Два суперрекорда в 100 км Обиколка на Витоша

Над 2500 са участниците в емблематичното състезание
Обновена: 2 юли 2023 12:13 | 2 юли 2023 10:50, Камелия Цветанова
7
Два суперрекорда в 100 км Обиколка на Витоша
Снимка: Иван Зарков, София – европейска столица на спорта

Христо Цветков не спира да преследва нови и нови граници в човешките възможности, като днес подобри собствения си скоростен рекорд за Обиколката на Витоша. Супермаратонецът спечели трета поредна и общо четвърта своя победа, като пробяга 100-те километра за невероятните 7.39:54 ч. Това е с близо 6 минути по-бързо от миналогодишното постижение на Цветков, през 2022 г. той стана първият обиколил планината с бягане под 8 часа със 7.45:34 ч. Христо бе шампион и през 2021 г., когато също превзе новините с това, че веднага след финала коленичи за да предложи брак на своята любима, която днес вече е негова съпруга и заедно с детето им първа го прегърна и поздрави за победата и рекорда.

28-годишният Цветков пое лидерството веднага след старта в полунощ и непрекъснато увелиаваше преднината си, като на 60-и км вече водеше с 10 мин. на друг предишен победител в Обиколката – Ивайло Атанасов. На 75-ия км Христо вече беше половин час пред втория и там някъде стана ясно, че темпото е за нов рекорд. На финала Цветков изпревари с 50 минути Ивайло Атанасов (8.29:35 ч.), трети е Даниел Кубашлиев с 8.33:11 ч.

„Тръгнах с предвидения график, но времето бе неприятно, дъждът и разкаляното трасе ме затрудниха по средата на разстоянието. Бях изтощен и обезводнен, в един момент мислех, че рекорд е невъзможен. После обаче, след Симеоново изчислих, че все още съм в рекордно темпо и увеличих скоростта. Щастлив съм от новата поправка, очевидно за мен не първото място, а рекордът е цел. Благодаря на семейството и приятелите за подкрепата,“ заяви веднага след финала шампионът, който вече има победи през 2019, 2021, 2022 и сега през 2023 г.   

При жените най-бърза бе Моника Филипова, която също не изпусна лидерството от старта до финала. На 10-ия км преднината й бе 6 мин, на 32-и км – 24 мин, на 60-ия км – 52 мин. Филипова финишира за победата с 9.32:22 ч., като остана на 15 мин. след рекорда на Мария Николова от преди три години - 9.17:32 ч.

Шампион на шампионите и това лято е Самуил Вълчев, който триумфира за втора поредна година в дуатлона, при това с рекорд. В това изпитание участниците първо преминават 100-километровия маршрут около Витоша с велосипед, а след това правят това и с бягане. Вълчев финишира пръв днес след изнурителните 200 км с време 14.15:13 ч., което е с 9 минути по-добро от предишното върхово постижение на Кристиян Кирилов от преди 4 години.

Ден по-рано трима финишираха в рамките на само 3 секунди след 100-километровото изпитание при колоездачите. Шампион е 17-годишният Виктор Енев, който за първи път печели едно от емблематичните състезания в България. Веднага след него, на по секунда разлика финишираха Владислав Гюров и рекордьорът и трикратен победите в Обиколката Александър Алексиев, който преди две години стана първият завършил под 4 часа надпреварата. И тримата са представители на Колоездачен клуб COOP, а времето на шампиона е 4.19:04 ч. Енев, Гюров и Алексиев въртяха педалите заедно и не допуснаха никой пред тях по време на цялото 100-километрово трасе. При жените рекордьорката на трасето с велосипед Христина Козарева от Велораптор излезе начело по средата на разстоянието и не допусна никой пред себе си до финала, като защити титлата си от миналата година с резултат 5.28:54 ч. – на 15 мин. от собствения си рекорд от 2019 г. Това е 12 победа за Козарева от 14-те й участия досега в различните дисциплина на Обиколката.
 
100-километровата Обиколка на Витоша отбелязва това лято своята юбилейна 40-а годишнина. Над 2500 са общо участниците в емблематичното състезание, което отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Витоша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
9
 
0
 
! Отговори
преди 9 месеца
Пфхаха тва ше го мина за 7 часа ще ви покажа как се прави другият път, но няма да е с цел размножаване и предлагане на брак, щото е гнусно. Но щеше да бъде по-интересно ако само на хората които тичат за рекордно време да си предлагат брак и се размножават помежду си, и това да важи за цял свят за да се осъществи селекцията на гени за атлетични богове, тогава хората на планетата щяха да имат външен облик на под сахарски африканци, но те имат проблеми с калцият и не виреят добре на север.
4
0
 
10
 
! Отговори
Почитател преди 9 месеца
На победителите - честито! И на всички участници - честито!
3
0
 
14
 
! Отговори
Бляк преди 9 месеца
Моля, публикувайте повече такива новини. И броят участници и рекордите са впечатляващи, адмирации.
2
0
 
19
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 9 месеца
Браво! Браво, феноменален резултат. И броя на участниците е впечатляващ. Участвах през 1984, на втората обиколка, бяхме около 200. Поздрави на всички участници!
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво! Впечатляващо, истинска машинка!