Декларация за арменския геноцид скара побратимените Ямбол и Одрин

Фотографи отказаха да участват конкурс в рамките на Маскараден фестивал "Кукерландия"
16 фев 2011 12:50,
31
Декларация за арменския геноцид скара побратимените Ямбол и Одрин
Снимка: Булфото

Фотографи от Одрин отказаха да участват в традиционния фотоконкурс и изложба, провеждан в рамките на Маскараден фестивал „Кукерландия“, който се провежда традиционно в Ямбол.

Причина за отказа е приетата от Общинския съвет в града Декларация за геноцида над арменците в Първата световна война.

Въпреки първоначалното намерение на турските творци тази година да участват в престижния конкурс с по-голям брой автори и фотографии, гласувания документ ги е накарал да ревизират действията си.

В същото време точно членовете на Дружеството на фотографите в Одрин организираха представянето на отличените творби от миналогодишния конкурс „Кукерландия 2010“ и рекламирането на Маскарадния фестивал в Одрин и други турски градове.

Отказът на турските фотографи от участие не е пърия негативен отзвук след приемане на Декларацията.

През декември кметът на община Одрин Хамди Седефчи официално съобщи, че се прекратяват всички договорни отношения с Ямбол, не само на административно ниво, но и като участник и партньор в проекти на неправителствени организации.

Най- много до месец ще бъдат ясни резултатите за най- големият съвместен проект между двете общини за възстановяване и оборудване на възрожденски комплекс в най- стария квартал на Ямбол на стойност 1,2 млн лева.

"С приетата Декларация, която не е в компетенциите на Общинския съвет, а на държавно ниво, Ямбол губи не само европейски средства, но най- вече приятели и партньори“, коментират от общинската администрация и представители на НПО в града.

Протоколът за сътрудничество между Ямбол и Одрин е подписан през ноември 2005 г. По неофициална информация вероятно община Одрин ще пренасочи проектите си за трансгранично сътрудничество към други български общини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
3
 
! Отговори
Още по-обективно преди 13 години
Освен успехи, яли са и много бой от монголи, поляци, унгарци, австрийци, венецианци, руснаци (от 10 руско-турски войни са бити в 9, с една победа в Кримската война в съюз с Англия, Франция и Сардинското кралство. Ние ги победихме след ред бляскави победи в Балканската война. Комплексите на турците идват от смътно осъзнатото им съзнание, че са дали на света непропорционално малко за големата си и силна държава. Съчувствам им.А тези, които подлайват срещу България, са взели много наша кръв! Мирно!
28
2
 
2
 
! Отговори
Съвсем обективно преди 13 години
Турците имат голям психологически проблем - мощна империя, огромни територии на три континента, военни успехи. Нямат мислители, математици, художници (е, малко намаление - все пак са сунити!), поети, архитектите им са били албанци, българи и други. Нямат астрономи, лекари, музиканти. Кухнята им е арабска и персийска. В речника им - арабски и персийски думи. Облагородявали са кръвта си със славянки, грузинки, сирийки. Нямат Омар Хаям, Саади, Фирдуси. И каймакът на войската им е бил от еничери.
27
3
 
2
 
! Отговори
Айде по-обективно! преди 13 години
Това какво е било преди 80-90г. е важно за историята,но никой от сегашното поколение не е длъжен да се извинява за неща извършени от друго поколение!А и едно такова "извинение" би било лицемерно и ненужно!България нали се извини за "възродителния процес",е и какво?!Колко души влязоха в затвора?!Николко,просто лицемерно поведение!А кой кого мразил,си е негова работа!Силният спортист винаги е мразен от по-слабия,това се отнася и за държавите!
26
2
 
3
 
! Отговори
Айде обективно! преди 13 години
Гледам злобата и наглостта, с която пишат турчетата, чета турската версия за "кръвожадните арменци". Това все пак не е било толкова отдавна - живи са хора,чийто родители са бягали от турските зверства.Обаче и кюрдите са клали юнашки! Затова хем ги съжалявам, хем не чак толкова!Турчета, всичките ви съседи ви мразят - и араби,и гърци,и арменци,и грузинци,и сърби, и българи.Като българите са най-толерантни.Не са избивали, нито са унижавали турците след Освобождението. Оставили сме ги в страната си!
25
5
 
2
 
! Отговори
до 21 преди 13 години
Турските тирове ще намерят от къде да минат,Бг.не е единствения маршрут за Европа,а ако трябва стоката ще се транспортира с кораби през Средиземно море до Европа ,дори ще е по-евтино!А бг.кораби как ще пътуват по света?!"Полските картофи са по-сладки",вие затова ли си късате г-ъзовете от "свръх производство на картофи"?!Абе хем сте некадърници,хем много плямпате!
24
4
 
