Резил: Старият град на Пловдив се е превърнал в тоалетна

Зам-министър се възмути заради нарушения
Обновена: 7 окт 2010 18:52 | 7 окт 2010 18:50,
93
Резил: Старият град на Пловдив се е превърнал в тоалетна
Римски плочи от преди 2000 години изрисувани с графити

„Старият град на Пловдив се е превърнал в една тоалетна”. Тази констатация направи заместник-министърът на културата Тодор Чобанов.

Той изнесе информация за фрапиращи нарушения в Старинния резерват. Според доклад на експерти в Стария Пловдив цари пълна безстопанственост.
Голяма част от археологическите паметници са обрасли с растителност, като на върха на Хисар капия е поникнало дори дръвче.
„За Бога, отрежете дървото върху Хисар капия! Няма ли кой да го махне? Да дойда аз да го отрежа”, риторично попита днес заместник-културният министър Тодор Чобанов.

По думите му с малко средства и постоянна поддръжка няма да се допуска израстване на паразитната растителност по паметниците на културата.
„Резил! Сърцето ме боли, като гледам в какво състояние е Старият град”, отбеляза Чобанов. Той изрази възмущението си от миризмата на кенеф, която трябва да дишат туристите.


Вицето на Вежди Рашидов беше изумен от изрисуваните с графити римски плочи от преди 2000 години.
„Недупостимо е хора да пръскат с боя толкова стари римски надписи, поне можеше общината да изправи колоните, за да не се спъват хората в тях”, заяви още Тодор Чобанов. 
 

В момента 15 къщи могат да паднат всеки момент и да убият турист, сочи справка от доклада на експертите. Над 80 са зданията в резервата, които са опасни и неукрепени.
„Срамота е дори църквите да се рушат. От тях висят цели плочи”, съобщи още заместник-министърът на културата.

В момента той води разговори за укрепване на зданията.
Според него единственият вариант за изход от ситуацията е създаването на план за управление на Стария град.
Според експертите всичко е в ръцете на местната община.


Тодор Чобанов разкри още, че Старият Пловдив има възможност да кандидатства за резерват с уникална ландшафтна растителност пред ЮНЕСКО.
„Как обаче градът да кандидатства, при положение че ще ме е срам да разходя чужденците из резервата”, каза още зам.-министър Чобанов.
Според него проблемите на Стария град трябва да бъдат решени час по-скоро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: пловдив
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
2
 
! Отговори
горд непловдивчанин преди 13 години
На нас, които не сме от Пловдив хич не ни пука какво става там! Маините да му мислят.Горд съм защото не съм от Филибето, а от Русе.
87
2
 
0
 
! Отговори
до 89 преди 13 години
Ти си много умен! Върха си! Блазе ти,че си толкова печен!
86
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано да ви друсне силен трус в Пловдив и стария град да е в руини!!!
85
2
 
0
 
! Отговори
от пловдив преди 13 години
Докато Пловдив се управлява от безхаберни крадци ще е така. Следващата една година до изборите нищо няма да промени. Разтуриха ни града Славчо и *** около него! Жалко.
84
2
 
0
 
! Отговори
Информиран преди 13 години
На злобата със злоба! За това недоносено недоразумение, пръкнало се в следствие на криминален аборт, какво друго може да се каже?
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам от къде извадихте тази злоба толкова рано сутрин. Вместо да си пиете кафето и да се усмихнете приказвате глупости!
82
1
 
4
 
! Отговори
от пловдив преди 13 години
Действително,Пловдив е много красив град,а стария Пловдив има уникална архитектура .Действително общината заделя малко средства за поддръжка и ремонти,но може би е редно и държавата да отделя пари за Българските исторически забележителности.И трябва разбира се да има обратна връзка междо общините и правителството.Аз за 5 години видях как наистина едно красиво място заприлича руина .Но трябва да има желание за съхранение ,гордост от това което притежаваме и много обич към България.
81
1
 
4
 
! Отговори
чечо преди 13 години
бивш пловдивчанин-що бивш бе майна все едно да се каже малко бременна,ама карай.На Филебето му се разказва играта защото Славчо не играе по свирката на бат Бойко,иначе е готин град,ходя там често и имам много приятели.Дано се оправят недорозуменита не само да им носят софийския *** я.Лоши софиянци такива.
80
1
 
