Неделни шпаги: Трябва ли радикална промяна в БФС?

Кой е виновен, че пропускаме поредно голямо първенство
18 окт 2015 13:00, Красимир Ангелов
36

Стига смяна на треньори! Крайно време е за промени в БФС! Снимка: Булфото
С този материал - толкова! Снимка: Булфото

Общо гласували: 205
Стига смяна на треньори! Крайно време е за промени в БФС!
87%
С този материал - толкова!
13%

Вече дълги години гледаме големите първенства по телевизора. Виновни все има, но по традиция го отнасят треньорите и футболистите. В ръководството на БФС нито един човек не излезе и не пое отговорност, за която и да е провалена квалификация. Трябва ли да има промени в ръководството на БФС, те ли са виновниците за провалите? В "Неделни шпаги" мнения кръстосват Красимир Ангелов и Александър Попов.

Стига смяна на треньори! Крайно време е за промени в БФС! Красимир Ангелов, Dnes.bg

Поредният провален квалификационен цикъл за националния ни отбор отдавна не изненадва никого. Всички запознати повече или по-малко с родния футбол веднага ще захванат старата песен – нямаме футболисти, нямаме треньори, първенството ни е слабо... Като цяло всички са виновни, само не и хората начело на футбола ни. Или поне така си мислят те – летящите в небесата шефове на БФС, които отдавна са се самозабравили.

Лафове от сорта на “какво да направим повече, да не играем ние долу на терена” щяха да са доста весели и комични, ако не слагаха каймака на и без това трагичния ни футбол. Петев ли е виновен, или може би Ивелин Попов, че повечето от водещите школи вече не вадят таланти, че тези деца няма къде да тренират, че се залага на мачове в детско-юношеския футбол, а в професионалните ни групи съдиите свирят често “както трябва”? И всъщност нека попитаме направо – Петев ли решава, футболист, който играе в родната Б група, да започва титуляр в националния отбор, при все че всичко на всичко има 5-6 мача за този отбор?

Или вероятно Петев е виновен, че във водещите ни отбори гледат да са като Челси, Арсенал и сие, но само по това, че са пълни с чужденци? Стига! Борислав Михайлов е начело на БФС от точно 10 години. За този период националния отбор се е класирал на 0 големи първенства, при все, че от тогава е участвал в 6 световни и европейски квалификации. А през това време най-голямата заслуга на самия президент на БФС е, че е личен приятел на Мишел Платини. Но не Мишел Платини играе долу на терена, нали господин Михайлов?

Разбира се, президентът на БФС е черешката, но с него е и изпълкомът, пълен с легенди, явно мислещи, че могат да правят каквото си искат само и единствено заради радостта от САЩ 94.  Както и бизнесмени, които със сигурност разбират от бизнес, но не и този футбол долу на терена, който решева битката.

Но всъщност, може да продължавате напред господа. То отдавна на никой не му пука. Даже вече я докарахме дотам, че и на феновете им е все едно за националния отбор по футбол. А единственото несъгласие с водената от БФС политика е веселата песничка, в която се пее, че "Борислав Михайлов щеше да е Фелайни". Ама не е! А и самата песен се пее повече заради проблемите на един отбор, а не на целия ни футбол. И така... да заповяда Мондиал 2018 и Евро 2020, които със сигурност отново ще гледаме по телевизията!

С този материал - толкова! Александър Попов, Dnes.bg

БФС има толкова много кусури, че където и да ги подхванеш все ще е малко. В случая с националния отбор обаче не е изцяло така. Българите обичаме да сравняваме всичко с американското лято, но няма как да имаме такова поколение с толкова много лидери.

Сега на терена са едни момчета, за които е по-важно къде да си направят татуировка и в коя кръчма ще удавят мъката от поредната загуба. Треньори пускат футболисти, които играят ганкиното в отборите си искаме с тях да побеждаваме. Няма как - и в Малта го няма.

Къде са гледали Тодор Неделев, че е титуляр? Защо на Петев му хръмва, че Живко Миланов може да играе на левия фланг на защитата? Защитата на Лудогорец играе трагично в българското първенство, но продължаваме на тях да разчитаме и в националния. Като изключим Ивелин Попов кой друг национал играе дори в среден по класа отбор в чужбина? Чочев може би е другото изключение, но той не може да бъде лидер. Поне засега. В защита продължаваме да разчитаме на 35-годишните близнаци Миневи, което само като факт е трагично.

Светослав Дяков е в отвратителна форма, но и той несменяем. Напред трагедията е още по-голяма, няма какво да се лъжем - нападателите ни са под всякаква критика.

И на базата на какво искаме успехи? БФС не е виновно, че в момента треньорите не знаят кого да извикат в националния - футболисти на европейско равнище нямаме. Проблемът е, че се поставят цели, а "материалът е лош".

