Доживот: Гимнастичките ни с 1008 лв. пенсия

За 8 години грациите ни от ансамбъла са спечелили 81 медала
17 сеп 2016 07:45, Петя Славова
306
Доживот: Гимнастичките ни с 1008 лв. пенсия
Снимка: архив, Reuters

1008 лева на месец от тотото ще получава всяка от гимнастичките в ансамбъла от момента, в който прекрати спортната си кариера. Премията е до живот.

Това се полага по закон още от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски по предложение на олимпийския ни комитет и министър Васил Иванов-Лучано.

В момента всеки носител на злато от игрите, след като приключи кариерата си, получава от тотото три минимални работни заплати. Сега тя е 420 лева, или общо става 1260 лева.

Среброто е 90% от сумата, а бронзът - 80%. При повече от един медал сумите се събират. Сред спортистите парите от тотото са известни като олимпийски пенсии.

"Аз се пенсионирах преди баба ми", възкликна едно от момичетата пред Нова тв, които за 8 години са спечелили 81 медала.

Момичетата разказват за най-тежките си моменти при състезанията и за шока при инцидента с колежката им Цветелина Стоянова. Щастливи са, че тя е добре, засега не дават вид, че съжаляват, че спират с активната гимнастика. По закон процент от премията отива и при треньорката им Ина Ананиева.

Подобна практика има в доста държави, защото след приключването на кариерата си повечето спортисти изпитват сериозни трудности с адаптацията. Бенефисът на ансамбъла ще бъде на 17 ноември в зала "Арена Армеец".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще тръгнат към Япония,Америка ,като треньори,мислете за себе си,тях не ги мислете.
222
0
 
5
 
! Отговори
smirnoff преди 7 години
Четете внимателно.Тези момичета,които бяха в Рио СЕ ОТКАЗАХА да играят.Вие,като се откажете да работите,колко пенсия ще получите...среден пръст.
221
1
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 7 години
цялото олимпийско движение е сбъркано.Навремето преди повече от 50 години можеха да участват само аматьори : футболист миньор , полицай , военен а сега всичко е пари и допинг , скандали ,далавери кои е по велик за сметка на здравето си.
220
1
 
7
 
! Отговори
Коментатор преди 7 години
Не играйте тото и няма да има за пенсии.
219
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1008 лв - много ли са?Направете елементарна сметка - един двустаен апартамент в София струва 100 000 лв. минимум, значи 100 месечни пенсии, сложете 10 000 за обзавеждане, толкова за кола, толкова за бензин, дрехи - втора употреба, за здравеопазване не ми се говори, за отпуска на морето-абсурд и пр.Тоест, това което всеки обикновен труженик на НРБ го имаше гарантирано, днес се явява огромна привилегия за десетина българки. Срамно господа.
218
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички завистници - бърже към залата и след 4 години на олимпиада! Така само за 4 години ще си подсигурите старините нали? "Българския народ е малък но за сметна на това изключително ***" !!!
217
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за златен медал от олимпиада по математика държавата какво дава?
216
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички професионални спортисти се бъхтят за пари,слава и лично благополучие.Трябва да се спре със спекулациите,кой колко бил направил за страната си.Няма спортист,който да търпи лишения и да си рискува здравето ,за да прославя родината.
215
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Самият факт, че една такава новина може да разпали завист и злоба, каквито са 99% от коментарите тук, показва колко сме изостанали в развитието си като държава и общество. Какво са 1000лв бе, хора? Та в Гърция минималната пенсия е 700евро, а тук заплатите са още 500лв . И това ако не е геноцид в сърцето на Европа, не знам какво е!
214
3
 
12
 
! Отговори
1 преди 7 години
За тях няма ли пенсионна реформа,въпроса ми е към другарите борисов и калфин,или от пенсионните осигуровки на починалите,месец преди пенсиониране,ще плащат на 25годишните момиченца,таково чудо по света няма никъде.За капак и по 20заплати да им дадат,че идилията да бъде пълна.
213
5
 
12
 
! Отговори
Илиян преди 7 години
Нека взимат парите но -Не зная колко е максималната пенсия , но би биро срамно да взимат повече от човек който 40 години е плащал високи данаци !
212
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой както се уреди ... :)
211
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Майкъл фелпс взима 10000$ за златен медал. Има 21. Тия ще вземат по 150000 лв накуп за... бронз. И по 1008 лв пенсии доживот. А защо и по една къща и кола не им подарят, питам аз?Героите от войните и бабите и дядовците ни, работили по 40 години за тази държава заслужават 5 пъти по-малко... все пак не са се снимали с д*петати и не са се чекнали по баровете с футболисти. Сбъркано племе сме си и това си е! Важното е да изглеждаме добре по телевизора за изборите.
210
11
 
9
 
! Отговори
пешо преди 7 години
какво се възмущавате като че ли имаме хиляди медалисти и разходите са огромни... айде стига глупости, тези медали са пославили страната ни, довели са тук състезания, туристи... заслужават пенсия. може да не произвеждали във фабриката, както вие искате, но са постигнали много повече. и то въпреки българия, а не благодарение на нея, както абсурдно намеквате.
209
2
 
10
 
! Отговори
Предложение преди 7 години
Да пенсионираме Боко. Веднага! Ако ще и със сто хиляди лева месечна пенсия!
208
12
 
32
 
! Отговори
РККА преди 7 години
не знаех че има подобен закон,вече не съжалявам че играя от време на време тото,пожелавам им здраве и късмет в живота за напред....това е едно от малкото мъдри неща в спорта у нас при тази деградация напоследък.....по долу се изказват некои завистливци де не могат да се затичат след автобуса ама са спецове във всеки спорт.....нека замълчат.....
207
8
 
7
 
! Отговори
Пепо гайката преди 7 години
253-Що не се гръмнеш- в момента,така е решено ,край ,иначе не играй тото красавеца ми мой!
206
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледайтиии, завиждайтииии. Хахаххаа
205
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите са от тотото, като не искате спортистите да получават заплащане за труда си не играйте тото
204
17
 
32
 
! Отговори
ЯДОСАН ЧОВЕК преди 7 години
Срамувам се от злобата ви ,хора ! А някой дава ли се сметка колко труд е това !!! И как ,вие прославихте страната си ?С какво ще ви запомнят вас ? Браво на момичетата ,заслужили са си всеки лев !!!