Откриха резиденция на тракийски владетели в Хисарско

Смята се, че е на одриските царе Аматок Втори и Терес Втори
16 юли 2010 16:43,
9
Откриха резиденция на тракийски владетели в Хисарско
Снимка: Dnes.bg

Археологът от НИМ доктор Иван Христов и екипът му откриха тракийска владетелска резиденция на одриските царе Аматок Втори и Терес Втори.

Ценните исторически находки бяха намерени при разкопки на местността „Кози грамади” над село Старосел.

До момента е установен огромен комплекс, разположен в крепост – в него има светилище, владетелска резиденция на площ 4,5 декара, храм и други сгради.

Новооткритата резиденция е градена от огромни блокове, които са отлично запазени и са били пренасяни до върха, където се намира комплексът.

Само на няколко километра по-надолу се намира Култовият храм на траките край Старосел. Той бе открит през 2000 година от покойния вече доктор Георги Китов.

На 12 км в село Кръстевич пък хисарският археолог доктор Митко Маджаров разкопа преди пет години трайкийски търговски център на площ 10 декара от 5-4 век преди Христа.

За археологическо лято 2010 година финансирането е осигурено от НИМ и 8000 лева от местната хазна, съобщи за Dnes.bg зам.-кметът на Хисар Пенка Ганева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Старосел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
andy преди 13 години
Opravete snimkata kum statiata - oburnata e nastrani...
8
0
 
2
 
! Отговори
Piareta преди 13 години
Старосел ми е едно от любимите места. Интересно и загадъчно. Жалкото е, че на Четиньова могила, която е покрита с дарения, събирани от Проф. Китов, вече всичко се разпада. Хората, правили покритието давали 10 год. гаранция, а тази е 10-тата. Вместо да се покрие така, че да се запази и се види цялата му величественост, то седи покрито с найлони Вратите са заровени отново, за да не се разрушат. За нищо не ставаме, съседните държави правят луди пари с такива неща. А там мястото е уникално!
7
2
 
5
 
! Отговори
цар Терес ІІ преди 13 години
ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО , ЧЕ НИЕ СМЕ ПОТОМЦИ НА ТРАКИТЕ И ВСЪЩНОСТ НИЕ ДНЕС ,КОИТО СЕ САМОНАЗОВАВАМЕ БЪЛГАРИ СМЕ ГЕНЕТИЧЕСКИ И КУЛТУРНО НАСЛЕДНИЦИТЕ НА СЪЩИТЕ АНТИЧНИ ТРАКИ. НА ВСИЧКИ ТАТАРОМАНИ, ПРАБЪЛГАРОМАНИ И АСПАРУХОВСКИ ИДОЛОПОКЛОННИЦИ , ТОВА Е ПОРЕДНИЯ СЪКРУШИТЕЛЕН УДАР НА ТЮРСКО-ИРАНСКО-АЗИАТСКИ ЗАБЛУДИ И ЛЪЖИ. ГОРДЕЙТЕ СЕ, ЧЕ СТЕ ТРАКИЙСКИ НАРОД
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Старосел-много хубаво място за туризъм,дано се разработи още по-добре след тези находки.Да живее България!
5
0
 
5
 
! Отговори
Аха преди 13 години
Пожарникарю,какво чакаш?Средства за консервация и отразяване на събитието в чужбина!Нека финансовия гей да не се стиска.
4
0
 
7
 
! Отговори
РАЗГЛАСА! преди 13 години
Повече грижи и средства за археологията от страна на държавата и разгласа, разгласа, разгласа! България може да бъде един изключително привлекателен център за културен туризъм. Ще идват от цял свят, стига да има съответната информация. Нека за това да помисли правителството. Сега вложените пари ще се върнат многократно през годините. Бойко????
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тъпите БГ политици да вземат да нахранят малко Западни ьурналисти да се чуе за това по Света ,ако трябва и ку.ви да им осигурят.Аман от некъдърни управници в БГ.Това да беше в Гърция и на Луната вече щеше да се знае за откритието
2
0
 
13
 
! Отговори
Gabi преди 13 години
И за този ли крупен исторически обект, прославящ ни пред страните на Балканския полуостров,че и на Европа,министър Цветанов няма да осигури охрана - може би защото не е включен в Списъка на стратегическите обекти - за Президентството и съдилищата охрана може, а за исторические обекти и музеите не може!
1
0
 
19
 
! Отговори
реалист преди 13 години
Малее какво е ставало около Хисаря в древността продължават и продължават да откриват, могили,мавзолей,гробници ... браво