Как ще се отрази истерията с бактерията на BG пазара

Нашите краставици нямало как да бъдат заразени
Обновена: 30 май 2011 22:58 | 30 май 2011 21:57,
30
Как ще се отрази  истерията с бактерията на BG пазара
Снимка: Reuters

По никакъв начин не може да стане заразяване на българските краставици със смъртоносната бактерия „ешерихия коли”, плъзнала из Европа. Това мнение споделят производители от Южна България.

Причината е, че родният зеленчук се произвежда по съвсем различна технология.

В оранжерията на град Първомай, от която се изнасят най-много тонове краставици от България за западните държави, смятат, че истерията около бактерията ще се отрази положително на бълагрските производители.

Оранжерията в Първомай е на площ от 300 декара и в нея всекидневно се произвеждат стотици тонове краставици, домати и чушки.

„По никакъв начин българските краставици не могат да се заразят с опасната бактерия, открита в Германия, защото те не се третират с органични торове.”, заяви пред Dnes.bg главният организатор в оранжерията Стефка Димова.

Каставиците в България растат върху каменна вата с минерални торове, а не върху почва. Затова не могат да се заразят като тези в Германия и Испания.
 

След като краставиците се оберат, те се извозват до манипулационния цех, където се сортират и подготвят за продажба и износ.

„Зеленчуците не се третират с органични торове, от които се е появила смъртоносната бактерия, така че българите нека са спокойни”, коментира Зорница Стоянова, която контролира производството на краставици в оранжерията.

Още по темата

Изследване на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив от днес е показало, че краставиците от региона не съдържат бактерията „ешерихия коли”.

Според производителите има два начина, по които е възможно истерията около заразата да се отрази на български пазар.

„Единият вариант е продажбите рязко да спрат, а другият да увеличим износа на краставици за страни от Европейския съюз”, смята Стефка Димова.

Само за Чехия, Румъния и Гърция годишно от оранжерията в Първомай се изнасят 1500 тона краставици. Производителите имат готовност да започнат износ и за Германия и Испания, ако пазарът наложи това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
15
 
! Отговори
dexxa преди 12 години
Просто изразих една всеизвестна истина. Само където, сега ни я пробутват като нещо положително. С две ръце съм "За" органичното производство, но тук печалбата е на първо място. И когато някой рекламира, че произвежда "изкуствени" зеленчуци, които нямало как да са "заразени" ми се стори смешно.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По нашите краставици виреят само източници на венерически болести :)))
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе какви са тия поредни педаристични изказвания на Гербераасткото ни дфезорганизирано управление. Онзи ден едно недоразумение М.Найденов се изтъпанчи и каза че ние не сме имали право еднолично да забраним вноса на краставици от Германия и Испания, а сега други Евро държави забраняват еднолично вноса. Че сме се огъзили на кого ли не ясно. не е ли ясно на ББ и шайката *** че Америка сигурно няма да участва на следващите избори
6
2
 
28
 
! Отговори
екологично чист преди 12 години
Аз искам да попитам. Колко екологично чисти са тия краставици гледани в екологично чиста камернна вата с екологични чисти минерални торове......... Тва не са краставици а чисто и просто само НИТРАТИ ..... аман от простоиииии ясно е че ще се мре то не са меса с вода и нитрати кисело мляко от растителни мазнини *** по добре да си купуваме банки със глюкоза и да се храним венозно................
5
2
 
21
 
! Отговори
Оле! преди 12 години
докъде стигнахме, краставици, отглеждани върху каменна вата и с минерални торове да се радват на повече доверие от естествено отгледаните. Аз няма да спра да ям краставици, но се надявам да поевтинеят заради съмненията :)Като си спомня колко пилешко изядох преди няколко години по време на пилешкия грип, ммм :)))
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как да имаш доверие на Миро МЪРШАТА и подопечната му агенция.Защо никой не каза къде се намира нашата лаборатория в която са изследвани?Може би нямаме такава.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2, защо правиш извод за всички български производители на зеленчуци? Вуйчо ми има оранжерии и всичко се гледа в почва и с естествена тор!Примерът в статията е просто една от многото фирми-производители.
2
4
 
19
 
! Отговори
dexxa преди 12 години
Да са ни честити българските оранжерийни зеленчуци! 100% нитрати. Не са ни нужни някакви бактерии за да са отровни.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много се съмнявам. Мои приятели днес споделиха, че не са купували никакви краставици (дори български) от страх. И все пак мисля, че сега е удобен момент наши фирми да се опитат да пробият повече на европейските пазари.