Ямболският кмет: Осъдиха ме, защото наруших интереси

"Процесът срещу мен е опорочен и тенденциозен"
Обновена: 18 ное 2010 16:13 | 18 ное 2010 16:11,
58
Ямболският кмет: Осъдиха ме, защото наруших интереси
Снимка: БГНЕС

"Съдебният процес срещу мен е тенденциозен и опорочен от самото му начало до присъдата", каза на пресконференция в София кметът на Ямбол Георги Славов, който беше осъден на 5 години затвор от Окръжния съд в града в края на октомври.

По думите му нападките срещу него идват от кадри на БСП и изключени от ГЕРБ общинари, тъй като откакто е в общината, настъпил много политически, икономически и лични интереси.

Кметът беше обвинен в превишаване на правата и служебните си задължения, при което е ощетил общината с над 2 милиона лева. Обвинението е за възлагането и изпълнението на обществена поръчка за изграждане на водопровод и канализация на две улици. Договорът е сключен през 2008 г. с фирма "Диана комерс".

"Присъдата е абсурдна", категоричен е Славов, който обжалва пред Бургаския апелативен съд.

"Наруших много икономически, политически и лични интереси", каза Славов. Според него обвинението се крепи на съмнения, догадки и предположения.

Още по темата

"Прокуратурата се съмнява, че съм искал да усвоя 4 млн. лева от държавата за асфалтиране, но преди това да направя водопровода под тези улици, за да не се опорочи идеята на новото асфалтово покритие, но не подкрепя с нито едно убедително доказателство, че съзнателно съм целял облагодетелстване на конкретното търговско дружество. Щом прокуратурата казва „А“, да каже и „Б“ – какъв е мотивът на кмета?", категоричен е Славов.

Според него нито в досъдебното, нито в съдебното производство има и намек да се търсят доказателства в тази посока.

"Не е изяснено дори какво се е случило с парите, които са платени на фирма „Диана комерс“ – някаква супер печалба ли е формирана, някой ми ги е върнал на мен ли", разясни Славов.

Експертизата, която е единственото реално доказателство, върху което стъпва обвинението, по думите на кмета е изготвена от неспециалисти и е пълна с грешки и парадокси. В нея има 11 груби нарушения, каза Славов. Съдът обаче я приел безрезервно и отказал да бъде направена повторна експертиза.

Свидетелите по делото също се викали тенденциозно. "Разпитани са само общински съветници от БСП, съветници, изключени от ГЕРБ, и явни мои политически противници", жалва се градоначалникът.

"В същото време не е призован бившият председател на Общинския съвет Наско Стефанов, който преди да бъде изключен от ГЕРБ, пламенно защитаваше изграждането на водопровода, а сега се подписа под сигнала срещу мен", подчерта Славов.

Освен това имало и конфликт на интереси, тъй като съпругът на съдийката по делото бил прокурор, който води други дела срещу общината.

Според Славов прокуратурата и съдът в Ямбол са станали маша в ръцете на групата негови противници, които искат да го дискредитират.

"Атаките срещу мен са провокирани от интерес към кметския стол в Ямбол. Кметското място стана апетитно. Бях осъден, защото си свърших работата, изградих водопровод. Ако съм облагодетелствал някого, съм облагодетелствал само града", подчерта още Славов.

Кметският пост в града бил особено привлекателен, защото за 3 години са спечелени 21 проекта за близо 20 млн. лева, предстои да се кандидатства и по още проекти, по които се чакат пари, обясни кметът.

Запитан дали ще се оттегли от поста, ако и Апелативният съд потвърди присъдата, Славов каза, че не би гадал какво ще е решението на следващата съдебна инстанция.

"Нека оставим институциите да си свършат работата", коментира той.

"Знаменосецът на групата срещу мен е човек с 10 присъди", каза още кметът. Оказа се, че визира вече независимия общински съветник Николай Ганев, бивш шампион по бокс, който лично беше дошъл на пресконференцията на кмета.