4
 
! Отговори
ivan kostov преди 13 години
armenzite sa dolni hora ,kato evreite,mazni i marzelivi,turzite sa po stoinostni ot tyah.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България НАД Всичко !
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kurdskata armiq nanasq mnogo tejuk udar sre6tu armenskite buntovnici rezultatut e okolo 1 ,5 miliona armenci ubiti ili progoneni ot Anadola.Koyto iska da gi vidi tiq sabitiq da pro4ete Osmanskite arhivi v Istanbul
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kogato turskata armiq voyuva na zapad v Cannakkale ,Galipoli sre6tu Angliyci, Francuzi iTazlacite,a na iztok sre6tu Rusiq ,armenskite buntovnici vazpolzva6ti se ot situaciqta po4vat da napadat i palqt turskite sela i gradove v Anadola stotici sela sa opojareni a horata ubiti i pogrebani v ob6ti grobove.Grad Van napulno e opojaren do osnovi iv momenta stoi nepokutnat i opojaren za da znaqt i vidqt pokoleniqta za varvar6tinata na armencite.Togava Ataturk narejda da se sazdade kurdska armiq
20
4
 
3
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
До 16 - адски високи такси за тировете на амуджите през България.До 17 - дръж си ***! Китайците за к'во са?До 18 - Яж си картофите, полските са по-вкусни. Турска "техника"? WTF???Турски фотограф звучи като турски учен или турски шахматист...Мъъъка!
19
3
 
3
 
! Отговори
буба4ко преди 13 години
"Ямбол губи не само европейски средства, но най- вече приятели и партньори"Егати и приятелите за които избиването на 1/3 от хората в един малък народ е просто нормално...далеко да бягаме от такива приятели че не се знае кога ще ни забият нож в гърба!
18
5
 
7
 
! Отговори
Аркадашлар?? преди 13 години
Нямам чувство на омраза към турците. Прадядо ми е сякъл заптийски глави с ятагана си. След Освобождението е нямал омраза към турците. Прадядото на жена ми - също. Познавам и обичам много арменци и зная истински истории, свързани с геноцида. Мисля, че със сегашните турци вече няма какво да делим. Но ме отвращава това, че наши съвременници нямат достоинството да признаят греховете на техни сънародници, извършени в началото на ХХ-ти век. Това вече ме кара да нямам вяра на турчин! Браво на Ямбол!
17
14
 
5
 
! Отговори
гладни въшки ... преди 13 години
плюете в чинията,от която ядете! Ако ги няма турците,ще изпукате от глад,като не сте способни да произвеждате!Като се започне от картофи и домати,чак до облекло и техника!Ако пък се наложи,същите стоки да си ги внасяте от други страни,няма да можете да си платите масрафа!
16
10
 
5
 
! Отговори
Турция преди 13 години
да спре износа за България!Купувайте си всичко от западна Европа или сами си ги произвеждайте!
15
11
 
6
 
! Отговори
Босфор преди 13 години
Адски високи такси за българските кораби преминаващи през Босфора!
14
5
 
11
 
! Отговори
Византиец преди 13 години
Браво на Ямбол - не очаквах. Че какво - да не би турците да не са изклали 1 милион арменци? Че какво - да не би турците да не са подлагали на геноцид завладените от тях народи? Да не би турците да не са спирали развитието на завладените територии. Много важно, че няма да сме побратими с тях - още по добре, че ми писна от турската помия с която ни заливат телевизиите. Най добре е да спрат и тях.
13
1
 
0
 
! Отговори
STIHCHE преди 13 години
o bylgarino sybudi se i gordo s izpravy .. ne ti li pisna da se vaika6 za vsi4kite bedi .... obylgarino sybudi se i v mig se opomni 4e otivat po dqvolite tvoite sadbini .... o bulgarino sybudi se i za borba budi gotov 4e idvat zli vremena za sveta i daje tvoq rod .... o bulgarino ti ne si jivotno v obora ...tazi zemq vinagi rajda iuna4ni hora i ..... za da izbqga6 ot sadba nalojena monotonna da osuznae6 4e istinata nikoga ne e udobna o bulgarino sabodi se i vednaga se vzemi v race .... za da bade svobodno tvoeto sarce o bulgarino ne dei budi ti rob ... nqma6 mnogo vreme v toz jivot ... i da izbqga6 ot kravta si nqma kak ... vreme e s bratqta si da stane6 pak iunak !
12
4
 
10
 
! Отговори
венци преди 13 години
Браво на Ямбол те като си криват душите ние няма да сме коне с кпаци но може да са прави фесовете арменците сигорно са си направили дружно харакири за да напакостят след 100 години турците да не могат да влязат в ЕС ах тези хитри аремнци(бог да ги прости милите хорица изклали са ги като пилци)поне да имах очите да се извинят безкултурнииците им прости
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Primera im da go posledvat i drugite obstini.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на ЯМБОЛ