Трите основни заблуди на жените при отслабването

Съветите на фитнес треньора Мартин Русанов
10
Трите основни заблуди на жените при отслабването
Мартин Русанов. Снимка: личен архив

Мартин Русанов е част от проекта на Tialoto.bg – Фитнес съвети от треньори.Той е професионален треньор на отбора на Trec Nutrition Bulgaria, който включва над 20 състезатели, завоювали редица републикански, балкански и персонални титли в различни категории – бикини фитнес, класически културизъм и културизъм.
 
Русанов е собственик на два фитнес центъра – в Шумен и в Разград. Твърди, че ги е създал от непримиримост към липсата на компетентна информация относно този спорт в малките градове и непрекъснатата жажда за знание и прогрес в тази област.

Тази седмица неговата тема е свързана с основните заблуди при отслабването на жените.
 
Кое е първото, за което се сещате, щом чуете фразите „сваляне на килограми“ или „редуциране на мазнини“?

Ако, подобно на много други жени, нямате специализирани познания относно физиологията или диетологията, вероятно си представяте безвкусни ястия с варени зеленчуци и пилешко месо без подправки. Само тази картина е достатъчна да откаже много хора от стремежа им да отслабнат.

В днешно време, накъдето и да се обърнете, ще видите „експерти“, предлагащи „най-добрия възможен“ (и „лесен“- поне според тях) метод за смъкване на теглото. Просто премахнете този макронутриент от диетата си или вземайте онази добавка и готово – до няколко дни ще сте абсолютно изчистени!

Какви всъщност са тези методи? Обикновено водят до това, че водата в тялото ви намалява, давайки ви илюзията, че наистина отслабвате. В същото време ви забраняват да ядете определени „лоши“ храни. Тези методи не работят в дългосрочен план и впоследствие качвате дори повече тегло, отколкото сте имали в началото.

Какъв тогава е разумният и правилен подход, който една жена може да приложи успешно в борбата с излишните мазнини? На първо място – бъдете информирани и избягвайте обичайните капани, заложени по пътя към отслабването. Ето и трите най-големи такива:

1. Диетите, които ви карат да умирате от глад

Може би най-голямата лъжа относно изчистването от мазнините при жените е, че за постигането на това е нужно да гладувате жестоко. А най-големите лъжи са тези, които са най-близо до истината и тук случаят е точно такъв.

Каква е тогава истината? За да намалите телесните мазнини, трябва да сте в лек калориен дефицит – да изгаряте повече калории, отколкото консумирате. Това е всичко. Например, ако искате да отслабнете с половин килограм седмично, трябва да консумирате с 500 калории по-малко дневно. Ако пиете напитки, съдържащи захар, заменете ги с вода – това ще свърши работа, а и ще е добре за здравето ви като цяло.

Драстичното намаляване на калориите ще доведе единствено до също толкова драстично забавяне на метаболизма. Тялото започва да пази с цената на всичко мастните си резерви, тъй като за него те са източник на енергия, а липсата на храна е липса точно на енергия. Понеже мускулната тъкан изисква най-много енергия, за да се поддържа, тялото започва да разгражда първо нея. И в крайна сметка, загубеното тегло вследствие на подобна диета е от мускули и вода.

Съществуват достатъчно леснодостъпни формули, изчисляващи колко калории са ви необходими всеки ден. Един от най-простите начини е да вземете теглото си (в килограми) и да го умножите по 38. Това ще ви даде чудесен ориентир, спрямо който можете да намалявате калорийния си прием с 200-500 на всеки две седмици. Съответно, когато се изчистите достатъчно от мазнините, можете пак да направите промени. По този начин ще редуцирате телесните мазнини и ще поддържате мускулната си маса непрекъснато, без да е необходимо да гладувате.

Не забравяйте, че ако тренирате интензивно (а би трябвало, щом искате да отслабнете – особено с тежести и кардио), храната ви следва да ви дава достатъчно енергия. Един от начините за постигане на това е да си определите чийт ден, през който да консумирате значително повече калории от обикновено.

Другите заблуди вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: фитнесМартин Русанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
jhgjhgj преди 7 години
Ох, много е страшен този юнак на снимката. Иначе не е голяма философия - наистина човек може да яде и джънк чат-пат, стига да не се тъпче редовно. И да, ще отслабне, ако поема по-малко калории, отколкото тялото му изгаря. Обаче пакет чипс е повече от половината дневна дажба калории - ако щете ;) Аз предпочитам пържолка и салата пред Марс. Наздраве!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6Браво "Айнщайн"!!Ти току-що "откри" перпетомобиле.Да превърнеш сланината в мускули е като да превърнеш железото в злато.Ашколсун бе ****от!Що не си гледаш прасетата в двора ами си седнал да дращиш дивотии в нета бе селянино?!
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напълняването става предимно от тренировки "на лежанка" пред телевизора, ритмично поемайки "хранителни добавки" с хидрогенерирани мазнини.Аз витален, трудолюбив и сексуално активен човек, кулинар и гастроном,който е дебел, не познавам.
6
1
 
12
 
! Отговори
Св преди 7 години
От толкова статии за отслабване най - после да прочета една вярна. Единствената ми забележка е, че отново се споменава думата диета. За отслабването е необходимо следенето на калорийния баланс, но в никакъв случай в някакъв интервал от време а постоянно с години, начин на живот. Благодарение на тази схема свалих преди 15 години 50 кг.(по 4 кг на месец) и живея така и се чувствам прекрасно, без диети. И да - може да изядеш 2 марс-а стига да не превишиш калориите за деня или ги изгаряш.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много точно си е казано в статия - ядете нормално и спортувате повече. Така със сигурност ще превърнете сланината в мускули. Пък може и едновременно с това да поотслабнете.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни глупости!!! По неговите схеми мога да ям например половин Мars на ден (или количество изчислено в зависимост от изчислените дневни калории) и ще отслабна .................... ХАХАХХАХАХХАХА :D
3
0
 
7
 
! Отговори
Купюри по 500? преди 7 години
Тас статия сти йъ писъли вечи бе
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1Това същество на снимката е поело толкова химия, че "подпоручика му" е като пещерска гроздова - мека топлина. Ако, този Франкенщайн, ще ми дава съвети за здравословен живот - няма нужда.
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престанете да показвате снимката на този грозник че ми се драйфа!