Неделни шпаги: Да остане ли Евро 2016 във Франция?

Може ли страната да гарантира сигурността на футболния форум
22 ное 2015 13:16, Красимир Ангелов
12

Франция ще се справи с Евро 2016. Снимка: Reuters
Евро 2016 ще е парад на военни сили. Снимка: Reuters

Общо гласували: 71
Франция ще се справи с Евро 2016
49%
Евро 2016 ще е парад на военни сили
51%

Петък, 13 ноември, се превърна в тежка и фатална дата за Франция. Близо 130 души намериха смъртта си след поредица атентати в столицата Париж, а една от мишените бе и стадион "Стад дьо Франс" - най-големият и модерен стадион в страната, който трябва да приеме финала на европейското първенство по футбол на 10 юли 2016 година. Само дни по-късно пък опасност от нов атентат отложи контролата между Германия и Холандия в Хановер. Тези събития накараха Европа да се запита: В безопасност ли е Евро 2016?

Затова и днес в "Неделни шпаги" решихме да ви попитаме: Трябва ли Евро 2016 да остане във Франция? Мненията си по темата кръстосват редакторите Красимир Ангелов и Александър Попов.

Франция ще се справи с Евро 2016. Красимир Ангелов, Dnes.bg

Атентатите в Париж в края на миналата седмица отново поставиха редица въпроси за сигурността в Европа и света. В последните години обаче спортът като че ли оставаше някак в страни от темата за тероризма, вероятно защото той е един от символите на мира. За съжаление обаче вече не е така – атентатите в Париж от 13 ноември засегнаха и най-големия френски стадион - "Стад дьо Франс", а само намесата на охраната около спортното съоръжение предотврати по-голяма трагедия в дома на френския футбол, където „петлите“, водени от Дидие Дешан, Лоран Блан и Зинедин Зидан, спечелиха Мондиал 1998.

С оглед на случилото се, се появиха и въпроси дали Франция може да приеме Евро 2016 следващото лято и дали може да осигури сигурността на зрители и състезатели. И този въпрос звучи доста логично. Но също толкова логичен е и отговорът – Франция ще се справи с провеждането и организацията на европейското първенство по футбол, колкото и трудно да изглежда това към днешна дата. Факт е, че терористите успяха да изненадат спяща Европа, но вече отново очите на всички са отворени на четири. И компромиси за безопасността няма да има, дори това да бъде за сметка на комфорта на зрители и играчи.

Разбира се, на никого няма да бъде приятно да играе в такава обстановка. Мнозина зрители също ще се зачудят доста дали да посетят някой от стадионите във Франция следващото лято. Футболистите пък сигурно ще бъдат държани като във военни лагери, но всъщност това далеч няма да е за първи път. Достатъчен пример са последните 2 световни първенства, които се проведоха в ЮАР и Бразилия – две страни с доста сериозна битова (а и не само) престъпност. И там мерките за сигурност бяха зверски, но в крайна сметка всичко завърши без големи проблеми.

Да, тогава Ислямска държава не беше това страшилище, но терористи пак имаше. А щом една африканска или южноамериканска държава успява да се справи със сигурността на голямо първенство, това ще може да направи и една от водещите европейски държави. Затова бъдете сигурни - Франция ще се справи, каквото и да й струва това. Защото нищо не може да победи мира и спорта.

Евро 2016 ще е парад на военни сили. Александър Попов, Dnes.bg

Едва ли европейското първенство през следващата година ще бъде преместено с оглед на това, че няма как друга държава да организира за няколко месеца такъв форум. Може би това не се отнася единствено за Германия и Англия.

Но определено това европейско ще прилича повече на парад на военните сили на Франция, отколкото на спортен форум.

Кървавият ад във Франция определено показаха, че ако терористите решат да направят атентат трудно може да бъдат спряни. Защото това са хора, които живеят отдавна във Франция или съседни страни и трудно могат да бъдат заподозряни на какви зверства са способни.

Какъв е смисълът тогава да се провежда този голям футболен форум? Защо трябва всички футболисти, ръководители и фенове да се чувстват като на заколение? Това няма да е спортна надпревара, по-скоро демонстрация, че животът продължава.

За съжаление чувството за безопасност вече няма да съществува, дори и при пукот на пиратка ще има свити сърца. Във Франция ще е още по-тежко, след като терористите от Ислямска държава вече два пъти показаха, че атентатите не са проблем за тях.

А нека не забравяме, че тогава ще има и доста привърженици на страните финалистки. Което прави задачата на службите за сигурност още по-трудна.

Какъв е изходът? Едва ли някой може да го посочи. Факт е, че политиката направи така, че потърпевш е и спортът. Надеждата е до следващото лято ситуацията да се е успокоила и заканите за кърваво отмъщение да са в миналото.

В противен случай и хората по трибуните вместо да се забавляват ще се оглеждат дали не са се настанили до някой съмнителен тип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
барон Мангусто преди 8 години
То във Франс не останаха франсета, всичкото е бай. Жив футболист няма да остане, освен джихадистите футболисти европейски шампиони.
4
0
 
5
 
! Отговори
черно тото преди 8 години
На входовете ще раздават бронежилетки и каски пък по пунктовете за залагания може да приемат залози колко ще оживеят ,а на печелившите честито.
3
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ако русия се забърза може и да се проведе първенството в париж обратнотое да се отмени
2
2
 
3
 
! Отговори
гейтак преди 8 години
Нямам търпения всяка неделя да съм свидетел на кръстосването на шпагите на Краси и Сашето. Боцнете ме и меен
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заради шепа *** от 50 000 души, колкото е ИД, цял свят ще се страхува?Няма начин. До лятото на другата година от ИД няма да има и помен.