Нургюл Салимова загуби от индийка на Турнира на претендентките

Шахматистката ни изпусна спечелена позиция
16 апр 2024 07:51, Елка Василева
24
Нургюл Салимова загуби от индийка на Турнира на претендентките
Снимка: архив, БГНЕС

Нургюл Салимова претърпя второ поражение от индийката Вайшали Рамешбабу на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат, който се играе в канадския град Торонто.

Загубата, която дойде след 88 хода и близо шест часа игра, бе много неприятна за 20-годишната българка, тъй като тя имаше абсолютно спечелена позиция на два пъти, но в цайтнота направи серия от слаби ходове, които позволиха на играещата с черните фигури индийка да направи неочакван обрат.

По този начин след десет кръга Салимова остава с 4 точки в актива си и заема шесто място. С 3,5 точки Вайшали е на последната осма позиция.

Салимова, която допусна поражение от Вайшали и в първата партия помежду им в третия кръг, потърси реванш от индийката и в началото изглеждаше, че има отлични изгледи да го постигне.

В дебюта бе разигран Вариант на трите коня в Защита Грюнфелд, който остави играещата с черните индийка в доста сложна ситуация. Инициативата бе на страната на Салимова, но на 22-рия ход българката игра Nh3, който в конкретната позиция бе доста пасивен ход. Вместо него тя можеше да потърси слизане с топа на седма линия, което щеше да създаде много сериозен хаос в защитната игра на Вайшали.

Решението на Салимова доведе до размяна на дамите, а опростяването на позицията позволи на индийката напълно да изравни играта.

Позицията на дъската изглеждаше като сигурно реми, но на 41-вия ход Вайшали допусна нова неточност, като игра ...Ke7. В този момент Салимова намери много силен ход - 42. Кh2, което изглеждаше, че прави победата и сигурна.

Тук обаче се намеси факторът време. Цайтнотът притисна и двете шахматистки, които се редуваха да бъркат, но в крайна сметка Вайшали показа по-здрави нерви. Индийката не само се спаси в два отделни случая от губеща позиция, но съумя и да измъкне топовния ендшпил, с което да сложи край на серията си от четири последователни загуби.

Във вторник за участничките в Турнира на претендентките предстои почивен ден, а партиите продължават в сряда с 11-ия кръг. В него Салимова ще играе с черните срещу другата индийка - Хумпи Конеру. Именно срещу нея българката записа единствената си победа до момента в четвъртия кръг.

Начело в класирането с 6,5 точки излезе китайката Лей Тинцзие, която записа впечатляващ успех с черните фигури над рускинята Александра Горячкина. Така след четвъртата си победа в последните пет партии световната вицешампионка има равни точки със сънародничката си Тан Чжони и цяла точка пред рускините Горячкина и Катерина Лагно. Пета с 4,5 точки е Конеру, а след нея с по 4 точки са Салимова и украинката Анна Музичук.

До края на надпреварата в Торонто остават още четири кръга.

Победителката в турнира ще играе тази есен с китайката Цзю Вънцзюн в мач за световната титла при дамите.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Спорт
Съвети как да намираме топ оферти от казината в България?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво на Нюргул! Успех в живота и в оспорта!
16
3
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 седмица
Какво става с другата ви звезда - Везенко Сакраментов? Не сте писали от вчера и ние се притесняваме, само за него мислим.
15
0
 
1
 
! Отговори
йога преди 1 седмица
Ами тя, индийката цял ден преди срещата е стояла в любимата си поза от хата йога. Свръхконцентрирала се е. И освен това Бог Вишну, а също и Шива са помагали от небето на индийката. Подсказвали са й печелившите ходове.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво на нашата състезателка! Индийката е слаба ракия
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е луд, който яде българската баница, а тоя део й я дава.Дават и висше без пари, всичко, а един ден ще загърби обидено България и ще каже:България нищо не ми даде!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
изключително неприятна загуба, направо ти идва да се откажеш от шаха след подобно нещо. Но ако е имало цайтнот и голяма умора, не е учудващо, случват се такива неща.Дано покаже здрава психика, хората около нея да я успокоят и да излезе по-силна за бъдещи изпитанияШахът е жестока игра често, може напълно да надиграеш съперника и една грешка да провали всичките ти усилия
11
1
 
12
 
! Отговори
Мен преди 1 седмица
Важно е участието и желанието! Другия път ще победи! Успех на момичето
10
5
 
9
 
! Отговори
Иван Иванович преди 1 седмица
Тая не е минала към Турция досега, само защото не е достигнала нивото още. Чак си имала сериозен приятел от Истанбул. Иначе е българка...
9
2
 
7
 
! Отговори
. преди 1 седмица
До Анонимен 7, сигурен съм, е ти си успял в живота. Или пък не съвсем. Вероятно като дете си искал да станеш лекар или архитект, инженер или учител. Вероятно бързо си слязал на земята и си се превърнал в злобно заядливо човече, заето с анонимно плюене по сайтовете. Ти си тъжен, нещастен и депресиран човек. Жал ми е за тебе.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимена преди 1 седмица
Нургюл, подкрепяме те и те обичаме, следващия път по силна!
7
2
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Млада е.Победите предстоят.Този турнир е отлична школа.
6
3
 
12
 
! Отговори
Ббб преди 1 седмица
Браво на Нургюл. Държавата трябва да я подкрепи подобаващо.
5
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз още преди турнира писах, че нашата е претендент за последно място, това беше реалността на база ело рейтинг, опит и резултати досега. Само у нас някои превъзбудени *** тръбяха, че щяла да спечели. Нургюл има още много да учи, очевидно има нужда и от треньор... Дали ще продължи нагоре или надолу от тук нататък, предстои да видим. Не реалистичните очаквания към нея са повече вредни
4
10
 
8
 
! Отговори
Бау преди 1 седмица
Най нормално е ромка да срази турчанка! Прекалената и реклама има политическа окраска и Пеевски се изживя като спонсор! Може би ще я назначава депутат! Така, както Бацу Борисов назначава своите гербераскини от курника си! Жозеф Дол веднъж бе заснет как хваща Йорданка по интимно в присъствието на лидерът мъж Борисов и той се прави на заспала ганка!
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нургюл - красиво българско име. Радвам се, че българка ни представлява !
2
6
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 1 седмица
Май наистина се очертава да е Др и шу #2 и Везенкос #3. Медиите съсипаха кариерата й още в зародиш.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това вече не е добре. Вчерашната партия беше първата много лоша игра от 10 кръга за Нургюл. Дано да свършва вече този турнир и да се стабилизира най-вече в главата. Пада от най-слабата, прави равни със най-силните, има още доста да учи.