Облагат ли се с данъци печалбите от онлайн хазарт?

Обновена: 10 май 2023 18:21 | 28 яну 2021 15:04, Александър Попов
Облагат ли се с данъци печалбите от онлайн хазарт?
Снимка: Pixabay

Почти всеки почитател на риска и разнообразните хазартни игри, може да сподели една особено важна подробност относно направените печалби във всяка една платформа. Клиентите на различните онлайн казина и букмейкъри, рядко биха заявили с точност дали техните печалби се облагат с данък. Обикновено този въпрос изплува на повърхността, когато клиент успее да инкасира по-сериозна печалба и се замисли колко най-вероятно ще получи от нея. Това не бива да ни изненадва, никой не е задължен да знае отговорите на всички въпроси, но нека обърнем внимание чии са данъците в хазартната индустрия.

Всяко законодателство в различните страни, може да има определени такси и данъци, но към настоящия момент българският регулатор е заявил много точно и ясно принципите и отношението относно хазарта и прилежащите подробности в тази индустрия. Най-важната точка в закона за облагане с данък, може да бъде открита в член 13 на въпросния закон и по-конкретно в алинея 20. Именно там бихме могли да прочетем, че всички парични и предметни награди не се облагат по никакъв начин с данък. Една друга важна подробност е, че този закон важи не само за България, но и за всички останали страни-членки на ЕС.

Европейската спогодба очевидно дава възможност на всеки клиент да се забавлява в различни онлайн платформи и да бъде сигурен, че ще получи пълната стойност на сумата. Най-вероятно мнозина биха задали и следващият много важен въпрос: кой тогава плаща данъците? Можем да открием, че всяка една държава, която дава възможност на различните оператори да оперират на територията на страната, автоматично започва да се отчита и финансов ръст. Хазартната индустрия е длъжна да плаща сериозни данъци, за да има правото на лиценз, с който да оперира на територията на дадена страна.

Впрочем, ако разгледаме двата закона - за физически лица и този за хазарта, можем да открием, че всички точки, които посочват облагане с данък, са насочени изцяло за оператора, който дава достъп до тази услуга. С други думи, всеки лицензиран букмейкър какъвто е уинбет, изплаща печалби, които не се облагат с данък. Това е особено добра новина, защото ако обърнем внимание на ревюто, което можем да открием на Winbet ще забележим и доста сериозни прогресивни джакпоти, а ако те трябва да се обложат с данък, най-вероятно много клиенти биха останали разочаровани.

Законът обаче е описал всичко с особена точност: хазарт е всяка игра на случайността, в която има залог и може да се получи печалба или да се загуби залогът. Тук влизат всички казино игри, спортни прогнози, бинго и още много други, е практически освободена от данъчно облагане. Интересна подробност, е че законът за хазарт изисква от всеки букмейкър да използва и предоставя при поискване всички лицензи за игри, лицензи за спортни събития и други услуги, могат и се облагат с данъци, но всички те са насочени изцяло за брандовете, които оперират в хазартната индустрия.

Не трябва да забравяме, че данъците, които се прибират от всеки букмейкър, практически допълват много сериозно бюджета на всяка държава, която отваря вратите си за този вид забавление. Можем да дадем спокойно пример с Монако, където можем да открием огромно количество казина и именно данъците от тях изиграват огромна роля за жителите на втората по големина страна в света - първата е Ватикана. Благодарение на хазарта, малката страна може да съществува и да се възползва от всички приходи, особено след като няма много пространство, за да развива някакъв вид индустрия и земеделие - основните източници на приходи са туризъм и хазарт. Както се досещаме и както вече разбрахме, като част от ЕС, страната също не облага клиентите на тази индустрия с данък от какъвто и да е вид.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирани публикации