Задачите на изпита по математика били от учебниците

Няма нужда от частни уроци за изпита, обясни зам.-министърът на образованието
Обновена: 30 май 2011 10:36 | 30 май 2011 10:35,
Задачите на изпита по математика били от учебниците
Снимка: Архив БТА

Задачите и в двата модула от изпита по математика след седми клас за външното оценяване и за кандидатстване в гимназиите са от учебно-изпитната програма, която е обявена още от миналата година и промени в нея няма.

Разяснението даде заместник-министърът на образованието Милена Дамянова в МОМН, след изтеглянето на вариант 2 за днешния изпит по математика след седми клас.

За втора година, както и по български език и литература, националното оценяване се комбинира с изпита за гимназиите след 7. клас.

Първият модул е от 25 задачи и е задължителен за всички седмокласници, а вторият включва още 5 задачи и е само за прием в гимназиите.

Още по темата

Задачите за националното оценяване са с четири възможности за отговор, от които само един е правилен. Този модул ще продължи 60 минути, а максималният брой точки за него е 65.

Вторият модул носи 35 точки, за него учениците имат 90 минути. Новото е, че всеки ще може да реши по време на изпита дали да остане за допълнителните 5 задачи или не.

Оценката от приемния изпит по математика се формира въз основа на резултатите от двата модула, взети заедно.

„За изпитите за кандидатстване след седми клас изискахме справка от всички училища, докъде са стигнали с материала по български език и литература, по математика и по обществените и природни науки, за да не се дават задачи, които не са били преподавани в училище“, съобщи Милена Дамянова.

По думите й "една част от задачите, а и самата методология на изработване на задачите се доближава до тази на международните изследвания, които се правят в девети клас".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание