Танковете тръгват не към София, а към Ямбол

Немските "Панцер 4 – Майбах" стават музейни експонати
Обновена: 19 яну 2011 13:30 | 19 яну 2011 13:30,
48
Танковете тръгват не към София, а към Ямбол
Снимка: Булфото

Със заповед на министъра на отбраната Аню Ангелов националният исторически музей в София ще придобие уникалните танкове „Панцер 4 – Майбах“, изровени преди две години от българо-турската граница.

Заедно с тях като музейни експонати се предоставят и артилерийските установки от бившата отбранителна линия с южната ни съседка Турция.

Изравянето на военната техника започна, след като бяха задържани двама германци и един български военослужещ при опит да откраднат втори танк от бившата отбранителна линия с Турция.

Според оценките на специалисти отмъкнатият „Панцер 4“ е на стойност 1 милион евро.

Експонатите в момента се съхраняват в Ямбол, където вероятно и ще останат като част от бъдещия първи в страната музей на бойната слава.

Още по темата

Община Ямбол има договорка с Националния военноисторически музей уникалните оръжейни системи да останат в града.

Предвижда се на площ от 5 дка на територията на бившите Пионерни казарми в Ямбол да бъдат разположени 9 майбаха, една самоходна артилерийска установка, щурмови оръдия, бронирана машина от Първата световна война и купол от танк Т-34.

Идеята е в музея на бойната слава да бъдат показани още макет или монумент на уникалния цепелин Л 59, с полета му до Хартум, уникалната за страната медицинска сбирка, възстановка на граничната полоса и интерактивна зала за мултимедийни продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: музейтанк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
1
 
! Отговори
123 преди 13 години
A KAKAV NI E 6ANSA DA SPE4ELIM VOYNA S NQKOQ OT KOM6IITE ????????? MISLQ 4E 6ANSA NI E NULEV
43
1
 
4
 
! Отговори
коко преди 13 години
Това на снимката е Щурмово оръдие
42
3
 
2
 
! Отговори
do 43 преди 13 години
В грешка си -танк си е.
41
2
 
3
 
! Отговори
vuto colov преди 13 години
Това не е ТАНК а САУ
40
3
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
Бях танкист по времето на соца.Спехме в танковете стреляхме денем и нощем нон стоп.Жалко е ,че сегашната армия е виждала танкове само на снимки.А младежта халхабер си няма за какво иде реч.Недаи боже да стане нещо ще плаштаме скъпо.
39
2
 
1
 
! Отговори
до 36 преди 13 години
кой щеще да бъде окупиран
38
2
 
6
 
! Отговори
Пеев преди 13 години
Немецът е научен да работи качествено по времето на чичо Адолф и затова след войната американците си ги вербуваха докато на изток се лееше само стомана ей така за спорта!
37
3
 
6
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Анонимния 16,не става дума да се бием, а за самата институция АРМИЯ.Виж по-долу коментарите на по-стари от тебе.Изпивали са им мозъка с пробит косъм в казармата, но са ги направили мъже.Някой от тях да каза нещо лошо срещу онази, народната армия?Тогава да си войник беше авторитет,а не позор както днес.Въпреки несгодите.А сега-печалбари за пари и майчинство.Един немец е казал-"Който не храни своя армия-храни чужда".Между другото, знаеш ли кой е Вергил Ваклинов?Мислиш ли че сега ще има такива?
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе като взривим язовирите Арда и Ивайловград и фесовете ще изплуват чак в анадола...
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
DA SE RADVA BALGARIQ 4E NE E PLAMNALA VOYNA 4E ZA 24 4ASA BALGARIQ 6TE6E DA E OKUPIRANA KATO V KIPAR. A ZA DNE6NO VREME VAOB6TE DA NE GOVORIM. TOVA SI E ISTINATA
34
2
 
9
 
! Отговори
ББ преди 13 години
В немската и във всички армии никога не е имало танкове Панцер 4 Майбах.В немската армия са били на въоръжение тежките танкове Panzerkampfwagen IV "Tiger" I и II "Konigstiger" на които са се монтирали три модела двигатели на "Maybach" според модификацията на танка,но да се твърди че танковете са "Maybach" е тъпо и просто не е верно.Както и не е вернo,че това на снимкатa е Panzer IV.Прав е 13-това е една от модификациите на самоходното щурмово оръдие StuG III.
33
1
 
9
 
! Отговори
гвардеиски кашик преди 13 години
служих в Елхово през 1977 78г. точно тогава беше назначен м-р Тотомиров за командир и постъпи като младо леитенантче и бъдещия командир на полка Молов.Беше ад под небето страхотна мизерия и чанч .Позициите на моята рота беше някъде около Лесово и там съм виждал тези танкове.По това време полка беше въоръжен основно с Т-34 и въоръжение от времето на Втората св. война
32
4
 
0
 
! Отговори
яааа преди 13 години
Генерала преди танковете е за музея. Ама де толкова място у Ямболския музей да го събере целия?
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А, добре, не съм разбрал. Мислех, че става дума за истинска отбрана в някоя от войните.
30
2
 
12
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
7-*** механизирана дивизия, бе разформирована по време на царско-турското правителство,с министър на отбраната Свинаров.Това става в началото на 2003 година.
29
4
 
20
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
7-*** мотострелкова,в последствие механизирана дивизия с щаб в град Ямболдействаше в полосата на трета армия със задача да осигурява отбраната наБългария срещу Турция.В сътства да дивизията имаше елитни полкове и подразделения дислоцирани в Ямбол,Елхово,Средец,Бояново,Болярово и другинаселени места.Дивизията бе комплектована с най-модвеното бронетанково,ракетно и зенитно-ракетно въоръжение.Подготовката на команндния и редовисъстав бе на най-високо ниво и се подържаше постояна бойна готовнос
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гошо, каква е тая 7-*** МСД? Ако е Седма Рилска, в която се е бил и прадедо ми, то тогава не е била мотострелкова, а с волове.
27
1
 
4
 
! Отговори
курбалаев преди 13 години
а ако те не ни стигнат т.е. /бързо се справим с тях/- като сме набрали инерция може и с марсиянци да се потепаме.....а стига смех бе......"с кого да се бием"
26
1
 
7
 
! Отговори
Georg преди 13 години
Ами тръгвай, след теб :)
25
1
 
12
 
! Отговори
курбалаев преди 13 години
ми с великите сили и да ги разцепим....:))