БАН: Спрете атаката, спечелили сме над 45 млн. евро

Бюджетът на Академията като този за бездомните кучета
Обновена: 6 ное 2011 15:17 | 6 ное 2011 14:55,
500
БАН: Спрете атаката, спечелили сме над 45 млн. евро
Акад. Никола Съботинов. Снимка: БТА

"50 млн. за бездомни кучета, 54 млн. за наука. Ето къде е приоритетът на правителството", заявиха академиците от БАН на специална пресконференция.

Учените няма да се примирят с бюджета си за 2012 г., който вече е увеличен с 5 млн. лв. и достигна 59 млн. лв., и отново ще излязат на протест. Този път ще организират шествие в сряда пред народното събрание, когато в парламентарната комисия по образование ще се обсъжда държавният бюджет.

Досега учените от БАН са спечелили над 627 проекта от европейски програми за над 45 млн. евро, съобщи председателят акад. Никола Съботинов. Така той отговори на нападките на финансовият министър, че Академията не привлича евросредства.

Акад. Съботинов се обяви против "атаките срещу Българската академия на науките" и предупреди, че с тези темпове на финансиране Европа скоро ще забрави за българската наука. Той отново повтори, че от Академията обмислят да съдят държавата в Страсбург.

„България отделя под 55 млн. лв. за наука в БАН, но в същото време Сърбия, която е страна, извън ЕС, дава 400 млн. евро за развитие на научната си инфраструктура.

Академиците предупредиха, че проблемите на науката са проблеми на държавата и на националната сигурност. От БАН дори посочиха, че двамата министри - на финансите и на образованието, не разбират по принцип какво е наука.

Учените продължават да се надяват на среща със Сергей Игнатов и Симеон Дянков, които от началото на сагата отказват разговор.

Още по темата

"Те нямат елементарна представа какво е наука, каква е структурата на науката и организацията й", коментираха експертите.

От 6 900 служители на БАН, 2900 са учените, а около 3000 души са техническите служители, инженерите и помощният персонал. Ако бюджетът остане същият, заплатите на всички ще бъдат намалени до 480 лв.

Помощният персонал обслужва научната апаратура, изработва пробните образци и инсталации и без тяхната дейност е немислима работата на учените независимо къде работят, обясниха учените.

"Очакваме реформи и във фонда за научни изследвания. Очакваме и от там средства, но фонда трябва да бъде реформиран. Има много проблеми. Ние нашите ги решаваме. Добре е държавата да погледне в своите структури", препоръча още председателят на БАН. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
408
1
 
5
 
! Отговори
Преди няколко часа преди 12 години
написах пост.252 и повтарям: Защо чичко Съботинов не привика директорите на онези институти, които не качиха в сайтовете си информация за научната продукция на своите кадри с висше образование от научно-помощния персонал? Знае се, че онези, които са го направили,държат на работа доценти,чиято продукция е далеч по-скромна от тази на колегите им-висшисти без научни звания. Съботинов си затваря очите пред факта, че изкуствено се спира развитието на кадърни хора и същевременно се закрилят мързеливци
407
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като сте спечелили 45 млн.евро, карайте си с тях бе.Какво ни занимавате нас и държавата?Ай сиктир.Комунизма свърши.Ясно!
406
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Професор бил!Бе къф професор си бе??!?!?!?!? аланколоу..по вземане на пари ли?
405
2
 
7
 
! Отговори
Към професора преди 12 години
И какво от това?Какъв е приносът в икономиката.Че една американка е дошла тук?И марсианка да доведеш - на опашката сте.Там , където работя аз и моите колеги, 20 години няма да ти стигнат да ни настигнеш по принос. Това е проблемът при вас - смятате се за нещо неповторимо и незаменимо.А вие просто сте едни *** върху обществото и трябва да се разделите с някои удобства, както го направи 80 % от българския трудов народ.Колко от вас са с частен бизнес и посещават БАН?
404
2
 
7
 
! Отговори
СТИГА ТОЛКОВА преди 12 години
Каква стъкмистика:Тъпите и простите спонсорират умните.Да наистина сме простаци,щом нашите бедни пари отиват за тези другари....ама мноо прости сме.
403
2
 
0
 
! Отговори
Георгиев преди 12 години
Драги rumen221, системата на заплатите при нас е обвързана с индивидуалния принос вече една година. Всеки получава стартовата заплата за длъжността, която заема, към която се добавя сума, пропорционална на получените атестационни точки. При мен двете части са в отношение три към едно.
402
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко закривай ги тези пенсии от Бан.Работа за тях няма.Айде форааааааааааааааааааа
401
1
 
