Как Юсейн Болт тича толкова бързо?

Учени се опитват да разкрият тайната на най-великия спринтьор
30 авг 2015 17:20,
77
Как Юсейн Болт тича толкова бързо?
Снимка: архив Reuters

В последните дни най-бързият човек на планетата беше изправен пред най-тежкото си предизвикателство. В една от най-слабите си години Юсейн Болт записа посредствени за изключителното си ниво резултати, а американецът Джъстин Гатлин цяла година мачкаше конкуренцията и нареди най-добрите времена за сезона.

Очакваше се Болт най-сетне да бъде съборен от трона на Световното първенство в Пекин. Но ямайската светкавица отново беше над всички – непобедим на 100 и 200 метра, припомня БиБиСи. Каква е тайната му? Дали просто движи по-бързо краката си от всички останали?

От Олимпиадата в Пекин през 2008-ма година спринтьорът печели всяко голямо състезание, на което участва, с изключение на едно, където просто беше дисквалифициран заради фал старт.

Когато нормален човек се стреми да бяга по-бързо, той се съсредоточава върху по-бързото местене на краката си. Така че може да се предполага, че световният рекордьор в спринта постига невероятните си резултати като движи краката си по-бързо от всеки друг.

Но това се оказва абсолютно невярно твърдение.

Д-р Сам Алън от Университета Лафбороу посочва: “Елитните спринтьори не движат краката си по-бързо от хората, които тичат в парка. Те разчитат на по-дълъг и по-мощен разкрач”.

Изследвания показват, че бегач аматьор прави между 50 и 55 крачки на дистанция 100 метра, докато топ спринтьорите взимат разстоянието за 45. “Тези атлети генерират много повече мощ, защото мускулните им влакна се свиват и разтягат много по-бързо. Затова тези бегачи прекарват по-малко време на земята, а оттам идва и по-рязкото им изстрелване напред”, казва д-р Алън.

Според проучване на американския учен Питър Уейанд при достигане на максимална скорост стъпалото на елитен спринтьор има досег със земната повърхност в рамките на 0.08 секунди преди началото на всяка крачка. При нормалните хора това време е минимум 0.12 секунди.

Сам Алън настоява, че най-бързите атлети прекарват около 60% от бягането във въздуха (нито един крак не е в контакт със земята) в сравнение с 50 на сто при останалите.

Но дори в елитната група на най-бързите, Юсейн Болт изпъква, като това до немалка степен се дължи на височината му.

“Болт е генетично чудо, защото с неговата височина от 1.96 метра не би трябвало да е възможно да ускорява толкова бързо”, счита бившият състезател от Великобритания Крейг Пикеринг. “В началото на спринта всеки се стреми да прави къси крачки, за да ускори максимално, но той е прекалено висок, за да направи това. Но когато в средата на дистанцията вече е набрал скорост, Болт има огромно предимство пред всички, защото се нуждае от много по-малко крачки”, продължава с анализа Пикеринг.

Юсейн Болт завършва 100-те метра средно с 41 крачки, което е с 3 или 4 по-малко от съперниците му. “Дължината на разкрача е разликата между атлетът, който може да пробяга късия спринт за под 10 секунди и тези, които просто не могат”, посочва Пикеринг.

Въпреки че подходящият тренировъчен режим може да помогне на атлетите да станат по-бързи, накрая разликата идва от вродените качества и индивидуалната структура на тялото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя пич е уникален. Аз не съм го виждал на световно или Олимпиада да губи финал. Бяга толкова че да спечели в последно време. Не говоря за преди 3-4 години, когато беше в разцвета на силите си и бягаше само срещу себе си за да счупи личните си постижения.
36
0
 
5
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Това е бизнес за милиарди... Не мога да ти отговоря, не съм толкова в час с тези неща.Може би е предназначен само за него...Знае ли човек?
35
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веско, Добро утро бре! В задачата не се пита дали са на допинг, а защо Болт е най-бърз от всички допингирани!
34
1
 
