На шофьорски изпит– като в "Стани богат"

Електронни листовки ще заменят хартиените
9 авг 2010 07:40,
41
На шофьорски изпит– като в "Стани богат"
Снимка: Булфото

Шофьорските изпити ще се провеждат сякаш участвате в играта "Стани богат", пише в "Стандарт".

Те ще се правят с електронни листовки, което напълно ще спре купуването на книжки, казва шефът на ИА "Автомобилна администрация" Симеон Арнаудов.

Предвижда се по време на изпита за шофьор да има един монитор и една клавиатура, както в "Стани богат".

Курсистът със стрелки ще ходи до избрания от него отговор на зададения въпрос. Резултатът от изпита за всеки кандидат ще излиза само след секунди.

"Няма да е възможна манипулация, подсказване или намеса от страна на проверяващите", казва Арнаудов.

Новата система ще бъде въведена от 2011 г. В момента се прави техническото задание. Според специалистите системата може да бъде въведена до 3 месеца.

С електронната листовка ще се премахне бумащината. Няма да има нужда да се води досие на кандидата. Всеки курсист ще има персонална електронна карта, която ще може да ползва цял живот.

Информацията в нея ще се съхранява и в компютър. Ако си загуби картата, ще му се издава дубликат. На изпита, като се пъхне картата в компютъра, ще се генерира номерът на протокола, име и т.н.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: шофьорски курс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
защо ли не ми се вярва че ще спре купуването на книжки?как ли ще ме убедят че няма как да се поправяр нечий резултати на компютър или въобще да не присъства на изпит а да се извади формуляр че го е взел и т.н.просто на компютър може да се направи всичко и не е гаранция че ще спре купуването на книжки
18
1
 
29
 
! Отговори
Кардашев преди 13 години
Преди месец-два видях едни такива ,дето са мислили ,че знаят всичко и са карали без да има книжка.Тръгнаха да изпреварват отдясно спряла на пешеходна пътека колона автомобили,които изчакваха пешеходците да пресекат.ТЪПИЯТ САМОЗВАН ***,изпреварващ отдясно,удари две жени пресичащи по пътеката,ама ги блъсна на 30 сантиметра от тротоара.До всички мислещи ,че с каране без книжка се трупа опит.НЕДЕЙТЕ,ТОВА НЕ Е ИСТИНА.ТРУПАШ ГРЕШЕН ОПИТ,КОЙТО ПОСЛЕ ТИ ПРЕЧИ ДА НАУЧИШ ЗАКОНА ПРАВИЛНО.СЛЕД КУРСА КАРАЙ
17
0
 
4
 
! Отговори
Кардашев преди 13 години
8-ми номер,пича взел листовките преди 7 години.ПИЧ,от тогава до сега,са сменени доста правила/листовки/ и са добавени нови.Поради това последната промяна на закона за движение по пътищата гласи нещо от сорта.Курсист взел изпит по листовки,трябва да се яви до една година на кормуване.Не го ли направи,в срок,трябва да се явява отново на изпит по листовки за да му разрешат да кормува.ЕДНА ГОДИНА,това е.После трябва да правиш всичко отначало,вкл. и франко-бецален за всички подробности.
16
1
 
16
 
! Отговори
Подкрепям! преди 13 години
Това ще държи неграмотните *** далеч от шофьорското място. Подкрепям!
15
2
 
8
 
! Отговори
АНДРЕЕВ преди 13 години
Много добра инициатива !! Сега да ви кажа къде е ДАЛАВЕРАТА: Ще се използва софтуера на ТРАФИК-ПРЕС - ще очакваме и ще наблюдаваме конкурса с повишен интерес... Бъдете повече от сигурни, че всички изпитни тестове, които ще се използват ЩЕ БЪДАТ предостявани, извън регламента, на определени авто-школи срещу определено заплащане. Всеки учебен център иска да притежава актуалните изпитни листовки, с цел да подготви по-добре своите курсисти.... Изпитът остава в държавата - значи пак ще има корупция..
14
2
 
8
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 13 години
По интересно е кой ще се достави техниката за тези листовки???Някой пак ще изкара доста пари!!!
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"На 18, като скучаех в курса, вече имах 100 000 километра"Опаааааа:)))) посмали малко де :)))
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами браво на теб, ама аз нямах шанс да карам с приятел, разчитах само на курса, освен това изпита ми беше на бул. България в най-големия трафик. Отнех предимство, след като ми писна да чакам някой да ме пусне, и ме скъсаха. :-( А за листовките питам, защото не е същото като да ти вземат книжката. Тогава наистина трябва да се явиш и на теория. Ама както и да е. Ще питам някой инструктор, те от тогава толкова пъти променяха правилата... все пак благодаря за информацията.
11
7
 
7
 
! Отговори
Кънчев до 8 преди 13 години
Друже, всякакви срокове за давност си изтървал. Добре е някой запознат да даде мнение, но ми се чини, че ще се наложи да вземаш теорията наново.п.п. Ти пък, баш на кормуване да се издъниш, бива ли ?! На 18, като скучаех в курса, вече имах 100 000 километра /минимум/ и две `гонки` с полицаи. Не, че съм пример за морално-етична репутация де :-)
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То не че пречи нещо, да си караш колата без книжка?!?!?! Ако фирмата, която разработва новите листовки е тази същата фирма, която прави и новите документи, ще настане голяма веселба.Явно и тук изпитите ще стигнат евро-стандартите от 800 евро.
9
2
 
6
 
! Отговори
Курсист преди 13 години
Листовките важат 6 месеца. Така че пак ще се явяваш на листовки а дори и на допълнително часове защото най-вероятни си взел/взела по-малко от курсистите сега.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А помощ от публиката, 50 на 50 и обади се на приятел ще има ли? А сега сериозно. Взех си листовките преди 7 години, обаче ме скъсаха на кормуването. Сега искам да се явя пак на изпит. Някой знае ли дали листовките ми още важат или трябва пак да се явявам и на теория?
7
1
 
30
 
! Отговори
Кънчев преди 13 години
И нека изпита започне .... СЕГА. Играем за първа сума от 500 лева, прилежно сложена в плик и подадена на изпитващия !
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...днес.бг, а бе тази учебна кола да не е на автора на статията или на брат му, чичо му, леля му и прочие...
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да де,*** всеки *** е с кола..че и с по две
4
2
 
7
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 13 години
Да,затова като им каже нещо западен посланник или американския ,започва се плюене. А слушайте Медведев и Путин. Там изпитите са още на писмен и устен :)И се карат курсове по 6 м.
3
0
 
27
 
! Отговори
Фитипалди преди 13 години
Ако всичко е нормално "българите",които не могат да четат и пишат на български,само ще се возят.За толкова години не съм виждал мангалоид в учебен автомобил!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да не са открили топлата вода, аз си извадих книжка в Германия през 2004та и тогава още си бяха така листовките.
1
3
 
16
 
! Отговори
ros преди 13 години
До 2011 година всички *** ще си вземат по най-малко една книжка