Допинг скандалът в руската атлетика набира скорост

УАДА отне акредитацията на местната им лаборатория
10 ное 2015 16:30, Красимир Ангелов
48
Допинг скандалът в руската атлетика набира скорост
Снимка: БТА

Световната антидопингова агенция УАДА отне акредитацията на руската лаборатория за антидопингови изследвания, съобщават световните агенции.

Причината е, че от УАДА имат съмнения за правдоподобността на предоставените им данни от тестовете на спортисти в Москва, след като независима комисия към централата публикува доклад, в който се твърди, че руската лаборатория манипулира резултати и крие положителни проби на местни лекоатлети.

Независимата комисия към УАДА също така препоръча налагане на доживотни наказания на петима руски лекоатлети, на четирима треньори и на лекаря Сергей Португалов, шеф на медицинската комисия на руската лекоатлетическа федерация.

Предложените за санкции състезатели са олимпийската шампионка от Лондон 2012 в бягането на 800 метра Мария Савинова, както и бронзовата олимпийска медалистка на 800 метра в британската столица Екатерина Пойстрогова, както и Анастасия Баздирева (400 и 800 метра), Кристина Угарова (1500 метра) и Татяна Мясина (800 метра).

От специалистите от наказания са заплашени Алексей Мелников (старши треньор на бегачите на дълги разстояния), Владимир Казарин (треньор в националния отбор за бяганията на 800 метра), Владимир Мохньов (треньор за бяганията от 1000 до 3000 метра) и Виктор Чегин (старши треньор на националния отбор по спортно ходене).

Още новини за скандалa в леката атлетика четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До ТихоОбясни следното - как така участвалите в Световно първенство са допуснати до участие, като там задължително се правят проверки и то не от руска лаборатория? Задължителен е контрола за медалистите. Не съм сигурен за останалите финалисти, т.е. няма как да вземеш медал с положителна проба. Същото се отнася и до олимпиадите. Да наказваш по подозрение и слух си е престъпление.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От цялата статия оставам с впечатление за разпространение на слухове. Има ли положителни допинг-проби? Ако няма, а се съмняват в посочената лаборатория - да вземат проби от състезателите, както се полага, и ако покажат положителни резултати - тогава наказания. Не става ясно на база на какво се искат подобни тежки наказания. А ако се окаже обратното (т.е. пробите са отрицателни), ще се извинят ли публично?
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ ЗНАМ ДА ПЛАЧА ЛИ ИЛИ ДА СЕ СМЕЯ...ТОВА ДА МИ СЕРВИРАТ ПРЕДИ ОЛИМПИАДАТА 2016 СЕГА -В КРАЯ НА 2015 ЧЕ ОТ 2002 ДО 2015 СЪМ ВЗИМАЛ ДОПИНГ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ СЪМ БИЛ ДОПУСНАТ ДО ОЛИМПИАДИТЕ ОТ 2002 ДО 2015 И ОТЧЕТЕН КАТО"БЕЗДОПИНГОВ"- АМИ ТОВА ЩЕ БЪДЕ САБОТИРАНЕ НА МОЕТО УЧАСТИЕ В ОЛИМПИАДАТА ...АНАЛОГИЧНО Е -НА РУСНАЦИТЕ ИМ ТЪРСЯТ ПАК МААНА...
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
поредните пич масали и кьорфишеци , руснаците ще го преместят в другия крачул
4
5
 
15
 
! Отговори
читател преди 8 години
Странно, когато изхвърлят от спорта някой американски спортист, (и то не един)той си подвива опашката, връща всички медали и изчезва. С руските става международен скандал. Странно.
3
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците винаги са били измамници
2
13
 
25
 
! Отговори
Тихо преди 8 години
Поредната политическа нападка срещу Русия. Дори и в спорта искат да ги натиснат. Как пък излезе тая информация чак сега, когато отношенията на Русия със запада се влошиха. Искаше им се на американците и ФИФА да отмение мондиала в Русия, ама не мина номера. Друг е въпроса, че американски атлети, като Фелпс примерно, вече не приличат на хора от допинга !
1
9
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
te pak amerikanskite atleti ne vzemat doping 4isti kato salzici xa xa