14
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Не е възможно човек да бяга по бързо от кон и да плува по бързо от риба!Има само едно обяснение и то беше разкрито преди няколко години от "най великият" колоездач на всички времена Ланс Армстронг.Няма нещо което да ме убеди, че тези хора не са на ДОПИНГ. НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО!
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 200 метра оня ден след финала си свали жълтите шпайкове пред камерата хвна ги двата и ги посочи на камерата с пръст и каза " Номер едно, бейби" Изкефи ме!
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора като Болт се раждат веднъж на 50 години! Можем само да се радваме, че живеем в неговото време. Просто ненормалник! Знаете ли какво направи оня ден на 100 метра? Подигра се със всички разбирачи като остави доминанта за годината на 100 метра Гатлин на една стотна накрая на финалая. Всички специалисти залагаха на Гатлин, защото бил във форма , а Болт вече не е Болт. дойде Болт на финала и ги ***!Поклонявам му се!Показа кой е най-великият!
31
1
 
6
 
! Отговори
мм преди 8 години
Те и плувците бяха с някакви умопомрачителни рекорди и накрая се оказа ,че е от костюмите и ги забраниха,и тук има някоя тайна която не казват,против физиологията е човек с такъв ръст да е бърз на къси дисциплини
30
1
 
6
 
! Отговори
аьаь преди 8 години
е как, пие всяка сутрин Лимонада за Вино
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
POKLON PRED DROGATA.
28
1
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До АнонименВ ГДР не бяха толкова глупави да залагат на спортове,където расата дава предимство!Виж постиженията в плуването,гребането,кънките,високия скок,хвърляне на гюлле и чук, и прочее по-тарикатски спортове,дето искат и доза интелект-нещо дето при *** е в недоимък!А за жените-плувкини направо не ми се говори!Не си падам по спорта,но постиженията на ГДР биеха на очи!Е,разбра се на какво се дължат.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 36Само дето няма нищо общо с Америка Болт, ама карай!
26
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BOLT E BEZMOZACNO SASHTESTVO--EXPERIMENT MADE IN USA.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 34аз видях назобения Мариуш Вах срещу Кличко..оня беше висок 204 санта и Кличко толкова тупаници му вкара, че би убил бик. След мача хората на Кличко заявиха: не може човешко същество да понесе толкова силни удари и да остане право. Искаха допинг тест за Вах и се оказа , че тоя поляк беше яко нагърмян с допинг за да не усеща болка.Допингър не може да те направи по-бърз, а само по издръжлив. Това ви го каза и един пич по-долу!
24
3
 
8
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
До АнонименВиж очите на Кличко по време на мач!Ще изскочат от орбитите!Не е хас тая работа....
23
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 32И къде бяха ГДР-спринтьорите, че не се сещам за нито едно име?
22
0
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Помните ли времената,когато ГДР беше трета сила в световния спорт?Когато българските и руските тежкоатлети вдигаха изумителни килограми?ГДР-лабораториите бяха N1 по иновативен допинг!И когато тая работа взе да се разсъхва,взеха да ги хващат и нашите включително.Сега ФРГ къде е в спорта,спрямо ГДР?Доста назад,но няма измами!Докато САЩ и гравитиращите около тях дръпнаха яко напред.Разбира се,наследствения фактор си казва думата-всички,дето не са били здрави,са измряли още в робските кораби!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато Болт направи на 200 метра 19.19 и великият Майкъл Джонсън каза: Аз не мога повече да гледам извънземмни сред хора!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 2620-30 години? И каво ще стане след толкова години? Някой ще бяга под 9.58? Явно не знаеш за какво говориш. Най-добрият резултат на човек след това на Болт е на цели 11 стотни зад това 9.58. Това са метър и 10 санта разлика. И това са пределните възможности на човешко същество след постижението на Болт! направиха и Гай и Блейк 9.69 и нито стотна повече. Дотам спряха. Дотам могат!
19
2
 
2
 
! Отговори
Мен! преди 8 години
Ако ще става дума за допинг, то за мен абсолютен пример за това е Ян Су от Китай- плувец в най- дългите дистанции. Болт и преди тези феноменални резултати имаше страхотни постижения, а освен това има и нетипичма фигура за спринтьор, висок център на тежестта, дълги крайници... И в съвременния спорт допингът не представлява медикаменти, които дават сила или издържливост. Допингът сега е изцяло насочен към максимално бързото възстановяване на организма.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тайната е ясна: както Болт, така и Кличко са усъвършенствали максимално ползата от ръста си.

Спонсорирани публикации