Санирането тръгва – в 36 града с 63 млн. лева

Близо 2,7 млн. българи живеят в стари сгради
19 юли 2011 22:10,
136
Санирането тръгва – в 36 града с 63 млн. лева
Снимка: Булфото

Строителният министър Росен Плевнелиев обяви днес старта на програмата за саниране на жилищата у нас. Тя ще се изпълнява на територията на 36 града.

Според статистиката в България има около 18 700 многофамилни сгради, които се нуждаят от обновяване, за да спестяват енергия.

Това са общо 720 000 апартамента. В тях живеят 2,7 млн. българи.

"Основната цел, която ние си поставяме, е да родим една наистина мащабна, работеща програма за саниране", обясни Плевнелиев.

Печалбата според него за хората би била феноменална.

"Ако намерите 5000 лв., държавата ви дава още 5000 лв., а вие получавате тройна печалба. Първо – в тези 5000 лв., които вие плащате, имате огромната възвръщаемост от 20-25%, защото вашите сметки за ток и отопление падат между 40 и 60%", посочи министърът.

Заместник-министър в регионалното министерство Екатерина Захариева обясни, че след като се направи енергийният одит на сградата, ще бъдат посочени средните цени за саниране и строителни дейности, дограма и др.

Така още преди да започне санирането, ще е ясно кое колко ще струва.

"Към края на януари догодина ще знаем приблизително колко ще ни струва квадратен метър саниране на панелно жилище", обеща Захариева.

Банки ще предоставят нисколихвени кредити на собствениците на многофамилни жилищни сгради да допълнят 50-процентовото съфинансиране от тяхна страна или ще дават гаранции за кредити пред друга банка.

До края на годината ще бъдат готови методологията и изискванията, по които ще се предоставя безвъзмездната помощ за саниране.

Паралелно на този процес ще бъде обявена процедура по Закона за обществените поръчки за избор на банките, които ще предоставят нисколихвените заеми.

"Предимство ще имат тези, които първи подадат документи и отговарят на изискванията, и така до изчерпване на средствата от 63 млн. лв.", уточни Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
5
 
! Отговори
до 67 от 65 преди 12 години
Ама наистина ли не знаеш смисъла на думичката "саниране" или на ударен се правиш? Прочети ми пак думите по-долу да разбереш, че санирането не е само смяна на дограма и слагане на топлоизолация.
69
1
 
3
 
! Отговори
DO 46 преди 12 години
;NE ISKAM AZ DA SAM DOBRE NA - NANI DA MU E ZLE;...NO WE TRIABVA NIAKOI DA TI GO PREVEDE...STOI SI VAV KO4INATA....I NE KOMENTIRAI
68
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като съм си санирал апартамента със собствени средства без тези смешни европрограми ко прайм ще дават ли пари или пак ще вземат
67
10
 
5
 
! Отговори
до 65 преди 12 години
Айде бе не е саниране :) Ако ти с 10 000лв не можеш да си смениш дограмата и да си сложиш изолация сигурно жилището ти е като Партийния дом ! А ?? :)))Шменти-капели било :)Много добро решение си е за мен санирането !
66
3
 
7
 
! Отговори
ПРОТИВ БЕЛЕНЕ :) преди 12 години
А сега - защо съм против:За АЕЦ се искат 6,5 милиарда евро.Санирането на двустаен апартамент струва около 6500лв - с парите от АЕЦ-а могат да се санират около 1 800 000 жилища.Доказано е, че чрез саниране се намалаяват до 40% разходите за отопление и електроенергия.Кое е по-рентабилно - една АЕЦ със съмнителна полза или наливането на 12 милиарда лева директно в икономиката, при доказана и много по-голяма полза за всички ?
65
4
 
13
 
! Отговори
Шменти капели преди 12 години
Toва не е саниране,а козметично освежаване.Медийният апарат влиза в PR бръщолевците...Все едно да удариш една боя(на таралясника) при Бай Пеньо,в гаража му и да кажеш:-Направих основен ремонт на ГОЛФО...
64
0
 
