Мачът, който даде началото на Шампионската лига

Най-комерсиалният турнир се заражда преди 30 години
28 май 2016 17:35,
17
Мачът, който даде началото на Шампионската лига
Снимка: архив, Reuters

През 1986-та година жребият за втория кръг на турнира за Купата на европейските шампиони изправя един срещу друг колоси от Испания и Италия – Реал Мадрид и Ювентус.

Тази събота отново Реал Мадрид е замесен, този път във финалния двубой на Шампионската лига, която наследи гореспоменатия турнир. Белият балет се изправя срещу съседите от Мадрид – Атлетико, в битка за 15 милиона евро награден фонд и общо 100 милиона евро, ако включим парите от различни бонуси и телевизионни права.

Финансовата ситуация обаче е доста по-различна преди 3 десетилетия, отбелязва Би Би Си.

През лятото на 86-та година Реал Мадрид и Ювентус са в период на преход. Испанците назначават легендарния холандец Лео Беенхакер за треньор в опит да спечелят първата си титла от турнира от повече от 20 години. Италианският гранд пък сменя поколенията и се опитва да изгради нов боеспособен състав.

Предходният сезон предлага доста изненади и до полуфиналите в надпреварата стигат шампионите на Румъния, Швеция и Белгия. Но в отсъствието на английските отбори, изтърпяващи наказание заради изстъпленията на хулиганите на Ливърпул на “Хейзъл”, Реал Мадрид и Ювентус са сочени за основни фаворити за спечелване на турнира.

Но ето че пълният жребий ги противопоставя още във втория кръг. Едно от големите имена ще отпадне в самото начало.

“Гаранциите за финансови постъпления от поне няколко мача, каквито съществуват в сегашния формат на Шампионската лига, преди не бяха налице. Форматът на директно отстраняване в 2 мача въобще не беше по вкуса на италианските отбори, които по онова време бяха най-силните в Европа, както и на испанските грандове Реал Мадрид и Барселона”, спомня си бизнес експертът Хари Филп. “Тези клубове искаха повече мачове и гарантирано количество двубои в най-престижния турнир”, добавя Филп.

Заможните клубове, които инвестират огромни състояния за нови играчи всеки сезон, започват да мислят върху нов формат, който да им даде стабилност.

Президентът на Ювентус реагира мигновено след жребия. “Срамота е, че един от тези велики отбори няма да стигне дори до четвъртфинал. Организацията на турнира трябва да се промени, нуждаем се от система, сходна с тази на Световните първенства”, посочва Джампиетро Бониперти.

За звездата на Реал Мадрид по онова време Хорхе Валдано е повече от ясно, че двата клуба е трябвало да се срещнат далеч по-напред в надпреварата. “Най-малкото на полуфинал”, казва аржентинецът.

В крайна сметка Реал продължава напред след изпълнение на дузпи, но отпада на полуфинал. Зад кулисите обаче голямата игра вече е в разгара си – лобирането в УЕФА за скорошна промяна става все по-интензивно.

Недоволството на Ювентус и Реал Мадрид се превръща в катализатора на революционната промяна, която комерсиализира до крайна степен най-престижния клубен футболен турнир. През сезон 91-92 за първи път сме свидетели на схема с групова фаза, а следващата година УЕФА официализира реформата и въвежда името Шампионска лига.

От финала през 1992-ра година насам испанските и италианските отбори са спечелили общо 14 от 24 купи. Преди промяната статистиката показва 4 от 24!

Сега дори има и система за поставяне на отборите в различни урни при жребия, което всъщност е основното желание на големите клубове – да се разминават с основните съперници в началната фаза, да стигнат по-далеч в турнира, да изиграят повече мачове, да спечелят повече пари. В Шампионската лига право на участие имат отбори, завършили първенствата си на 2-ро, 3-то, дори 4-то място!

Новият формат прави почти невъзможно спечелването на Шампионската лига от отбори от “по-ниско ниво”. Да, изключения като Борусия Дортмунд и Порто са налице, но те са точно това – изключения!

Експерти изтъкват, че не само желанието на големите клубове изиграва роля за трансформирането на Купата на европейските шампиони. Развитието на телевизионния пазар и търсенето на повече атрактивни мачове всяка седмица води до предлагане. Парите са колосални и УЕФА няма как да устои на изкушението.

Шампионската лига се превръща в шоу, в което на първо място е бизнес интересът. Полуфинал Стяуа – Андерлехт? Гьотеборг в другия полуфинал? Да, възможно е, но през 1986-та година!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Шампионска лига
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
*/* преди 7 години
До КОРИТАРОВ ЕФЕНДИТи от цялата статия това ли разбра?Кой с кого и как е бил на полуфинал.Голямата идея е ,че е създадена лигата на богатите,където има коефициенти,рзлични урни,отбори на 4-то място които могат да станат шампиони,два отбора от една и съща страна да могат да се срещнат от четвъртфинал нагоре и чак тогава да дойде време за Стяуа,Ц.Звезда и Гьотеборг.Капиш?850
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната залъгалка за иддиотти !
8
0
 
7
 
! Отговори
КОРИТАРОВ ЕФЕНДИ преди 7 години
ТУКА ИМА МНОГО НЕТОЧНИ РАБОТИ...ГОТЕБОРГ Е НА ПОЛУФИНАЛ ПРЕЗ 1986..А ТОВА Е СЕЗОН 85-86..А НЕ 86-87, ЗАЩОТО РЕАЛ И ЮВЕ ИГРАХА В 86-87..СТУЯУА СПЕЧЕЛИ КЕШ 1986 Г. АМА НЕ БЕШЕ НА ПОЛУФИНАЛ В 1987, БЕШЕ В 1988 И ПАК НА ФИНАЛ ПРЕЗ 1989.ТУКА СТЕ СМЕСИЛИ ДВА СЕЗОНА ВЪВ ВАША НАПЪЛНО ГРЕШНА ФИКЦИЯ, И СИ ПИШЕТЕ СТАТИЯ.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова се стигна до другата крайност - втръсване и досада от "мега дербита" с участието на европейски колоси и жажда за пробиви на отбори като Лестър или Монако. Корпорациите, в които са превърнати европейските грандове, нямат никакво чувство за баланс и напълно отегчиха обикновените фенове с така наречените зрелища, интересни единствено за феновете на отборите. От друга страна това е чудесно за другите спортове, с които си "почиваме" от поредната бляскава европейска футболна вечер.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 9 иване, ама наистина ли Барса пак завърши на второ място в Испания?Дрогата не прощава, а?
5
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази вечер Атлетико ще докажат за пореден път, че са ку.рвите на Реал. Жалко, но ще стане факт след 5 часа.
4
2
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
А шизоидите все по-биполярни...
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
11+11=22 22 пътеки в кабалата два отбора символизиращи плюса и минуса.Те са пуснати на полето, за да компостират мозъците ви, за да се обират парите ви от юдейските собственици на всичките отбори по света. Стадионите всъщност са портали на нисшите духове наричани Бхутас.
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ме интересува туй зрелище на илюменатите.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дайте дузпа довечера на бат Хари булката - спасете й егото!

Спонсорирани публикации