Шеф натъпка 10 шивачки в асансьор в Петрич

Така попречил на инспектори по труда да направят проверка
22 юли 2010 13:31,
148
Шеф натъпка 10 шивачки в асансьор в Петрич
Снимка: Булфото

Собственик на петричка шивашка фирма е затворил преди дни 10 работници в товарен асансьор, за да ги скрие от проверка на Инспекцията по труда.

На 20 юли две инспекторки от ГИТ отишли на проверка във фирма “Блажеви” ООД по постъпил сигнал от работници.

В него те се оплаквали, че работните им помещения се заключват и входовете се наблюдават с видеокамери, затова изрично настоявали проверката да се извърши в обедната почивка между 12,00 и 12,30 часа, когато работниците излизат навън.

В сигнала до инспекцията посочили още, че всички работници са без трудови договори.

Инспекторите отишли във фирмата в посочения час по обед. Легитимирали се и влезли в сградата, за да започнат проверката на работни места.

В същото време шофьорът на двете дами от ГИТ забелязал голяма група работници, които излизали тичешком от друг вход и извикал двете инспекторки.

Един от бягащите казал тихо: “Браво, че дойдохте”, но в същото време отказал да се спре и да се върне в работното помещение.

На въпросите на инспекторите кои са и какво правят тук, работниците отговаряли, че са дошли да пазаруват или да питат за наемане на работа.

В работното помещение на фирмата били останали едва 16 шивачки, които се нахвърлили срещу инспекторките.

"Защо сте дошли, ще ни вземете хляба, защо ни тормозите?!", като първоначално отказали да попълнят раздадените им декларации, за да се удостовери в какви трудови правоотношения са.

В крайна сметка шивачките попълнили декларациите и инспекторите отишли да разговарят с работодателя.

Връчили му призовка да се яви в Дирекция “Инспекция по труда” в Благоевград, където да представи необходимите за завършване на проверката документи.

Съмнението на инспекторите, че вероятно има работници без трудови договори, потвърдил и фактът, че пред сградата стояли 10–12 жени със сини (от дънковия плат) ръце. Те се разбягали, твърдейки, че не работят в шивашката фирма.

На 21 юли инспекторите потърсили съдействие от МВР и с още трима инспектори към 12,45 часа отново отишли на проверка и отново се натъкнали на работници, отричащи да са на работа.

Инспекторите поискали да се отвори товарният асансьор, но работодателят заявил, че той е блокирал.

След много разправии асансьорът бил отворен, а в него – 10 едва дишащи работници, престояли там близо 2 часа.

Заради изключително грубото възпрепятстване на контролните органи ГИТ ще търси строга наказателна отговорност от работодателя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
18
 
! Отговори
Nerealen преди 13 години
Това само в България го има. Хем искат помощ, хем ги е страх да си кажат....
54
3
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
защто трябва да наказват жените бе *** дето работят за жълти стотинки
53
2
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
това ако се случи в друга държава фирмата 6те баде затворена .повечето фирми работят при подобна практика,работодателите се даржат като робовладелци и не може да оспорваш нищто иначе изхвшарчаш и в бюрото по труда дето не могат да ти намерят работа с години.не можеш да се оплакваш от нищто нито от заплащтане нито от условия на труд нито от работно време пак и няма на кого .аз самия сам работил в много такива фирми ,лъгали ме са наи нагло и сам се депресирал така че се чудя да заминавам пак някад
52
4
 
5
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 13 години
А ти си пуши "конопеца" и се хили над собственото си нещастие, не над тези отрудени жени.
51
2
 
3
 
! Отговори
stanimir преди 13 години
ГЛУПОСТИ!!!
50
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
какво да ме възхищава бе, стадо кокошки с овча психика! НИЩО възхитително няма! Човек, който не си защитава интересите, е само съжаление!! Затова Германия е Германия и Франция е Франция, а България е един голям ***!! Защото мишкуването тук е на почит!!!
49
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде, 10 души по 15 х.лв. и да му затрият "бизнеса" на тоя. Г-да, няма местенце,няма работодател,който да не укрива от вас. Най-вече в частния сектор:) И най-лошото е,че не им пука на такива-обират и хората,дето им работят,и цялата държава
48
13
 