7
 
! Отговори
da преди 12 години
с 5000 лева да тунинговаш лада , стрували си май не
63
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И още, никаква печалба не носи полагането на топлоизолация - избиват си я, като постоянно вдигат цените на тока. Само лъжи. Ужас! Да принуждават хората да влагат в някакви си панели, като земята под тях даже е неизвестно на кого!
62
1
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 12 години
До Нане: На мене акъл ми не требе, а пари сакам оти ми требе за бензин, та да си карам орело.
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Полагането на топлоизолация не е саниране. Саниране е да оголиш панелката до винкелите и да им провериш и поправиш заварките, да смениш водопроводите и да огледаш и елинсталацията, и накрая, понеже си зацапал ремонти, да му сложиш и една топлоизолация. Ама овце навсякъде, и смисъла на думите не знаят.
60
3
 
4
 
! Отговори
ПЕТЪР преди 12 години
ДАМИ И ГОСПОДА,С ТАКИВА ГАНЬОВСКИ СМЕТЧИЦИ ДО НИКЪДЕ НЯМА ДА Я ДОКАРАМЕ.....
59
1
 
5
 
! Отговори
Нане преди 12 години
Я мислим дека, че е по-добре да почне саняирането от чутората на Вуте, оти она е наполовина празна и требе програма за доливане на акъл.
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе маха се по ъглите цимента дето е пълнеж около всели панел.Заварява се наново,маже се със защитна антикорозионна боя и се циментира на ново всеки панел.Защото ръждата е прояла заварките за тези години.Отделно водопровода,канализацията,дограмата и се слага изолация.Боядисва се.Ако се налага и окабеляването на ел.инсталацията се подменя.Това е саниране.Не е само дограма и изолация.И се издава паспорт на сградата.Един да не е съгласен и данъка на всички скача!А ако се срути и няма паспорт тогава
57
5
 
2
 
! Отговори
do 55 преди 12 години
не, пълно саниране излиза 200 евро на квадратен метър на панелка ( така е по-добре ). Освен това, които не може да плати предлагам да го лишим от собственост със закон. Съгласен ли си ?
56
2
 
8
 
! Отговори
xax преди 12 години
Хаха. Смешковци сте всичките, ами плюете държавата. Еми като в държавата има само хитреци, тънки сметкаджии и най-вече ЯКО дървени философи кво искате. То или някой ще ви ограби или прецака или ще ви се вдигнат сметките след санирането или има няква измама в цялата врътка. 6-те милиарда на тоя свят цял живот учат как да пре**ат българите по някакъв начин. Сега ви дават полвината пари безвъзмездно, но вие не се хващайте. Тва е сделка с дявола. Ще ви метнат и ще ви вземат панелката. Тъжни хора ...
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пълно саниране, а не само топлоизолация и енерг.ефективност, излиза около 100 евро на квадратен метър за панелка.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 52Ама то се размонолитва и презаварява панела не е само дограма изолация и тръби.А и 5000 е самоучастието на собственика,не струва 5000 а 15 000 поне,които ги дава ЕС.Само дето за тях 5000 са като 500 лева а за нас са си пари.Стандарта друг а цените техни.:(
53
4
 
7
 
! Отговори
пфу преди 12 години
Такава дебелоока манипулация, такава наглост! Явно изворчето от трупаното през годините национално богатство секва, та лакомите им ръчички се насочват и към панелките. А ние сме малък, *** и очевидно много глупав народ.
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз мисля да си го санирам само за 5000 и ще ми стигнат напълно - 3000 за изолация и 2000 за дограма. Не съм толко богат да тегля кредит, а те на нисколихвените заеми викат вместо 12 %..8 примерно. Нисколихвен заем от банка дават само на запад. В Белгия е 2 %. Тука 2 е само таксата сам да си отвориш вратат, за да влерзеш. Ега се срине таа държава и да изчезне се деееба скапаната кенефня
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 50Абе то уж не е задължително,обаче един да не си санира апартамента и цялата сграда не може да вземе паспорт.Така,че са го измислили пак да те натирят комшиите.С други думи разделяй и владей.Ще те скарат с комшиите и ще те изгонят от сградата на общо събрание.