Погнаха боса на Шалке заради расизъм

Клеменс Тьонис забърка каша с коментар за африканците
Обновена: 7 авг 2019 12:15 | 7 авг 2019 12:15, Красимир Ангелов
28
Погнаха боса на Шалке заради расизъм
Снимка: Reuters

Председателят на Надзорния съвет на германския футболен Шалке Клеменс Тьонис ще напусне поста си за три месеца като наказание заради изказване, което беше определено като расистко, съобщиха от клуба.

Бордът на директорите е изслушал своя шеф, който е дал писмени обяснения.

Самият Тьонис е милиардер и се занимава с месопреработвателна промишленост. През миналата седмица той направи изказване, че вместо да се вдигат данъците за опазване на околната среда, е по-добре да се построят електроцентрали в Африка.

"Тогава африканците ще спрат да изсичат дърветата и няма да правят повече бебета, когато е тъмно", отсече 63-годишният бизнесмен в своя публична реч в Падерборн. Думите му обаче моментално предизвикаха гневни реакции, една от които беше на роденият в Гана германски национал Джералд Асамоа.

"Аз съм направо безмълвен. Неговите коментари ме изненадаха неприятно, шокираха ме и ме нараниха. Той обижда мен и всички останали, които се чувстват въвлечени в това нещо", каза Асамоа, който е бивш играч на Шалке.

Самият Тьонис бързо се извини като обясни, че коментарите му са неправилни и неподходящи, но също така акцентира, че стои твърдо зад борбата срещу расизма и дискриминационните прояви.

Четири часа продължи дискусията на Борда на директорите на Шалке и завърши късно снощи след полунощ. Тьонис отново отхвърли обвиненията в расизъм, но призна, че е нарушил антидискриминационните норми на клуба.

Но шефът на кралскосините получи подкрепа от двама треньори-ветерани в Бундеслигата- Хууб Стевенс, дългогодишен наставник на тима, както и от Ото Рехагел. Също така в негова подкрепа се изказа бившият председател на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел, който обяви обвинението като нонсенс и категорично заяви, че Тьонийс не е расист.

"Ние го познаваме много добре. Специално аз имам право да говоря, защото ми е бил шеф толкова години в клуба. И никога не бих казал, че този човек е расист. Винаги е бил толерантен към цвета на кожата на хората, към произхода или религията им", каза Стевенс пред Вестдойче алгемайне цайтунг.

Още новини от света на футбола четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казал е това което мисли всеки бял и което не казва - стига лицемерие !
2
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че пък какво лошо и невярно е казал човека?! Не е ли прав?
1
0
 
22
 
! Отговори
ЛозУнг преди 4 години
Кажи "да" на расизма, акцентирай върху антисемитизма!