България тази вечер: Протестиращи, полиция...*

В София и Варна има арестувани
Обновена: 27 сеп 2011 22:29 | 27 сеп 2011 20:15,
939
България тази вечер: Протестиращи, полиция...*
Снимка: Булфото

И тази вечер в големите градове се провеждат протести във връзка със случилото се в сeло Катуница.

София

Протестът в София приключи, след като и последната група протестиращи младежи беше разпръсната от служители на полицията и жандармерията около паметника на Пенчо и Петко Славейкови. Няколко души са задържани за нарушаване на обществения ред, по информация на полицията. Остава засилено полицейското присъствие в целия център на София. Барикадите пред парламента ще останат през цялата нощ.

Има данни, че в събота ще се проведе най-мащабния протест в столицата. По много от централните софийски улици има счупени стъклени бутилки, преобърнати кофи за боклук.

По-рано полицията изтласка протестиращите до сградата на Народното събрание към ул. "Шишман”. Това предизвика недоволство и съпротива от тълпата, която се опита да се задържи на място в района на площада.

Групата от протестиращите се събра пред НДК и се разпръсна по различни улици на София в посока Народното събрание. Преди и след тях се движеха полицейски автомобили. Трафикът се спираше постепенно и периодично, за да се изтеглят младежите. Полицаите опитваха, на всяко по-голямо кръстовище да спрат преминаването на протестиращите, но те заобикаляха и избираха да продължат пътя си по вътрешни и малки улички. Много от тях подканяха гражданите от заведенията по бул. „Витоша” да ги последват.

Пред Западен парк, който е входът към кв. Факултета, продължават да патрулират полицаи, съобщи кореспондент на Dnes.bg.

 

Пловдив

Протестът в Пловдив започна, след като около 2-3 хил. души се събраха на пл. „Съединение“, съобщи кореспондент на Dnes.bg. Тълпата се насочва към центъра на града, скандирайки: „Цар Киро в затвора“, „Цар Киро вън!“, „Българи юнаци“, „Всеки ден ще е така до победата!“, и използват нецензурни думи по адрес на ромите.

В момента не е ясно накъде точно отиват протестиращите. Засилено е полицейското присъствие в града, особено в района на Джумая джамия и главната улица. Преди малко протестиращите коленичиха за минута мълчание в памет на загиналите при инцидента в Катуница. Останалите прави бяха освиркани.

Варна

Повече от 10 души са арестувани при разпръскването на демонстрация на група младежи с националистически убеждения във Варна. По улиците на града се проведе гонитба между жандармерията и протестиращите, като  шествието беше спряно на улица "Александър Дякович". Там демонстрантите замерваха органите на реда с бомбички, камъни, клони и тухли.

На място пристигна и зам.-шефът на полицията Димитър Димитров. Той призова по мегафон събралото се множество да се  разпръсне и да се прибере по домовете си. Никой обаче не го послуша и пет минути по-късно жандармерията напредна към тълпата. Тогава по-голямата част хората се разпръснаха в съседните улици. Движението беше възстановено, след като преди това автобуси на градския транспорт бяха блокирани. До момента няма данни за ранени граждани и полицаи.

Час преди обявения в социалните мрежи протест във Варна жандармеристи отцепиха района около Катедралния храм в града, съобщи кореспондент на Dnes.bg. Близо 50 представители на спецорганите на реда и патрулни автомобили дойдоха на мястото, откъдето вчера тръгна шествието към ромския квартал Максуда. Около 19,00 часа там започнаха да се събират демонстрантите, които бяха изтласкани от органите на реда. Малко след това групата от няколкостотин младежи с българския флаг в ръце се отправи по централните булеварди на града към нов сборен пункт. Протестиращите скандираха „Българи, юнаци” и бяха плътно следвани от жандармеристите.

В градинката на Севастопол групата се увеличи двойно и наброяваше около 500 души. Там пристигна и допълнително полицейско подкрепление, което беше посрещнато с подигравателни възгласи. Вече има няколко арестувани демонстранти. Нова група около 200 души се беше събрала пред Фестивалния комплекс и пееше националния химн. Достъпът до Морската градина бе напълно блокиран.