5
 
! Отговори
ani преди 13 години
отвращавам са от коментара! борбата за живот на жените може само да ни възхишава!
47
11
 
16
 
! Отговори
Виновните преди 13 години
Би било редно и на кокошките да им ударят по една солена глоба от няколко хиляди лева дето бачкат без трудов договор. Виновни са само и единствено работниците - след като не протестират и не си търсят правата значи им е добре. Ако бяха спрели всички ЗАЕДНО работа и бяха почнали стачка - друго щеше да е. Това важи за всички сектори. Щом не се противиш значи ти е добре.
46
1
 
13
 
! Отговори
didi преди 13 години
За съжаление, някъде другаде... не и в Бг :(Много ми е мъчно, че се случват такива неща... Никой не заслужава подобно отношение...Лесно е да се наричат такива жени овце, но ако другата им алтернатива е да са без работа... В никой случай не ги оправдавам, напротив - те трябва да разберат че ще бъде така докато не си променят мисленето и докато закона не стане достатъчно суров за подобно нещо.
45
1
 
19
 
! Отговори
яне преди 13 години
Това не е единствената фирма с подобни трудови взаимоотношения в този регион. Цветанов, що не си направиш една разходка и да видиш за какво иде реч?
44
1
 
15
 
! Отговори
ЛИЛИ преди 13 години
НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДОПУСКА ТАКАВА "ПРОЦЕДУРА"НАТИКВАНЕ В АСАНСЬОР.АМА ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО,ЗАЩОТО ВЕЧЕ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО С ПОДЧИНЕНИТЕ СИ,ОБРИЧАТ ГИ НА ГЛАД,МИЗЕРИЯ.ВЕЧЕ СМЕ РОБИ В ТАЗИ НАША ДЪРЖАВА.НЯМА КОЙ ДА ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ НА НИКОЙ САМО ТРУПАНЕТО НА ПАРИ ПО КАКЪВТО И ДА Е НАЧИН Е ВАЖНО .
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако бях държавен служител, нямаше да ми е никак смешно си мисля... ХАХАХАА ти явно наистина си жена, съдейки по "женската" ти логика! И виждам, че имаш доста свободно време, съдейки по това, как си замърсила коментарите на повечето статии с безценното си мнение!
42
3
 
13
 
! Отговори
оле мале преди 13 години
не се учудвам ,на случилото се защото в БГ се работи точно така ето и друг случай в ПЛОВДИВ ПЕЧАТНИЦА ДЕЛТА работи с над 50 човека НЕУСИГУРЕНИ собственици са ЕМИЛ ДИМИТРОВ ДИМИТРОВ от АСЕНОВГРАД и неговия сътрудник ПЕТКО ДИМИТРОВ казват като не ти отърва отивай другаде ,но къде да се ходи в тази безработица хората мълчат ,а ГИТ нищо немогат да направят ПАРИТЕ ИГРАЯТ затова няма наказани шефове жалко за трудолюбивия народ
41
0
 
16
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Работата не е в това да му се затвори фабриката, защото хората ще останат без работа. А той ще се оправи. Проблема е че няма тудово зоконодателство и хората не могат да си търсят правата. Трябва да има зокони, но трябва и хората да се интересуват какви права имат. И работодателите да знаят, че могат да бъдат дадени на съд и ще плащат солдни обещетения на работниците. И то толкова солидни, че да могат потенциално да ги разорят. А не - ще му затворим фабриката. И кво от това
40
1
 
0
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 13 години
или повече - де го тоз закон?
39
23
 
12
 
! Отговори
Данко преди 13 години
Аз ако бях на мястото на тоз шеф щях да им намаля заплатите на тези патки поне още 2 пъти - така и така не протестират, за какво да им се дават много пари. Отделно бих ги и поопънал по младичките. Ако пак няма протести щях да им турна заплата 60 лв на месец, зер с 2 лв на ден не се ли живее. Стигат за баница+ боза, че и за кеебче може да остане.
38
5
 
0
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 13 години
Явно си държавен служител, щом намираш положението за смешно.
37
0
 
4
 
! Отговори
didi преди 13 години
Добре де, тогава 500 000 или повече - въпроса е да се "усети" сериозно глобата и да си направи сметка за следващия път :)
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КНСБ как защити тези работници? Иначе на тристранката са ербап...