Десетки протестират срещу ново сметище край Ямбол

Две села се жалват на представителя на ЕК Карсен Расмунсен
9 юни 2011 15:12,
8
Десетки протестират срещу ново сметище край Ямбол
Снимка: Булфото

Петиция срещу изграждането на Регионален център за управление на отпадъци край Ямбол ще бъде връчена на представителя на Европейската комисия Карсен Расмунсен на 10 юни в Хирася.

Граждански комитет и жителите на две ямболски села се противопоставят на регионалното депо заради неспазени национални, европейски и глобални стандарти при изграждането на системите за управление.

Според тях са нарушени изискванията за отстояние на подобни инсталации, площадката е разположена върху вододайна и силно сеизмична зона, има и  нарушения на процедурите, необходими за изграждането на подобни депа.

Гражданският комитет предвижда още организиране на подписка срещу депото край Ямбол в края на следващата седмица. 

Предвидено е на Регионалното сметища край Ямбол да изхвърлят боклуците си пет общини- Ямбол, Сливен, Нова Загора, Стралджа и Тунджа.

Инициаторите на петицията настояват за анулиране на комплексно разрешително за изграждане на депото, издадено през 2008 г., стартиране на нова процедура за проекта и установяване на виновните за неспазването на националните и европейски процедури.

Паралелно с протестите, работи сформираното Сдружение за депото, в което участват кметовете на петте общини, които се предвижда да изхвърлят боклука си край Ямбол.

От своя страна Общинският съвет в града е поискал изготвянето на три експертни становища, които да отговорят на въпросите има ли нарушения, какви са заплахите за хората, живеещи в непосредствена близост до депото, както и как ще се отрази изграждането и екплоатирането на сметището в екологично отношение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Ямбол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
До 5.Приятел, идеята може да е добра, но ти смяташ ли, че ще се построят някога заводи за преработка на ***?Аз не смятам.Кой ще изпусне печалбата от комисионни за превоз, печалбата от предаването на вторични суровини след сепариране на отпадъка на много хиляди хора?Знаеш ли колко пластмаса ,метал и други подобни се прибират сега направо от ***, безплатно за общините?Сепариращата линия на едно такова сметище се издържа само от вторичните суровини.А и още не са се разбрали за комисионните..
7
0
 
6
 
! Отговори
ИВО преди 12 години
НЕ СМЕТИЩА А ЗАВОДИ ЗА ПРЕРАБОТКА НА ОТПАДЪЦИ ТРЯБВАТ ВЪВ ВСЕКИ ОБЛАСТЕН ГРАД И ПРЕРАБОТЕНОТО ДА СЕ ПРЕВРЪЩА В ЕНЕРГИЯ ЗА ТЕЦОВЕТЕ ХЕМ РАБОТНИ МЕСТА ,И ПОЧВАТА НЯМА ДА СЕ ЗАМЪРСЯВА ТОВА НЕ СЕ ПРАВИ ,НАЛИ СТРОИМ МАГИСТРАЛИ СЕГА ДА ЗАПОЧНЕМ И ЗАВОДИ .
6
1
 
2
 
! Отговори
Проклетник преди 12 години
Аман от партийни мушмуроци,омаскаряват и най-добрите идеи,България няма нужда от партизани,а от технократи,които да я изтеглят от блатото на последното място в Европа,та да можем да надигнем глава и да изправим гърбицата.
5
0
 
5
 
! Отговори
Проклетник преди 12 години
Браво,добра идея за регионално депо за ***,добре е обаче около това депо да бъдат настанени всички роми от петте региона,тъкмо ще имат занимание и препитание,а иначе ако говорим сериозно,наистина е добре, че *** се концентрират на едно място,за да може фабриката която евентуално ще се построи да има неизчерпаем ресурс за преработка!
4
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДГД
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ейййййййййййй *** *** пише се батеНбергама иначе селяните били прости
2
0
 
11
 
! Отговори
do #1 преди 12 години
Преди да почнеш да *беш вземи се фърли нейде отвисоко!
1
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е къде да ги изфърлят бе буклуци мръсни....тука няма да е...къде да ги хвърлят бе на площад Батемберг лиД*ба и селяните прости