Хасково

15 полицаи по официална информация и поне два пъти повече под прикритие не допуснаха да се състои вторият "Протест срещу циганизацията на България" в Хасково, съобщи кореспондент на Dnes.bg. Униформените бяха завардили всички подходи към централния площад, където трябваше протестиращите да се съберат. Част от служителите на Областната дирекция на МВР бяха цивилни и в 19,00 часа бяха на мястото, където трябваше да се състои протестът. 

Още по темата
На място дойдоха и директорът на Областната дирекция на МВР-Хасково комисар Петьо Петров, неговият заместник Недан Хаджиев, началникът на отдел "Охранителна полиция" Ангел Цанков и началникът на РПУ-Хасково Николай Бакърджиев. Всички младежи в района на площад "Свобода" бяха проверявани. Освен в централната част на града полицейски патрули дежурят и по кварталите. Целта е да не се допуснат безредици, обясниха от ръководството на Областната дирекция на МВР в Хасково.

Бургас

В Бургас отново се събират младежи за протест на площад „Тройката". Преди минути на площада бе и директорът на ОДМВР-Бургас Милен Димитров, който отказа да коментира какви действия ще предприеме полицията. На площада отново има засилено полицейско присъствие. Към момента обстановката е спокойна и не се знае как точно ще протече протестът. Засега на площада се събират младежи, които оформят отделни групички.

Пазарджик

Около 200 младежи се събраха на централния площад „Константин Величков” в Пазарджик. Те опасаха целия площад с плакати с текстове „Стига бездействие, време е за действие”, „Справедливост”, „Българино, събуди се!”, „България за българите” и последният „В памет на Ангел и Павел”. На площад "Константин Величков" е засилено полицейското присъствие. Около площада има над 10 полицейски автомобила и над 50 полицаи. До момента протестът протича мирно. Повечето от участниците са ученици и младежи, които държат мълчаливо плакатите си. Продължават да пристигат още младежи.

Стара Загора

Няколкостотин старозагорци се събраха на мирен протест и поискаха еднаква отговорност пред закона за всички българи. Те изразиха възмущението си от случилото се пловдивското село Катуница. Протестът,  завърши със запалване на свещи в памет на загиналите момчета Ангел и Павел.

В Силистра младежи протестираха, носейки транспарант с надпис "Стига беззаконие“. Протестното шествие завърши пред катедралния храм "Св. Св.  Апостоли Петър и Павел", където с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите при инцидента в Катуница.  Шествието бе охранявано от полиция и нямаше стълкновения.
В ромските квартали е осигурена охрана.

Повече от 50 души запалиха свещи тази вечер на централния площад във Видин в памет на загиналите младежи от Катуница. Участниците в протеста казаха, че не са срещу ромите в страната, но участват в бдението в знак на съпричастност към близките на загиналите. По време на протеста патрулираше една полициейска кола.

 

*Информацията е актуална към 22,04 ч.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


939
Още по темата: Катуница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
847
1
 
35
 
! Отговори
НС преди 12 години
125добавен от: НС преди 2 минутиХората на митинг трябва да бъдат много плътно един до друг, понеже заптийетата бият слаби и самотни хора
846
1
 
32
 
! Отговори
4 4 4 преди 12 години
всеки вярва в това което му се казва,а когато му го втълпяват всекидневно стига да извода че демокрация няма че по-добро няма и да е щастлив с това което има да си трае.отнема му надеждата отнема му мечтите,отнема смисъла на живота му.щом искаш да живееш така пожелавам ти щастие.но не казваи че добро не съществува ,просто лошото е наделяло в момента
845
0
 
