Откриха паметник на Величко Чолаков в община Неделино

Наскоро се навършиха 5 години от смъртта на големия ни щангист
31 авг 2022 15:24, Красимир Ангелов
3
Откриха паметник на Величко Чолаков в община Неделино
Снимка: Община Неделино

Паметник на щангиста Величко Чолаков бе открит в община Неделино, информира кметът Боян Кехайов.

Монументът е издигнат на пътя Неделино – Бял извор на разклона за с. Кундево, от където е родът на легендарния ни тежкоатлет.

Паметникът на шампиона е изграден изцяло с дарения от жители на община Неделино. Паметната плоча с лика на Величко Чолаков е поставена върху скален отломък, който според инициаторите за издигане на паметника, символизира силата и непобедимия дух на щангиста.

За откриването на паметника пристигнаха семейството на тежкоатлета, негови роднини, приятели, гости от няколко общини, а жителите на с. Изгрев раздадоха курбан.

Величко Чолаков, бронзов медалист от олимпийските игри в Атина при най-тежките, почина на 20 август 2017 година на 35-годишна възраст.

Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория над 105 кг. Той е единственият български щангист с медал от олимпийски игри в най-тежката категория.

В същата категория става световен шампион във Ванкувър и европейски шампион в Украйна. През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира "Арнолд Класик" в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България се превърна в държавата на паметниците. А нали знаете къде има най много паметници? На гробищата.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светла му памет на момчето! Но! Много станаха тия момчета щангисти, които починаха! Дано да няма нещо нередно в цялата тая работа, защото в друг спорт не се е случвало досега такова нещо!