"Няма нищо вярно в това, което говори кметът. Единствените настъпени интереси са неговите, които обслужват хората, които му дадоха пари за изборите. Никой няма намерение да става кмет, още по-малко аз", заяви Николай Ганев.

"Кметът продължава да си изпълнява задълженията, въпреки че би трябвало да го отстранят“, допълни той. Общината в момента работи на автопилот, страх е сковал всички хора", подчерта още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
ivan преди 13 години
kmeta e vinoven 4e opravi vsi4ko kak edin komonisti4eski kmet na iambol ne osadiha te ne sa pipnali ni6to samo gerb
56
1
 
1
 
! Отговори
Лудост преди 13 години
Да експертизи???? за какви експертизи ми говориш...няма такива неща...не е поръчал дори експертизи , ако говориш за блок 20. Никакави експерти не са питани..не ,че трябва да се сагласят въз основа на експертизите, но поне да се мине по реда. Няма какво да съжаляваш ние сме далеч от Ямбола отдавна и незнам за Германия и в кой град си там, но в САЩ мога да те уверя, че този нямаше да издържи и ден с елементрните си измами и непокиско държание.
55
1
 
3
 
! Отговори
Glas za Kmeta преди 13 години
Az viveia v Germania skapi i moga da te oberia, 4e tozi kmet v Germania nikoga niamashe da bade saden, stoto ozenkata ot taka nare4enite eksperti, viz eksperti, ne nikakva ozenka...Taka 4e te overiavam, 4e tochno v po-hubavata 4ast ot Evropa tozi kmet samo steshe da bade uvazavan i otnovo izbran. No kato vi gledam pove4eto tam ne zasluzavate nisto po-hubavo ot edna kradliva Nikolinka otnovo...Sramuvam se za vsi4ki vas, koito pluete i razkazvate lazi za kmeta. Gospodin Slavov, gordeia se s vas!
54
1
 
1
 
! Отговори
Лудост преди 13 години
МММ да определено са давани многопари а се наемат защитници на този кемт,че да пишат такива силни хубави думи за кмета, че направо такова ангелче не сме имали. Съдебната система виновна, че не можа а следва най-елементарните процедури за разрушаването на този блок. Съдебната система виновна,че без търг подари сделката на негови приятели и ущети общината с 2милиона. Такъв кмет някъде извън България го чака не само затвор ами конфискуване на цялото му имущество.
53
1
 
4
 
! Отговори
Bezpristrastna преди 13 години
A nai tragi4noto e 4e v toia nashia mil grad sa ostanali predimno hora, koito sa tolkova tapi i ograni4eni, za da ne mogat da si izgradiat sobstveno mnenie po delata na Georgi Slavov, a povtariat fabrikaciite na hora s nakarneni interesi. Vie slepi li ste be 4oveci, toia kmet obnovi i sagivi grada i dargi otvorena kniga za vsi4ki razhodi. Edin 4ovek she doide s idei, um i gelanie da napravi promiana za dobro, ama ne to iavno samo strahlivci i umopomra4eni komuniagi sa ostanali v toia grad.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ямболйи хубаво ви е сега като си се къпете с водата от новия водопровод, ама си мълчите. Ами подкрепете го тоя човек ако е така както казва, ама то е по лесно сеир да гледаш нали !?!
51
1
 
5
 
! Отговори
$ преди 13 години
Всички честни ямболии трябва да защитят кмета си.
50
1
 
10
 
! Отговори
Георгиева преди 13 години
Колко щеше да е хубаво Ямбол да няма вода по 3 дни....този кмет...пууууу...отиде та оправи част от водоснабдителната мрежа, захранваща един от най-големите квартали!Та спечели проект за НОВ тласкател, та и ние като бели хора да се къпем (БЕЗ кофи и бързовари)Че и онзи "прекрасен" 20 блок събори....че ми е писнало като кажа, че съм от Ямболо и да ме питат:" Вярно ли е, че има там коне на 4-я етаж?" Или пък че всички кучета, които съм виждала са белязани и имат джувки на ушите!!!
49
1
 
