Потапят самолета на Тодор Живков край Варна

Аеропланът става база за тренировки на водолази
Обновена: 13 май 2011 15:12 | 13 май 2011 15:11,
48
Потапят самолета на Тодор Живков край Варна
Снимка: Булфото

Бившият правителствен самолет Ту-154, произведен през 1971 година и превозвал Тодор Живков, ще бъде потопен на дъното на Черно море край Варна на 24 или 25 май.

Аеропланът ще се превърне в база за тренировки на водолази и в изкуствен риф за дайвинг.

Самолетът ще бъде потопен на 23 м дълбочина на 3 км от брега срещу курорта Свети Константин.

Помощ при мащабната операция ще окаже 100-тонният плаващ кран "Антей", а в радиус 500 м от мястото ще бъдат забранени преминаването на плавателни съдове, пускането на котви и риболовът.

Още по темата

В момента Ту-154 е паркиран край Варненското езеро, откъдето ще тръгне към новото си място на 23 май.

Последният полет на Татовия самолет е извършен на 16 септември 1999 г. от София до Варна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
0
 
! Отговори
зъг4о преди 12 години
***,колко пари харчат сега за това,защо не го използват,*** ти държавници скапани,да се качи народното събрание вътре и да го потопят......
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мистър Пропър, самолетите са алуминиеви а не от ламарина!!!
42
3
 
1
 
! Отговори
Мистър Пропър преди 12 години
Определено ще замърси водите на Черно море край Варна. Ламарината се окислява и иззема кислорода от водата. Ръждата ще се катери по повърхността, а металът ще се разпата с години. Това ще доведе до нарушаване на екологичното равновесие. Подобни атракции се правят в зони, където няма нищо, с което да се привлекат туристи, но много държави го избягват, освен страните от Третия свят. Явно България иска да се причисли с някои островно страни и тези от Африка. Голяма глупост е това решение. Доколкото разбрах утре ще го потапят, доно има протести и не им мине номера. Може да се даде и на Административния съд и тогава ще блокира потапянето ,поне до произнасяне на съда.
41
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ne znam zashto go potapqt a ne go napravqt na muzei. Glupava rabota
40
3
 
1
 
! Отговори
аман от некомпетентн преди 13 години
Купчини некадърници сами пишат глупости. Явно не трябва да се четат коментари под статии защото са пълни с простотии. За какво замърсяване драскате бе ??? Не сте ли гледали поне Нешънъл джеографик да видите как потапят самолети за изкуствени рифове в Канада и Австралия ??? Дали щеше да се пише така спокойно ако имаше замърсяване и нашите "платени" еколози нямаше да надуят гагите до небето. Между другото самолетите са предимно алуминии и дори не взема кислорода от водата защото не се окислява.
39
3
 
0
 
! Отговори
.. преди 13 години
Не е ясно защо се замърсява морето с този самолет, вместо да го нарежат за скрап, и с парите да се поизчисти тук-там. А нужда от това определено има.
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
от къв зор ще потапяте тоя ***, да замърсявате морето ?
37
2
 
8
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Някой беше направил първия си милион от рязане на потънали подводници..... Сега ще потапяме самолети.....
36
2
 
3
 
! Отговори
Бах маааму преди 13 години
Е това не беше ли миналата година???
35
5
 
3
 
! Отговори
gost преди 13 години
umrq Slavkov i pochnaha da se gavrqt i sys Jivkov. Moito skromno mnenie e, che po dobre da go napravqt pametnik nqkade ot kolkoto na dynoto na moreto. Pochti ne sym jivql prez komunizma, no loshi raboti ne sym chul za nego vreme. Osven zavistlivite bg mai nikoi drug v sveta ne e mrazil Jivkov. Sami se setete zashto sigorno shtot sa po prosti ot nas?!
34
2
 
4
 
! Отговори
sanko преди 13 години
nedeite taka neka dasi pomnim za bate jivkov na vremeto jivyahme sega revem za pari zatui kazal jivkov dago grebat na korem zada selunem ozad e pik si e taka
33
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТУ-154 - легендарен самолет!!!
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бах ти новината
31
2
 
7
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
15, Злобния, леко баце, леко с потапянето!Че ако се потопят всички партийци от времето на Живков, току виж и от ляво и от дясно, и в центъра сме останали само с политици на около 25-30 годишна възраст...
30
3
 
16
 
! Отговори
Полковник от ДС преди 13 години
Самолета може и да потопите, но нашето дело, не само, че няма да заличите, но и ще пребъде. А и колко самолети сме си накупили оттогава насам, не можете да броите до толкова. Тези, на които сега летим, трябва да чакате още много години да ги изхвърлим, за да ги видите наживо. Хаирлия да ви е тоя самолет и приятна събота и неделя.
29
3
 
0
 
! Отговори
agostina преди 13 години
ma kak vse gi izmislqt banalni gluposti? do obed mrazqt sebe si a sled obed vewite i drehite si. tu to e na tato ma moze da ide za skrap vmesto na danoto da se zapa moreto.
28
3
 
2
 
! Отговори
прокси преди 13 години
Сероводорода започва от по-голяма дълбочина, водните течения го поразнасят. Рибните стада са движещи се твари и не стоят на място. дифузията през порите на алкалоиди се наслоява в клетките на микроорганизмите и растенията и поражда промени в структурата им. Е, това ние го дишаме, ядем, пием. Вярон е,ч ен е помня точно химическите формули и процеси, но съм прав, че така става. А, защо се хвърля метал в морето? Да се нареже и претопи? Работа за един два дена от екип, със спец. техника. Или барче?
27
2
 
2
 
! Отговори
прокси до 14 преди 13 години
Според мен си прав,че ми е *** главата. Но аз се самоанализирам и считам, че единстевнната ми грешка е, че не ми пукаше за мен, а за .... вас, българите. Е, това вече е пропиляно време и пропуснати ползи. А нищо се не връща. Споделям мнението си, за да знаете, че не всичко розово е и добро! А може би щях да ви дръпна с рязък скок напред без да си разпродавате земите и къщите, както ви накараха тарикатите тука и отвън? Кой знае? Но определено в тази посока щях да работя, а както искаш си мисли
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сетила се Мара,да се побара
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е кампания срещу ромите.Не стига, че г *** трябва да крадат желязо от строежите, където може да пострадат , ами сега ще им го потопят та да се издавят.Спешно трябва да се сезира Страсбург.