След Батак канонизация и на жертвите от Бояджишкото клане?

Подписка в подкрепа на искането ще бъде връчена на Сливенския митрополит Иоаникий
13 май 2011 12:06,
16
След Батак канонизация и на жертвите от Бояджишкото клане?
Снимка: Булфото

Подписка за канонизиране на жертвите от Бояджишкото клане организираха жителите на ямболското село. Към момента са събрани подписите на над 450 човека. 

На 17 май, когато се навършват 135 години от Бояджишкото клане, на Сливенския митрополит Иоаникий, който е и председател на временната комисия по канонизацията към Светия синод, ще бъде връчена и втора подписка от жители на Стара Загора, чиито корени са от ямболското село.

През май 1876 г. в рамките на три дни бунтът в Бояджик е потопен в кръв. Според местните историци са избити около 200 деца, жени и мъже.

Жертви на клането са и част от фамилията на бащата на компютъра Джон Атанасов.

За началото на юни е насрочено заседание на комисията към Светия синод, на което се очаква да бъде взето решение за канонизация на жертвите от Бояджишкото клане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
3
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
smatr na tyrchiliata chalmi smotani ...
14
1
 
2
 
! Отговори
Кети преди 12 години
Знаете ли колко хора и по какъв зверски начин са загинали там,даже и да не ги канонизират трябва ли да в забвение?Нека младите хора на България знаят истината,за да обичат Родината и свободата си.Аз обичам Бояджик,там съм израстнала,и не ме е срам от това!
13
2
 
1
 
! Отговори
inatut преди 12 години
Дали някога ще има статия, без някой да нахрани нещо.. еми ей така - всичко да е позитивно.. *** негитвните лешперчета има навсякъде.. Бог да прости загиналите в борбите за национално освобождение и обединение!
12
1
 
1
 
! Отговори
agostina преди 12 години
slava vam balgarski geroi! slava i vam sega balgarski prostazi.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а бе пишете на кирилица бе хора ! стига като мунчовци
10
6
 
3
 
! Отговори
mji преди 12 години
ПРЕДЛАГАМ,ВСИЧКИ БЪЛГАРИ,ДА СТАНЕМ СВЕТЦИ,И ВСИЧКО ДА ПРИКЛЮЧИ!?ЩЕ СТАНЕМ НАРОД-С НАЙ МНОГО СВЕТЦИ,НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО-ТОЕСТ-ЗА СМЯХ,НА ЦЕЛИЯ СВЯТ...ПАК!МАЙ ПРОКУРАТУРАТА...И ТОВА ТРЯБВА ДА ПРОВЕРИ-КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ ВСИЧКО ТОВА!МАЙ ТАКА НАРЕЧЕНАТА\"БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА\"СИ МИСЛИ,ЧЕ МОЖЕ ДА СИ ВДИГНЕ РЕЙТИНГА...КАТО ПРОИЗВЕЖДА-...СВЕТЦИ...И ТОВА-ЗА ПРЪВ ПЪТ В СВЕТА...ОТ БЪЛГАРИ!ТАКА,ДЕ,ТРЯБВА ДА ДЪРЖИМ НА \"СЛАВАТА\"СИ НА ...НЕПОВТОРИМИ!!ПОЗОР-ПЪЛЕН ПОЗОР!ОЧАКВАМ И ПО ПРОСТИТЕ ОТ НАС(НАПРИМЕР МАКЕДОНЦИТЕ)ДА ИЗПОЛЗВАТ И ТОВА ЗА АНТИБЪЛГАРСКАТА СИ ПРОПАГАНДА!САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ,ЧЕ ИЗБИРАМЕ НЕ САМО ФАЛШИВИ ХОРА ДА НИ УПРАВЛЯВАТ,А И ЧЕНГЕТА-ЗА СВЕЩЕНИЦИ...И ИМ ПЛАЩАМЕ ДАЖЕ!
9
4
 
7
 
! Отговори
до 8-ми преди 12 години
пиши на български бе!!!!
8
1
 
9
 
! Отговори
Az pitam.... преди 12 години
Az pitam, zashto se mulchalo tolkova vreme za Bojadjishkoto klane?Koi e kril tazi informacia? Nie ako iskame da sme narod trijabva da tachim pametta na vsichki zaginali ot turski jatagan. A te sa EDIN MILION I 500 000!!!Kakvo me interesuva, che v Bulgaria ima turcheeshti se bulgari!!! Na izbitite nevinni hora da se izdignat pametnici i mjuslimanite da znajat, nie nikoga njama da im sme rajata na Turcia. kakvito i planove da pravi!!!Hristianstvoto ni e spasilo da ne sme kato muslimanite!!!
7
3
 
18
 
! Отговори
Антитурчин преди 12 години
Мир на праха на всички мъченици загинали от ръцете на турските *** , ние никога няма да ви забравим.
6
0
 
10
 
! Отговори
Сет преди 12 години
В историята на света човешки, има не един парадокс? И не винаги силния побеждава, а коварния най-често. Както с армията на Отоманнската империя, САЩ, други. Хвърлят ги да вадят кестените от жарта, пашите и баровците си пият ичкията и само трупат печалби. А гламавите реват: Слава на Христос! Слава на Аллах! Слава на САЩ! И гинат в битките, за кеф на растящите доходи на техните задкулисни шефове. Както и у нас. Тия дето ни разсипаха станав все по -богати, а ние все по-зле. Няма причина да е друго?
5
8
 
15
 
! Отговори
ПОПА преди 12 години
МИНАЛОТО СИ Е МИНАЛО... А ВИЖТЕ СЕГА КАКЪВ ГЕНОЦИД ИМА НАД БЪЛГАРИТЕ ОТ НОВИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ПОРОБИТЕЛИ (запада и еврейска-америка) ЕТО ЗАТОВА СЕ ГОВОРИ ЧЕ СЛЕД 20 ГОДИНИ НЯМА ДА ИМА БЪЛГАРИ НА ТИЯ ЗЕМИ, ДОКАТО ПО ТУРСКО ЦЕЛИ 500 ГОДИНИ БАЛГАРИТЕ НЕ БЯХА ОБРЕЧЕНИ НА ИЗЧЕЗВАНЕ, ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО ДА СЕ ВИДИ ТОВА И ДА СЕ ВАЗПРИЕМЕ ?!
4
7
 
8
 
! Отговори
воинствен атеист преди 12 години
Канонизирайте и геройски загиналите катерички, пострадали при сечта на декарите "царски" гори, върнати на "собственика" им, Симеон Втори "Вервайте ми" Комарджията.
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички жертви паднали за свободата на България са мъченици до един .
2
4
 
6
 
! Отговори
някой преди 12 години
Добре е да се знае, че не всеки, който е бил убит от турците, може да бъде канонизиран. Канонизират се само хора, които действително са пострадали заради християнската си вяра. Например, на баташките новомъченици (или поне на част от тях) е била дадена възможност да избират - чалмата и фереджето или дръвника. Смъртта заради Христос е била съзнателен избор на тези, които са отишли на дръвника. Не знам дали случаят с хората в Бояджик е същия, но ми се струва, че почва много да се спекулира с това.
1
0
 
17
 
! Отговори
Сет преди 12 години
да, мъченици в историята за свобода и независимост има не едни по света. За съжаление, от 26 години тук ни предадоха Лукановци на ***, на массони, на какви ли не наши унищожители и с това обезсмислиха саможертвата на тези хора. Каквито и да са, те са свети, заради саможертвата си за свободата ни. Така, промениха имената на атнтифашистите, заменяйки ги с имената на враговете на българите - пародия на съвременно българско управление от 26 години, насам.