14
 
! Отговори
gabi преди 13 години
edin pat da imame svesten kmet i bukluci kato ganev go pratixa v zatvora
48
2
 
13
 
! Отговори
$ преди 13 години
Съвършенно ясно е че човека е невинен!Той е единственият, който предприе реални мерки срещу тази язва - бл.20, за което само адмирации.Но очевидно е че в България т.н."правосъдие" е вече ни повече,ни по-малко само инструмент за оправдаване на гангстери и разчистване сметките с честните и почтените.Колко жалко!Вероятно трябва да се пристъпи към радикалта промяна в съд.с-***.Защо да не се обсъди създаването на Конвент за разглеждане на големите и тежки дела например?
47
4
 
1
 
! Отговори
hh преди 13 години
от чешмите ни течеше кал-забравихте ли,щото другарчетата му Ст Проданов и сие ровиха из каналите с нашите милиони-няма улица без дупки в центъра
46
1
 
9
 
! Отговори
Глас от Ямбол преди 13 години
Скоро очаквайте ново обвинение срещу кмета а именно незаконното разрушаване на просволутия Блок 20 (***) и познайте кои са главните подбудители.......даааааа пак същите Ганев Канев & Ко.
45
3
 
15
 
! Отговори
НиК Каргонски преди 13 години
Подкрепям кмета на Ямбол.Убеден съм,че това е скалъпен процес от червенатамафия в града,който десетилетия се управляваше от тях.Чрез обръчите си отфирми,цуцаха общински пари и когато Славов стана кмет,те секнаха.Затова е този процес,затова е и тази скалъпена присъда.Позор за ямболската Темида,която е с червена кърпа на очите.
44
1
 
20
 
! Отговори
Глас от Ямбол преди 13 години
Аз също подкрепям нашия кмет , познавам много добре шайката застанала зад този заговор и особенно бишият затворник Н Ганев. Нямате си на идея на какво са способни хора на които им е отрязан достъпа до кражби на общински пари. Общината в сегашният си вид не е работила по активно от 20г назад, печелят се проекти усвояват се Европейски пари а за накой хора това са пропуснати ползи....Да горят в пъкъла с цялата си алчност
43
2
 
15
 
! Отговори
tati преди 13 години
не че кмета става,ама тоя НИКОЛАЙ ГАНЕВ трябваше да е отдавна в затвора,няма по-гадна МУТРА от него
42
5
 
3
 
! Отговори
ddddd преди 13 години
кой ми направи белята в гащите .както казва народа "на крива ракета космоса му пречи"
41
9
 
3
 
! Отговори
kamyk преди 13 години
Сега и великия Сливенски феодал ако пратят да му прави компания ще е супер !Ама нали закони за едни за други закрила ще си стои сам в кауша горкия
40
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
изберете пак Кирил Тодоров,той поне е честен и върши работа,лично го познавам.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
VIJTE NE STAVA VAPROS ZA KRAJBA NA PARI KOLKO KRADZI IMA MULTIMILIONERI PROSTO TOI BE NAKAZAN OT PRAVOZASHITNITE ORGANIZAZI KAKVO IM KOSTVA DA NATISNAT SADA ZASHOTO OTSADI SPRAVEDLIVO ZA BLOK 20 NAPROTIV TE IMAT INTERES OT UNIJOJAVANETO NA BALGARIA
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има ЯВЕН конфликт на интереси!Така че ако сме нормална правова държава делото щеше да се преназначи!А колкото до кмета-май този най-много се опитва да направи нещо за града!Всеизвестен факт е че Ямбол е "червен"град!Така че е нормално да искат да се отърват от него!А и виждаме какво става-всички процеси срещу бивши министри-с оправдателни присъди!Трябва сериозна ревизия на съдебната система!Те и от ЕС го казват във всеки доклад ама кой да ги чуе?!