Какви са предизвикателствата и възможностите пред игралната индустрия?

Ангел Ирибозов за развитието на сектора и предимствата на България
Обновена: 23 ное 2023 16:34 | 23 ное 2023 16:33, Александър Попов
Какви са предизвикателствата и възможностите пред игралната индустрия?

В рамките на два дни - 22 и 23 ноември, София е домакин на най-голямото търговско изложение на игралната индустрия за Централна и Източна Европа BEGE и конференцията EEGS, организирани от Асоциацията на игралната индустрия на България (АИИБ). Компании от Европа, САЩ и Азия, както и най-авторитетните експерти от игралната индустрия си дават среща в Интер Експо Център София и ще обединят за пореден път бранша.

По време на Източноевропейската конференция на игралната индустрия (EEGS) се засягат теми като отговорна игрa, регулации в различните юрисдикции, технологичен напредък и използването на изкуствения интелект (AI), представени от лектори от близо 20 държави, сред които Великобритания, Дания, Швеция, Нидерландия, Гърция, Германия, Швейцария и Мексико.

Какви възможности разкриват новите технологии пред игралната индустрия?

"Пред игралната индустрия винаги има предизвикателства, които откриват перспективи. Новите технологии, изкуственият интелект и крипто разплащанията дават възможности за прилагане в различните сфери на игралната индустрия, с оглед защитата на играчите от развиване на зависимости, както и отговорното поведение на организаторите. Технологиите се развиват и секторът се адаптира“, заяви пред БГНЕС Ангел Ирибозов, председател на Асоциацията на игралната индустрия в България.

Според него тези нови възможности поставят редица предизвикателства пред регулаторите за това как да регулират средата, така че тя да бъде най-справедлива.

Ангел Ирибозов подчерта, че АИИБ винаги е държала да се разгледат всички интереси - на клиентите, потребителите, на бизнеса, държавата и обществото като цяло, когато има дебат за развитието на сектора.

Предимството на България

Според Ирибозов предимството на България се дължи на висококвалифицираните специалисти.

"Много компании от сектора са избрали да развиват част от своите продукти в България. Има база за развитие на кадрите, едновременно с новите технологии", каза той.

Сред добрите възможности за всеки инвеститор е и фактът, че у нас имат данъчно преимущество. Председателят на АИИБ отправи послание към българския бизнес и чуждестранните инвеститори средата да бъде достатъчно удобна за развитието на такъв вид технологии и да има предвидимост.

„Всеки инвеститор търси предвидимост за 5-10 години напред, а не небалансирано действие от фискална гледна точка или допълнителни норми. И без това има достатъчно норми в България, които организаторите спазват. Средата на други места в ЕС я има и в България, но ние имаме данъчно преимущество пред други европейски юрисдикции. Това е от голяма полза за развитието на индустрията“, подчерта Ангел Ирибозов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase