За нерегулирани фарове – до 150 лв. глоба от КАТ

Катаджиите ще проверяват гумите и зимната екипировка на колите
Обновена: 1 ное 2011 20:14 | 1 ное 2011 20:14,
162
За нерегулирани фарове – до 150 лв. глоба от КАТ
Снимка: архив, Булфото

Още от днес КАТ започва да глобява, ако се установи, че шофьорите не са подготвили автомобилите си за зимата. Глобата за нерегулирани фарове ще бъде от от 20 до 150 лева.

За разлика от друга година, когато при старта на акция "Светлина" КАТ цяла седмица само предупреждаваше нарушители, сега санкциите започват от първия ден.

По улиците на страната ще бъдат извадени 30 спецапарата, които ще проверяват правилната насоченост на фаровете и силата им. Освен за фарове проверки ще има и за гуми.

От Пътна полиция гарантираха, че патрулните им автомобили задължително преминават преглед преди зимния сезон, но ако има кола, която е с неработещи или нерегулирани фарове, ще има глоба и за полицая, който я управлява.

Статистика сочи, че убитите при катастрофи са със 130 по-малко от началото на годината в сравнение със същия период на 2010 г.

"През тази година се проведе акция за поставяне на колани на задните седалки. Все още процентът е малък, но има значителна промяна", напомни главен инспектор Красимир Костов.

Поставянето на коланите една от основните причини за това. Затова и при катастрофи ранените са повече, а жертвите – по-малко.

Най-често тежките катастрофи стават в часовия пояс между 17 и 21 часа в дните от петък до неделя. Произшествията с пешеходци са 1589, загинали са 105.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
0
 
! Отговори
до 129 преди 12 години
Гледай да те набарам да ми заслепяваш на пътя с нерегулирани фарове, че да видим после кой ще подсмърча....
155
0
 
2
 
! Отговори
Ристо Мотористо преди 12 години
...и аз са като нямам зимни гуми за мотора отнесох глобата....
154
3
 
5
 
! Отговори
до 154 преди 12 години
Стой си във Франция тогава и не се връщай !Пази Боже сляпо да прогледне! Писна ми от псевдопатриоти като тебе ,които плюят местото,където са родени и израстнали, а после бягат в чужбина и плюят ли плюят...а когато ви пуснат 'Я кажи ми облаче ле бяло' ревете като магарета. Палячовци ! И какъв чужденец си? Тука в БГ или там при жабарите? Питам за протокола.
153
0
 
1
 
! Отговори
до мимито преди 12 години
пълно обслужване с гаранция за деня
152
0
 
9
 
! Отговори
до 154 преди 12 години
не знам ти кога стана - ние , а останалите тук са - вие аз не карам кола с АГУ, и всичко ми е изрядно. обаче искам същото и от държавата - изрядни пътища, любезни проверяващи и правото да важи за всички
151
1
 
8
 
! Отговори
Димитър преди 12 години
Сто и единадесет коментара след моя въпрос за законовото основание на измислената глоба за нерегулирани фарове и законово описаната методика и параметри, на които трябва да отговарят фаровете, никой не ми отговори. Да смятам ли въпроса за приключен?
150
8
 
7
 
! Отговори
Чужденец преди 12 години
до 150В държавата където живея (Франция) хората са с различен манталитет от българския и не смятат, че поддържането на автомобила се изчерпва със слагането на газова уредба и смяна на масло на 40 хил. км. При нас хората по подразбиране за изрядни и затова никой не ни спира, докато при вас по подразбиране сте неизрядни. Масово карате с износени гуми, нерегулирани фарове, а аптечката и пожарогасителя ги смятате за излишен товар. Ако и ние сме с вашия манталитет и нас ще ни спират.
149
1
 
9
 
! Отговори
до 146 преди 12 години
вече си нося в колата и всички фактури от сервизите, при нужда да докажа, че колата е била в сервиз и ако там не са си свършили работата, значи, са ме измамили и мога да ги съдя
148
0
 