Голямата вина на съюза е, че Бербатов не е в отбора заради тях. Хора от Изпълкома изгониха и други футболисти с непремерените си и на места направо тъпи изказвания.

А да гониш Бербатов и да разчиташ на Гълъбинов е недалновидно. Митко Рангелов също може само да търка бутонките му.

Ясно е, че и в другите квалификации ще гледаме съперниците отблизо ако разчитаме на тези футболисти. Те могат да се надскочат в 1-2 мача, но нямат класа да играят на високо ниво постоянно. Най-добре би било тотална чистка и да се даде диригентската роля на младежите, те поне не ни срамят в квалификациите и ще имат по-голям хъс от медийните звезди. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До хмммГРЕШИШ, това са очите на човек който има неистовото желание да се пенсионира на този пост.
25
1
 
5
 
! Отговори
хммм преди 8 години
колко мъка има в очите на този човек посветил живота си за БФС, само аз ли виждам това :)
24
0
 
6
 
! Отговори
Бобо преди 8 години
Не бе не са виновни,как така виновни......виновни са чукчите,евреите,племената в южна америка и малко Фидел Кастро но не много защото той вече е дърт
23
2
 
5
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Bez CSKA niama nazionalen otbor v perespektiva
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Da Bobi trabva da si hodisch ve4e mutrite ne te obi4at ve4e
21
1
 
11
 
! Отговори
И още преди 8 години
Кога Ицето Стойчков, ви казваше че, има нещо криво у нас и трябва да се лансират детско-юношеските школи - го искарахте луд.И я вижте докаде я докарахме.
20
1
 
5
 
! Отговори
Дабе преди 8 години
"Кой е виновен, че пропускаме поредно голямо първенство"Естествено тия от БФС са невинни. Виновни - няма.Както си е било така ще си и бъде.И най-добре, да закрият и БФС и държавата - тогава, поне няма да се срамуваме заради некадърниците горе.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИванКлубните отбори могат да поискат компенсации, но трябва да съдят федерацията и да докажат, че контузията е настъпила по тяхна вина. Т.е. Ако футболиста вече е имал контузия или не е бил възстановен напълно и е накаран да играе в даден мач, в който е получил по-голяма контузия.Освен това всички футболисти би трябвало да имат застраховки за такива случаи.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИванГлупости са това. Клубните отбори са задължени да пускат футболистите в националните отбори и нямат право на компенсации при контузии.Контузиите са си част от играта. Може да се контузи и ако стъпи накриво на улицата.Ама като искат да не се контузват, да ходят да играят табла например.В шаха също няма контузии, но ме съмнява, че някой от тези е чувал за шах.Ако искат да играят футбол за националния отбор, да играят.Ако не искат, изобщо да не идват.
17
1
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
На тоя б.оклук от алкохол даже му са се притворили клепачите. Толкова калайдисан от уиски.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Перучката не изтрезнява, а няма кой да го изхвърли от БФС.Нема такава държава!
15
1
 
9
 
! Отговори
Бацо Гацов преди 8 години
Рибата се вмирисва откъм главата. Щом капацитета на БФС стига до подмяната на треньора, значи нищо не става от него. Те трябва да са инициатори на политики за развитието към футбола в България, от школите с подрастващи до професионалните играчи.Вече колко години не просто няма развитие, а още по-лошо , има деградация. Щом не могат да се справят, това значи само едно. ОСТАВКА!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА ТРЯБВА, ВСИЧКИ СТАРИ МУЦУНИ ОТ СВЕТОВНОТО ПРЕЗ 94 ГОДИНА ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА НАПУСНАТ БФС !
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИванОстава енигмата, как тия всичките "Супер Звезди" на европейския футбол, като се сберът заедно не могат да направят едно точно подаване на повече от 15 метра...Не че защитавам БФС. То никога не е имало читаво ръководство, няма и да има, но никой от ръководството на БФС не играе в мачовете.А и работата на треньора не е тепърва да ги учи на елементарни отигравания. Щом си стигнал до националния отбор, значи трябва да имаш някакви качества. Вземи па ги покажи. Най-малкото покажи желание.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Village of Poduene /Podunk/ rules.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
УЕФА и ФИФА се тресат от корупция, само БФС са чисти като сълза.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки ,освен аз, е хайдук и мошенник,манталитет, на кого ли?
9
1
 
1
 
! Отговори
Soxtella преди 8 години
Трябва да работим над Завихрянето :)
8
2
 
16
 
! Отговори
На Буров чичата преди 8 години
Милият Перукевич!!! Подул се е от къркане...
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този народ,се доближава до този на ***!Вечно недоволен! Някой , който се занимава с обществена работа е мазохист.Да знае, че каквото и да направи ще бъде оплют!Демокрацията се разбира като анархия и хаос.След това идват диктаторите!