38
 
! Отговори
i преди 12 години
Закриха най-голямата група във Фейсбук - В ПОДКРЕПА НА АРЕСТУВАНИТЕ БЪЛГАРИ В СЕЛО КАТУНИЦА, в която имаше близо 80 000 българи ?!?!?!?Новата група, където можете да получите информация и да се добавите отново за организирането на мирните протести е :В ПОДКРЕПА НА БЪЛГАРИТЕ АРЕСТУВАНИ В СЕЛО КАТУНИЦА
844
1
 
39
 
! Отговори
Пловдив преди 12 години
Стотици *** от Столипиново са се събрали на улица Ландос във видимо войнствено настроение - с брадви, ножове и колове! Носят слухове, че имало прегазен *** от махалата в района на Скутаре. Вече пристигат патрулки! Сега да видим дали ще има арести на ***, скандиращи заплахи към българите!
843
0
 
38
 
! Отговори
Джунгълмен преди 12 години
Законът на джунглата:"Изяж за да не бъдеш изяден"Бунтовете в България ще спрат , само когато се пусне *** кръв.Око за две, зъб за чене.Какво доживяхме - полицията да изземва Българските знамена, но да се прави на сляпа и глуха , когато *** излизат на улицата въоръжени със секири и размахващи огнестрелни оръжия пред камерите.Позор.
842
0
 
37
 
! Отговори
Facebook преди 12 години
Този коментар не e мой.Попаднах на него в социалната мрежа, и го споделям и с Вас.Няма какво повече да добавя...толкова много истина, в толкова малко думи!----Малечка Палечка написа:"Гневът трябва да се обърне срещу олигарсите,местните феодали и техните слуги в Полицията,Следствието,Прокуратурата,Съда,НАП,във всички държавни институции.Това са истинските организирани престъпни групи,които унищожават България.Това са убийците на българското общество.Те подмениха ценностната система,те си разпределиха държавата и запълниха ежедневието ни с мизерия и унижение.Това са истинските убийци на Българския Ангел. "
841
1
 
42
 
! Отговори
ВАРНА преди 12 години
Носещите националния български флаг са бити, арестувани, заплашвани от полицията да свалят и скрият веднага българското знаме. 2000 човека тръгнали на протест бяха отклонени и разбрали за арестите и репресиите срещу всеки носещ знамето бяха принудени да се събират на други места. Шествието им се насочи към фестивалния комплекс където Бареков и ТВ 7 на живо щяха да водят дебат с кандидат кметове от Варна. ГЕРБ СА БЪЛГАРОУБИЙЦИ
840
1
 
37
 
! Отговори
брб преди 12 години
А това как ще го коментирате.... нещо почнахте доста да пресявате новините май:Варна. Трима роми са задържани с 19 бутилки запалителна течност тип "коктейли ***. Това каза на извънредна пресконференция директорът но ОД на МВР във Варна комисар Димитър Димитров, предаде репортер на Радио Фокус - Варна.
839
1
 
41
 
! Отговори
от Варна преди 12 години
Продавач на книги човечец не повече от 50 кила с мокри дрехи, които със сергийката си изкарва прехраната на площада, бе нападнат от около 12 полицаи проснат на земята, ритан и бит жестоко, а после окървавен качен на свой ред в камионетка само защото, изръкопляска на рокер на мотор, развяващ националния трибагреник профучал през площада.
838
1
 
34
 
! Отговори
SiegHeil преди 12 години
ей , сердар - ти си изкарал пари в чужбина ли бе роботе ... С какво - сводничество ли , дрога ли , джебчийство ли ? Че даже е трябвало рушвети да даваш ..... туморовидна субстанция с черен цвят .....
837
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен до 4 4 4 преди 12 години
Демкрацията е утопия, точно толква е утопична колкото и социализЪма..Нима САЩ живеят в демокарция? Нима има човек, който вярва в това? Да, имаме правото да си говорим, на кой какво му скимне..Е,И? По-нахранени ли сме? По-здрави? По-облечени? По-отпочинали? НЕ, не сме! Преди бяхме в ръцете на ЦК на БКП, и на руснаците, а сега- в ръцете на мафията и не е ясно още къде? Е да, ама сега си говорим, каквото ни скимне ..Е,И?
836
1
 
