Скандал около градския парк на Ямбол

Граждани и общински съветници скочиха срещу изсичането на здрави дървета
31 авг 2011 17:28,
12
Скандал около градския парк на Ямбол
Снимка: Dnes.bg

В Ямболския парк се изсичат здрави, многогодишни дървета. За това алармираха жители на града, след старта на проект за възстановяване на градската градина и парк Боровец.

Градската градина на Ямбол е една от малкото, разположени на естествен остров в река Тунджа, и там виреят различни дървесни и храстови видове.

По проект е предвидено да бъде извършена санитарна сеч на изсъхнали, болни и с изчерпан капацитет дървета. На тяхно място ще бъдат залесени близо 300 броя иглолистни и широколистни видове и храсти.

Според запознати с лесовъдната дейност обаче се изсичат и здрави дървета, с цел добиване на строителен материал и за огрев.

Протест и подписка за спиране на безогледната сеч в градския парк започват в Ямбол от утре. По-рано през деня изсичането на дървета бе преустановено след намесата на част от общинските съветници и предизвиканата проверка на служители от Областната инспекция по труда.

Съветниците настояват да получат  пълната документация по проекта в частта „Озеленяване“, информация за фирмата изпълнител и условията по договор с нея, за броя на предвидените за изсичане дървета, за количеството добита вече дървесина и дали маркиралия дърветата има компетенциите за това.

Ако казусът около градската градина на Ямбол не бъде решен, граждански инициативен комитет е готов да преустанови изсичането на здравите дървета с жива верига.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
2
 
! Отговори
Ония другия преди 11 години
Малко спорен репортаж, защото тия дето скачаха на протест сега се радват на парка, нали. Ама на българска работа. Не оставяме хората да си свършат работата.
12
0
 
5
 
! Отговори
Димитров преди 12 години
Е и това унищожи този човек , кой ще информира съответните институции , нали и еколози има в тази община . Изсича многогодишни дървета , за да си засади праскови ли .... е тва е направо ужас , но ние сме си виновни , като не мислим как гласуваме .
11
0
 
7
 
! Отговори
слънце преди 12 години
Общински съветници къде бяхте че позволихте на този хайдутин Славов да унищожи тези дървета едно хубаво нещо имаше и той ги бастиса срам и позор за Я-л
10
0
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Утре в 9.00 пред общината на протест! Носете и плакати!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който не вярва, да дойде да види - абсолютно здрави и млади дървета им и***а мамата герберските шушумиги.
8
0
 
6
 
! Отговори
uha преди 12 години
типична герберастка политика-да разградим БГ и след нас потоп.А Данкинова е номадка-все си търси топло място за дебелия гонз.Утре и член на китайската компартия ще стане-ако е необходимо ))
7
0
 
5
 
! Отговори
кукучев преди 12 години
то заради това имате тридесет и колко си кандидати за кмет всеки иска парче от баницата ,незнам какво още има за крадене в ямбол.и гледайте да изберете нидялко за кмет.успех на ямбол
6
0
 
7
 
! Отговори
Iza преди 12 години
Поредната далавераджийска врътка на корумпираните общински чиновници. А идеологът и доскорошен ръководител на този и още много подобни лапачески проекти - Надя Данкинова е издигната отскоро за изп. директор на ФЛАГ !? За няколко хилядарки под масата ще унищожат дървета, расли 50 години. Смятай какво ще става не само в Ямбол, но и в цяла България по тези европроекти. ГЕРБ нямат ли очи и ум, за да допускат подобни престъпници във властта, не знам.
5
0
 
10
 
! Отговори
Фена преди 12 години
Кмета на Ямбол, че е мошеник и селски тарикат е ясно. Но не мога да разбера защо се правят на ударени общинските съветници. Да не би някой друг да е гласувал решението за почването на този проект? Или не са знаели какво гласуват или са взели някой лев. И в двата случая са за бой!Ямболлии, четете хубаво бъдещите листи за съветници и кмет! Не както тия тарикати са чели част "Озеленяване"!
4
0
 
19
 
! Отговори
кукучев преди 12 години
не позволявайте на селяните да си развяват байряка.само на градината не бяха посегнали
3
0
 
14
 
! Отговори
IGM преди 12 години
Засаждат фиданки , а изсичат дървета на по 40-50 години, и тези фиданки я се хванат , а не. А бързорастящата паулониа изисква специални грижи за да правилно, не забравяйте г-н кмете, че има хора в град Ямбол които разбират от повечко неща.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сливенския и ямболския кметове работят по една и съща програма може би! Приветствам нашите съседи от ЯМБОЛ! Не разрешавайте да изсекат безмилостно дърветата както направиха в Сливен! Сливналии вземайте пример от Ямбол!
1
0
 
16
 
! Отговори
sliven преди 12 години
Браво ямбол, а заспалия сливен позволи на лечков да изсече всички дървета в града без някой да гъкне даже.