Черно море много е добре!

ЕК: 91% от българските плажове с кристално чиста вода
11 юни 2010 17:46,
191
Черно море много е добре!
Снимка: Булфото

Само шест от българските плажове не отговарят на най-високите европейски стандарти за качеството на водата за къпане според доклад на ЕК.

От 93 контролирани плажа у нас само Южният във Върна миналата година и бил с лошо качество на водата.

Минералният басейн в курорта Св. Константин и Елена, плажът в Златни пясъци, както и Офицерският и Централният плаж във Варна покриват само минималните критерии за чистота.

При сладководните басейни в България язовир "Студен кладенец" съответства само на задължителните изисквания, докато и трите плажа на язовир "Кърджали" са преминали от средната в най-висока категория.

На 91 на сто от всички плажове по Българското Черноморие водата е кристално чиста, твърди докладът.

Европейският съюз има изисквания за качеството на водата, което се следи по определени показатели, но няма задължителни норми за състоянието на плажовете.

Въпреки добрата оценка в доклада пише, че у нас едва малко над 50% от градовете по крайбрежието имат пречиствателни станции за отпадни води. Канализацията на почти половината от населените места по Черноморието се излива в морето.

Работят 34 пречиствателни станции, а до 2014 година трябва да бъдат изградени още 59.  

ЕС контролира качеството на водата на 20 000 езера и плажове в Европа. Тя е кристално чиста в 99 на сто от зоните за къпане в Хърватия.

Най-много проблеми има Италия. 600 плажа в страната, или един от всеки десет, е затворен. В Гърция на 49% от плажовете покриват минималните критерии за качество на водата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
2
 
! Отговори
Чистофай преди 13 години
Аз се чудя как Офицерският плаж във Варна покрива минималните изисквания за чистота на водата !Та той трябва да бъде закрит !Само на 200м.в морето се излива някаква смърдяща мътилка,която може да бъде видяна и подушена от всеки!!
167
0
 
2
 
! Отговори
5ър преди 13 години
Нормални летни температури , ниска соленост на водата , ситен пясък , зеленина покрай морето , какво да изброявам повече за предимствата на нашето черноморие . Всичко останало идва от нас хората .
166
1
 
8
 
! Отговори
... преди 13 години
в природата всичко се уравновесява - имаме прекрасна страна, но за сметка на това сме *** и *** като хора и народ...и това не го казвам само аз и Алеко го е казал, и Славейков...не сме народ, а ***...
165
1
 
4
 
! Отговори
.. преди 13 години
Каква е тази дискриминация какво е това нещо .. българска му простащина ! Почти всяка година сме на море по нашето черноморие и честно казано на " кристално чиста " вода не сме попадали, една година скокнахме до съседката (Турция) евала на хората кьде кьде по качествено обслужване пък и цените са по сносни ! Иначе по нашето Черноморие най ми допада Несебър а не тъпкания от хотели Слънчев бряг !
164
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
ха ха...човек има ли пари...на всякаде е добре на море...не само тук в България...и съм убеден че българина ще предпочете в чужбина да отиде на море от колкото тук...на вън има качество на услугата наречена почивка на море...а за тук да не говорим...
163
0
 
6
 
! Отговори
м преди 13 години
Лъжи долни.Дори и да има някакъв зачатък на добри условия,съотношението цени,услуги и обслужване не отговарят.Аз мога да ви кажа,че от миналата година си плажувам в гърция.Вземете един най обикновен плаж в александруполи,където няма хотели по плажа а си е обикновен плаж,каква чистота е там.Един фас не можеш да видиш по пясъка.Да не говорим че за 3 евро си наемаш чадър голям и то не от плат,шезлонг и масичка.В българия пет лева беше само шезлонг да си наемеш.Нямам намерение да почивам в България.
162
3
 
0
 
! Отговори
bez ime преди 13 години
kak vo nevili haresa tr plajove moje bi no vseka godina 30miliona pos6tavat turistite v turkite plajove...
161
4
 
8
 
! Отговори
ot UK преди 13 години
Kakvo licemerie!Sled kato vodata e kristalno 4ista za6to za ni pre4istwatelni stanci ? Isinata e 4e vodata e izklu4itelno mryzna s plava6ti *** v neq! A probite navqrno sa podmeneni 6tom rezulatite sa takiva. Az imam apartament na brega v BG no ne mi se i misli da vlqza v moreto tam. Imam opit!
160
1
 
4
 
! Отговори
K преди 13 години
Abe, ti izobshto nqkoga hodil li si v Gyrciq na more? Az 3 leta podred samo tam hodq i moga da ti kaja, che nqma i da stypq poveche na Cherno more. Okolo Halkidiki pqsykyt e mnogo po-chist, moreto e kristalno, ima hubavi toaletni (a ne kato vyv Sveti Vlas, i t.n.), kupuvash si edno frape i cql den chadyra ti e bezplaten. S koj akyl shte otida na plaj na Cherno more pri vsichkite tezi ekstri???
159
2
 
2
 
! Отговори
Кalt преди 13 години
Ми стой си в люлин. Някой да размита за тебе? Като сте големи граждани или селяни що се псувате като ***? Тук е 15 градуса :)
158
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Плажовете може и да са части, ама наоколо е един такъв бетонен "рай", че отвреме на време забравяш, че си на море, а не в Люлин 10. Ужас!
157
0
 
1
 
! Отговори
AZ преди 13 години
da be VERVAME IM
156
0
 
6
 
! Отговори
кака от морето преди 13 години
Най-големишт проблем на българското черноморие са концесионните практики.След като някой дебеловрат мутрафон е платил 80 000 лв за едно малко заливче, не е чудно, че ви посреща с такса чадър и шезлонг, нито че мизерна порцийка цаца е 5 лв.
155
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига сте се плацикали под една статия, теглете една мислена черта нос Емине-Созопол и всичко извън този залив, и населените места отговаря на написаното, приятен ден от мен отивам на плаж.....
154
1
 
4
 
! Отговори
boza преди 13 години
Az na ochite li si da vjarvam ,ili na razni pisachi i izsledvanija --otde ja vzehte tazi kristalno chista voda ?!
153
5
 
5
 
! Отговори
juliana преди 13 години
живея в морско градче в Италиа,но винаги карам ваканцията си по нашето черноморие,всичко ни е по/хубаво!Да можеше и обслужващия персонал да е малко по/вежлив...
152
8
 
0
 
! Отговори
Йалдъз преди 13 години
Аз ходих на морета 3 пати. парво ме паштаха на село да в ме видят. После докато ониа лежеше пиан(Я) на плажа се обадих на едно старо приятелче.....
151
1
 
13
 
! Отговори
син флаг преди 13 години
А Днепър,Дон,Дунав и Днестър...отходна яма на Европа е нашето гьолче.Като прибавим и ***,кучетата,просяците и гадната храна...съжалявам-чужбина.
150
3
 
13
 
! Отговори
Руснак преди 13 години
Точно така! Аз бях в Созопол четири пъти, аз го обичам като втори дом. Нямам нужда от никакъв Турция. Много благодаря за всичко и поклон до земята българи :) .
149
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
nai 4isto e na sunny beach:)kanalizaciq za 30000 du6i,a po vreme na sezona ima 200000:)vupros zagadka kade otivat fekaliite