер, като този на Монако. Ако съм на Олимп няма да позволя на умници дърводелци да ми казват какво да правя. Каквото е дал дал вече е на години. Има право да се наслади на живота, който сам си е създал. Зраве и едно момче ако може Бербо. Довечера 2 на 1 за Монако поне един гол за Бербо (дузпа).
7
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато Пулев започне да създава условия на талантливите деца в България, и то не само в бокса, то тогава можете да ги сравнявате. Айде моля ви се, стига сте показвали колко сте ограничени.
6
0
 
33
 
! Отговори
desi,joro преди 9 години
Мите гледай си живота винаги ще има такива с негативни коментари,но тези хора не са постигнали нищо в жалкия си живот сигурно нямат и стотинки за кафе затова стоят пред компютъра и злобеят.ЧЕСТИТА БАБА МАРТА
5
0
 
34
 
! Отговори
Да бее преди 9 години
До 10Айде стига ПР на Пулев си правил. Ходи поразпитай малко в Бургас за него. Колко хора е разплакал - тогава ми го прави герой.
4
0
 
42
 
! Отговори
Nemeca преди 9 години
Когато мафията се махне от българския спорт, тогава може би таланти като Бербатов и Казийски биха защитавали българското знаме. Докато обаче то е в ръцете на отровени престъпници и диктатори, то и аз на тяхно място бих теглил една майна, и да си се оправят сами.
3
2
 
36
 
! Отговори
i'm преди 9 години
Да бе, предател..! Ай няма нужда тука да се занимава с тия ***! Митре седи си там и хич не се връщай! Тук ще го съсипят от нерви и интриги!
2
2
 
60
 
! Отговори
Лавро преди 9 години
Какво "родолюбие"? Митко направи много за националния отбор, а получи само подигравки от сливенския наркоман и продажните журналисти. Човекът навсякъде се афишира като БЪЛГАРИН, но просто не иска да участва в мръсните футболни игрички на Перука и компания.
1
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бербатов обича родината си 10000 пъти повече от пехлина, който си споменал. Жалко, че спортните фенове по принцип са *** и няма как да го видят.

Спонсорирани публикации