3
 
! Отговори
Марио, марио преди 12 години
Има пенсионирани учени, ако те имат морал да го направят, защото има закони за научните степени и звания, които са по-стари от мен и дядките са извън сроковете си.Щом не забравят да си вземат заплатите, сигурно не забравят, че всички вратички и варианти да седят на работа, са изчерпани.Същото е и в така наречените висши учебни заведения.Много може да се дискутира кой е учен и кой не.Не си мисли, че ако ти си физкултурник, че и другите са такива.Тук няма политика, а има справедливост.
400
1
 
1
 
! Отговори
Георгиев преди 12 години
По-кротко, любезни ми морализаторе! Добави и ти към БВП 1.2 млн. евро и тогава ме съди. Прав си - 4 пъти съм бил в САЩ за лекции или съвместни изследвания, но нито веднъж за сметка на българската държава. А американска специализантка съм имал в моята лаборатория.
399
0
 
0
 
! Отговори
Към 400 преди 12 години
За себе си ли питаш?
398
1
 
0
 
! Отговори
На Румен преди 12 години
Румене, трябва да ти отговорят великите учени от БАН за новите технологии и прочие.Не съм фен на Б.Б., но имаше и други преди него, но БАН не е помогнал на нашата икономика по никой начин!Една история на България няма, на която да вярваш, защото едни и същи мижитурки я пишат според вятъра.Модерни тракийците, щото колкото по-надалеч, толкова повече фантазия.Писна ми професорката Фол с неизтрезнялото си театрално поведение!Един тук непрекъснато пише СтраЗбург.Не се пише така, пише със С!
397
3
 
1
 
! Отговори
Любезни ми Георгиев преди 12 години
Ти откъде си сигурен, че другите, които не са се намърдали преди 50 години с връзки в БАН и са се озаглавили професори, не искат да работят на топло?! Или ние, които натрупваме бюджета, за да скитате до Америка, сме ***?! Високомерието няма да позволи да схванеш, че ако работехте толкова, колкото се описвате, Америка щеше да идва при нас!Парвеню си ти. ТИ дори презираш хората, които те хрантутят и ги наричаш парвенюта, защото не си вадил достойно хляба си в студ и зной!***!
396
0
 
4
 
! Отговори
Безпартиен преди 12 години
Крайно време е БАН да излезе от социалистическата летаргия !
395
1
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Георгиев,Почитания..., но...Защо системата за заплащане в БАН не е обвързана с личния принос на учените...?
394
3
 
5
 
! Отговори
Към господата в БАН преди 12 години
Трябва да се реформирате, оптимизирате ит. н и да помръднете от това, което сте били до сега.Стотици хора им се наложи да си променят местоработата, професията, други останаха без работа.Не се смятайте, че сте миропомазани и Богоизбрани!Това , че сте в БАН не ви прави всички учени!Пенсионерите да си отиват!Проблемите са вътрешни.Както в Гърция.Обаче никой не иска да се намали броя на министрите и заплатите им.Всичко е на гърба на простолюдието, както и вие. Реформирайте се!
393
2
 
7
 
! Отговори
Георгиев преди 12 години
Аз съм професор в БАН. Ръководя два проекта с чуждестранно финансиране - един директно финансиран от Брюксел и един от Националната фондация на наука на САЩ. Общата стойност на финансирането от чужбина на тези проекти, което е влязло в България, е равно на 180 мои годишни заплати. Може ли някой да ми отговори - защо трябва да правя това на студено, да получавам 10 наместо 12 заплати годишно, а някакви парвенюта да ме наричат с обидни епитети?
392
6
 
5
 
! Отговори
факти преди 12 години
В БАН е пълно с деца на партията и деца на децата на партията, които ходят по веднъж месечно до института да си приберат заплатката.Заплатката е малка, но е получена напрактика без никакви усилия, така че човек много и се радва,Е някой ходят по-често за да се почерпят водка на мохабет както се казва
391
5
 
5
 
! Отговори
Велико преди 12 години
имам една колежка на която втората и работа е в БАН.. завършила е молекулярна биология в СУ. работното и време се води че е 8 часа а тя ходи по 4 5... да ги закрият на цяло... не съм чул да са открили нещо :)
390
3
 
6
 
! Отговори
cenzurno.represiran преди 12 години
А какво се получава ако един *** селянин има достъп до компютър ?Вашите коментари против БАН
389
0
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Знам,Краде се яко... Но от 22 години всички го правят...И доценти по Политикономика..., по червеноармейски униформи... и пожарникари, с помоща на второразрядни американски счетоводителчета...