38
 
! Отговори
AMG преди 12 години
Тия от столипиново,с тия мотики са като баш сандокани
835
1
 
40
 
! Отговори
Не е начина преди 12 години
Действията, на полицията, целят насаждане на страх, с ненужната употреба на сила, особено срещу деца! Би трябвало протестиращите да се наблюдават, провокаторите филтрират, но не да се бие наред!
834
0
 
47
 
! Отговори
МЕН преди 12 години
!!!! ВНИМАНИЕ !!!! БЪЛГАРИЯ СЕ РАЗПАДА ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН ГРАД ИЛИ СЕЛО ИМА *** КВАРТАЛ НЕГОВИТЕ ОБИТАТЕЛИ *** СЕ ОТЦЕПВАТ ОТ СТРАНАТА НИ И СЪЗДАВАТ НОВИ ДЪРЖАВИЦИ В КОИТО НЕ МОЖЕ ДА ВЛИЗАТ БЪЛГАРИ ЗАЩОТО ЩЕ ГИ УБИЯТ , ИМАТ И ГРАНИЧНИ ОТРЯДИ ВЪОРЪЖЕНИ С БРАДВИ,ЛОПАТИ,НОЖОВЕ И ВИЛИ. ПОДДЪРЖАНИ ОТ МИЛИЦИОНЕРИТЕ НА БОЙКО ТЕ СА СИЛНИ, ЗАЕДНО СЕ ЗАКАНВАТ ДА НИ ИЗБИЯТ И УНИЩОЖАТ. ТОВА Е ФАКТ ВЕЧЕ И Е ДОКУМЕНТИРАНО ОТ НЯКОИ ТЕЛЕВИЗИИ. БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЕ Е СЪЩАТА
833
0
 
42
 
! Отговори
мале мале преди 12 години
е, малко да се събудим.за първи път да сме обединени в нещо.може да е срущу *** на цялата ни държава ,но поне сме в единомислие ,че няма правосъдна система ,че има толериране на *** от край време и те вече прекалиха, и че полицията пази богатите/спонсори/.ако беше обикновен *** дали цял кордон от полицаи щеше да му пази *** ?нека се замислят управляващите все пак са сложени там от нас и когато поискаме може да ги махнем/стига да не ни разгневят,както стана с Катуница/
832
1
 
45
 
! Отговори
Секира преди 12 години
Момчето умира, Бойко позира и асвалтира, Цветанов се насира - мръсни гласове събира, Цачева си го завира - микрофона, Волен пак манипулира, а народа се събира, точи острата секира
831
2
 
48
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
БОЙКО ***
830
1
 
47
 
! Отговори
4 4 4 преди 12 години
тази нощ осъзнах нещо много сташно,демокрацията и свободата за която толкова много време сме се борили и се надявахме да се случи наи долно и целенасочно беше подменена.Живея с страна в която да си следен,репресиран и третиран като престъпник ,ограничен да мислиш да твориш и да изразяваш недоволствието си като свободен гражданин.Държава без Армия Държава с 60000 хиляден полицеиски репресивен апарат.Това ли ни е държавата,това ли заслужаваме.Левски,Ботев,Раковски,Караджата де сте вие днес
829
2
 
32
 
! Отговори
serdar преди 12 години
malee to dobre che vsichki ubiici kradci sa *** i vsichki *** sme ednakvi smurdim kradem mrusni sme i sme lujlivi az nikoga nesam plashtal danaci a toka nesam si go plastal ot dve godini piya voda na avanta i sam nai golemiya kriminalen sindikat zabogatyah ot vzimane na 30 leva pomoshti a kolkoto pari sam vnesal iskarani s poooot ot chujbina i sam plashtal mita i reketi na *** mitnichari v bg to si e zaslujeno te gorkite tryabvashe da nosyat lanci i da hapvat debelo SVINSKO MESCE
828
2
 
39
 
! Отговори
браво преди 12 години
Иаскам Брейвик за 24 часа в Столипиново да бъде командирован от Норвегия!