Заплахи за Джокович: Когато спортът и политиката се преплитат

Коментар на спортния журналист Едуард Папазян и проф. Христо Матанов
20 яну 2020 14:56, Анисия Иванова
10

Дебютната титла на Сърбия от новия тенис турнир ATP Cup мина с много песни и веселби. Клиповете на Новак Джокович и компания погалиха приятно съседна България, но разлютиха косовари и албанци заради текст на песен с исторически препратки.

Стигна се дори до смъртни заплахи от страна на албански мафиоти към Джокович и реакции на дипломатически представители. Всичко това дойде дни, след като в Атина стреляха по футболната легенда Дарко Ковачевич, а в Солун български фен на "Ботев" беше пребит от гръцки ултраси и прегазен от кола.

"Косово, Албания и цялата историческа тема в страните от бивша Югославия предизвиква много болка. Всяка дума предизвиква реакции. Сърбите по-често отговарят на провокациите, отколкото първи да ги предизвикват. Реакцията в такъв момент на Джокович е нормална, както е нормално и това, което се опитват в момента политици и фенове да му отговорят", коментира спортният журналист Едуард Папазян в "България сутрин".

Историкът проф. Христо Матанов пък подчерта, че всички скандали са свързани с професионалния спорт. Той винаги е обвързан с политиката, с национални въжделения, настоя той.

"Бих предпочел спортът да е масов, а не професионален. Има ли професионален спорт, винаги ще има такива скандали. Спортните противоречия са еманация на политическите противоречения. Между сърби и албанци има вековна вражда. Не става въпрос само за мафия, а за обществени настроения", посочи проф. Матанов пред Bulgaria ON AIR.

Папазян обаче го контрира, че не може да има добър любителски спорт, ако няма професионален спорт. Няма как да има подобни скандали в любителския спорт, защото на любителско равнище рядко се срещат едни с други различни националности, отбеляза журналистът.

Папазян подчерта, че не спортът е проблем, а политиката и икономиката. И даде пример с отложеното в края на 2019 г. Ел Класико между "Барселона" и "Реал" (Мадрид) заради протестите в Каталуния.

"България е остров на стабилността в сранение с Гърция, Турция, Сърбия и дори Румъния", каза още спортният журналист.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бях много учуден да разбера, че сърбин пее бугарски песми, още тогава си помислих, че има нещо гнило. Явно и Ноле са включили в активните мероприятия.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стабилни, щото нямаме стабилни спортни успехи
7
0
 
4
 
! Отговори
Всичко наред ли е преди 4 години
"България е остров на стабилността в сранение с Гърция, Турция, Сърбия и дори Румъния"Кот кажиш, брат
6
2
 
1
 
! Отговори
чърчил преди 4 години
чърчил кво е казал за балканите а!? имал визия човека.
5
4
 
3
 
! Отговори
аха преди 4 години
тва България остров на стабилността ....малко ми напомня на вица за падащия от блока на 5ти етаж казал - дотук добре ! Боце да купи малко ракети и остановки от Путин и да го прилъже да пуснат тръбопроводите през Варна България мани тоз турски поток Тук ако има руски тръби Русия нема да ни бомби и нема да позволи никой да ни бомбардирва, а ся мой да кажът спасявайте се гато ви предлагахме партньорство вие на САЩ дудуци правехте ся САЩ фалира спасявай се
4
4
 
3
 
! Отговори
ссср преди 4 години
...абе Сърбия ше си влезът в Косово пак бе ! ...ше тръгнат пак големи побойща на балканите закво мислите толко оръжия се купуват нашия тиквун накупи самолети за купчини пари сърбите им дадоха руски Мигове само да си ги отремонтират и са в пъти по-корави от наще скъпи Ф16 дето я ги видиме я не Америка са се забатачили от конфликти и ще се изтеглят от балканите погълнати от проблемите си с финансите петрола и близкият изток и е хубаво ние да имаме добра армия при случай да посрещнем некой съсед
3
1
 
3
 
! Отговори
от2 преди 4 години
та искам да кажа - жив късмет че този остров на илюзорната стабилност не е пламнал преди 20години ...та за да не пламне щот пак са напрегнати времената не толерирайте САЩ да си правят квито си искат бази не толерирайте твърде и Русия нито пък Боце да сервилничи твърде на Ердоганя щото нито сме остров нито сме силни с войска нито сме стабилни няква неутрална политика по-добре и Боце бърже да прави газопровода дет американците го спряха преди години да бъде основно през България
2
0
 
3
 
! Отговори
хех преди 4 години
'България е остров на стабилността....' абе това звучи малко смешно ...та дори да е истина ...ако успееме да сме акуратни и внимателни в политиката и помежду си може и да продължим да сме такъв остров , ама интересувайки се донякъде от история и бидейки съвременник /близките събития последните 25години/ при съседите... и днес като пътувам през Сърбия , Босна Херцеговина, Хърватска за към Европа виждам какъв темперамент са и сърби и хървати и бошняци и СаЩ и Русия да влияяат тоя остров България
1
5
 
12
 
! Отговори
Да де, преди 4 години
остров щото сме наведени на всеки за всичко. Толкова по въпроса с острова на стабилността.

Спонсорирани публикации