6
 
! Отговори
Уйович Муйович преди 12 години
до 148Кое точно е цинизъм? Това, че някой дава по 200 лв. за кич и в същото време се стиска за 10 лв, за да си регулира фаровете. Това ли е цинизъм?
147
6
 
5
 
! Отговори
НМ (народна милиция) преди 12 години
Само не мога да разбера ако ме спре милиционера как по дявалите ще разбере дали фаровете ми са регулирани или не.Може би ще трябва да ме закарат в оторизиран сервиз? Предната олигофрения.
146
1
 
9
 
! Отговори
до 146 преди 12 години
всички караме с регулирани фарове и подходящи гуми. обаче, я ми кажи , теб лично колко пъти са те спрели в страната, където живееш и са ти искали по списък да вадиш от багажника , вериги, аптечка , пожарогасител, застраховка ( не ги интересува лепенката на стъклото, искат ти полицата ( , шофьорската книжка, личната карта и още сто неща ? къде по точно живееш? тук всеки те спира, без да ти се представи , без да ти покаже служебна карта и те почва .. а си казал нещо, а са ти спретнали акт
145
2
 
9
 
! Отговори
Цветанов преди 12 години
Бил съм неведнаж в САЩ, понеже синът ми там от 11 години е инженер и познавам добре как работят пътните полицаи . Никога няма да те спрат превантивно и да започнат да те проверяват за погжарогасител, аптечка, дали светлините са ти нормални или фаровете - нерегулирани, да те накарат да надуваш балонче и ред други простотии, измислени от още по-прости полицейски офицери - отпадъци от миналото, чиято единствена цел е да те унижат, да си изкарат бакшиша на всяка ценя , да те накарат да чакаш по 2-3 ,та дори и по 4 часа (практика на КАТ-Етрополе), за да ти покажат, че ти си нищо пред тях! Толкова нагли и прости униформени като в РБ няма никъде, та дори и в АФрика, където съм бил в командировка, такава *** не съм виждал. Дай боже начело на МВР да застане достоен и сериозен човек, с повече ум в главата и по-малко чувство за превъзходство, което да разпръсне тази напаст и назначи нормални, човечни хора , а не нагли рекетьори.
144
2
 
1
 
! Отговори
до 147 преди 12 години
Ей точно това имах предвид като казвам "цинизъм" - нещо като теб - Бай *** :)
143
2
 
8
 
! Отговори
Уйович Муйович преди 12 години
до 145Щом няма какво да ядат, значи нямат пари и да си карат колите. Обаче реално не стоят така нещата. В провинцията всеки трети таралясник е с китайски менте ксенони за по 200 лв. което идва да покаже, че собственика очевидно не чак толкова закъсал с парите.
142
3
 
10
 
! Отговори
Чужденец преди 12 години
Чудя се какво толкова ви пречи да карате с регулирани фарове и нормални гуми.
141
8
 
3
 
! Отговори
ченгеджийница преди 12 години
Тия не са у ред бе! :)))) Каква насоченост на фарове, какви апарати? - Хората няма какво да ядат в провинцията, те ще им проверяват насочените фарове :)))))) *** циничната история!
140
0
 
4
 
! Отговори
мимито преди 12 години
до 141а кафе предлагаш ли ?
139
0
 
8
 
! Отговори
мимито преди 12 години
в Америка, дето всички я цитират като стандарт, ако направиш катастрофа и се докаже, че е по вина на износените ти гуми или е от неизправните ти фарове, тогава ти правят глоба или направо си влизаш в затвора. никъде по света няма превантивно спиране на автомобила, за да ти проверят всичко, за което се сетят. те първо да застанят на турската граница и да видят тировете с какви гуми влизат .
138
2
 
2
 
! Отговори
До # 117 преди 12 години
Ти прочете ли какво си написал? Селски *** ли си или провинциален КАТ-аджия? Ходи да се лекуваш!
137
1
 
7
 
! Отговори
до 140 преди 12 години
всяка сутрин на технически преглед .при мен