5
 
! Отговори
Майна преди 13 години
Британският вестник "Дейли Телеграф" огласи classация на най-старите градове в света, в която Пловдив заема 6 място, стана ясно днес. Позицията си той поделя с Фаюм в Египет и Сидон в Ливан. И трите града са създадени през 4000 г. пр. Хр. Пловдив е описан като втория по големина град в България, който се слави с множество антични останки, включващи акведукти, турски бани и римския амфитеатър.На челно място в classацията е град Йерихон в Палестина, основан през 9000 г. пр. Хр.На второ място е Библос в Ливан, създаден през 5000 г. пр. Хр.На трето място са classирани два града - сирийските Алепо и Дамаск, създадени през 4300 г. пр. Хр.На пето място застава град Суза в Иран, създаден през 4200 г. пр. Хр.
79
1
 
2
 
! Отговори
СЕКС ШОП преди 13 години
Чобан, другия път като правиш медийни изяви, си го извади отзад, че са ти много хвръкнили очите бе!
78
0
 
4
 
! Отговори
Столичанин преди 13 години
Интересно защо когато стане въпрос за Пловдив тази селска пасмина от шалварска северозападна България започва да пише глупости? Безлични села като варна, русе и незнам си какви затънтени селища тръгнали да си избиват комплексите. София и Пловдив е България, България е София и Пловдив.
77
1
 
2
 
! Отговори
бивш пловдивчанин преди 13 години
Георти ли си, педерасче ли си, не знам, но Рим, Париж и Лисабон са градове, много различни един от друг, а Пловдив, въпреки усулията на червената *** да го съсипе, все още си е много хубав град, а старият град е направо уникален, такъв нямат в Рим, Париж и Лисабон. А Лондон, перекенде урунгелско, е в същност красив и доста удобен за живеене град, в който драпат да се заселят *** като тебе от цял свят.
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На неудобните на Боко кметове, градовете им обикновено са така.
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГРАДЪ Е ТАКЪВ ЗАЩОТО НИЕ ХОРАТА ТАКА НАРЕЦЕНИ ГО ПРАВИМ, НА БЪЛГАРИНА ТОВА МУ Е ПАТЕНТ ДА РУШИ , ТРЯБВАТ ЯКИ ГЛОБИ ,ЩЕ ИМА РЕД ,РИСУВАЛИ ,КАКВО ЗНАЧИ ТОВА НЕХРАНИ МАЙКОВЦИ , ГЛОБИ НИЩО ДРУГОИНАЧЕ НЯМА ОПРАВИЯ ,СТАКА НАРЕЧЕНИЯ БЪЛГАРИН ЕВРОПЕЕЦ
74
2
 
2
 
! Отговори
архомафиот преди 13 години
За Бога, отрежете дървото върху Хисар капия! Няма ли кой да го махне? Да дойда аз да го отрежа....Г-н министре...Явно са ти много нежни ръчичките!Засрами се малко, потомък на чобани си!Дедите са ти *** овце, а сега тебе те ***... резил...
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
РАЗБЕРЕТЕ, цялата *** държава отива по дяволите, стига "Междуселски войни".
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мда, определено скоро не сме заплашени от гражданска война.
71
1
 
5
 
! Отговори
Ал преди 13 години
Русе е хубав, европейски град,но такава простащина може да вирее само там.Мишо, този доста циганизиран манталитет от близостта с Румъния ли идва?
70
1
 
8
 
! Отговори
пловдивчанка преди 13 години
Сърцето ми бие за .. Пловдив! А всички плюнки, изписани срещу града, просто не заслужават внимание. Негативното отношение е резултат от противопоставянето между хора, градове и т.н.Това е политиката на днешните управляващи, за да прикрият политическата си импотентност. Изказването на зам.министър е абсолютно безумно. Ако пловдивчани могат да ви научат на нещо, то това е да имате самочувствие и да не сте стадо. Европа е признала Пловдив за най-стария европейски град.
69
2
 
7
 
! Отговори
Пловдив преди 13 години
Браво българи,наистина злобата си е наш патент.