Върнаха в клас първокласниците, тормозени от съученика си

Социален асистент вече се грижи за буйното дете
25 ное 2011 12:05,
86
Върнаха в клас първокласниците, тормозени от съученика си
Снимка: Булфото

Първокласниците от варненското училище "Найден Геров", чиито родители не ги пускаха в школото заради проблеми с техен съученик, вече са в класните си стаи.

Три дни поред майки и татковци на 16 от общо 22-ма ученици протестираха и не пускаха децата си в класната стая. Причината е в хиперактивния Димитър, който налитал на бой, буйствал и всявал страх сред връстниците си.

След няколкодневни преговори с ръководството на училището, РИО и Общината, разтревожените родители се съгласиха на временните мерки за предотвратяването на подобни инциденти.

От четвъртък в класната стая на паралелката е осигурено непрекъснато видеонаблюдение, социален асистент пък се грижи за буйния първокласник, докато майка му е пред вратата на стаята през целия ден. До нея има дежурен учител, а през междучасията идва и помощен персонал.

Още по темата

В момента в училището текат проверки на Министерството на образованието и РИО, за да се вземе експертно решение по случая.

В характеристиката от детската градина, където е бил буйният Димитър, било записано,че не е проявявал агресия.

С момчето вече работи психолог, като предстоят и изследвания, които да дадат яснота нуждае ли се детето от постоянен социален асистент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
4
 
! Отговори
до лори преди 12 години
айде не бъркай нещата! има хиперактивни без гаменско поведение! аман от толерастия! или щом има оправдание всичко е наред?
81
3
 
1
 
! Отговори
Лори преди 12 години
Много глупави изказвания са писани тук от хора които не разбират.Бой та бой.И защо мислите ,че боя помага?Все едно да биеш аутист, че се е родил така.И какво ще промените, питам ви?НИЩО!На някои им е лесно, като не знаят какво е хиперактивност. 78 го нарича "гамен" без да има понятие ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС.75 силно изказване за незнаещ нищо по въпроса.Макаренко-пълна глупост е твоето изказване.77 ясно ли ти е какво е хиперактивност-ако не прочети в някой форум.Само 63 е прав.
80
3
 
1
 
! Отговори
До 76 преди 12 години
Не знам мъж ли си или жена , но не се изказвай неподготвен/а , че това не се лекува.Тези деца се раждата така -хиперактивни.Те нямат вина за това и с бой не се оправя, дори обратното при бой стават още по активни.Те не са виновни.Потърси в нета и ще видиш.С тях трябва да работят психолози.И да бъдат не в обикновенно, а в специализирано училище!
79
3
 
6
 
! Отговори
Макаренко преди 12 години
Липса на възпитание и дисциплина , ако е пошляпван по малко да се научи на ред няма да има тия проблеми. Сега трябва да играе пръчката здраво защото след време и тя няма да помогне. Спомням си в казармата някога колко зверски ни пребиваха , без вина , профилактично за страх и дисциплина. Боя по някога е необходимо зло ...
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
78 "Няма ли реакция, гаменчето остава с убеждението, че е право!" А има и друго. При липса на реакция и жертвата на гаменчето ще остане с впечатлението, че гаменчето е право! Чудя се кой ще помогне на съучениците на "хиперактивното" да преодолеят травмите? Или нищо им няма, да се оправят както могат, "това е част от израстването". Накрая излизат емоционално осакатени, но са "израстнали"? И това се приема за нормално?
77
5
 
0
 
! Отговори
Мутра преди 12 години
Здраво жипа еийй , яко газ на ла м рнъта и циликонеца се тресе , мара тврачката пей и добружанско вино се лей. Ниа кът дудохме у варнта ни са смаха ама са на , кат *** видат и джааас , само глеат кът фърчило. Жна ми кат купи нов працал у мола и кат екстранина става. На учишето кат спра жипа на тясното и никой ни моа мина и сички свират ама аз съм яка мутра и жна ми е мутреса ба луаул.
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е, вината трябва да се прехвърля! Тя е за това - да се играе на топка с нея. То не било на учителите работа, то било то хиперактивността, то пък родителите и тях не ги били възпитали навремето, а тия дето не са ги възпитали и те са горки жертви на нещо си.А истината е една - щом нещо се случва пред очите ти то Е твоя работа! Ако видиш две деца да се бият СИ длъжен да ги разтървеш. Който е на място до тях, той трябва да реагира. Няма ли реакция, гаменчето остава с убеждението, че е право!
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Основата на проблемът явно е в семейството.Иначе не мога да си обясня, защо майката ще бъде придружавана и охранявана, а на детето ще се назначи "социален асистент".Някакви абсолютни недомислици има в информацията, която получаваме. Кой ги назначи тия надзиратели и според чия препоръка и диагноза?
74
1
 
6
 
! Отговори
Глупости! преди 12 години
Народа е казал : "Бий дупенце да не биеш дупище!" , както и ,че най- важни са първите седем години. Явно това е било изпуснато от родителите на въпросното дете. Защо по маргаритките трябва да страдат всички останали от класа деца? Защо трябва да бъдат подложени на тормоз , побой , педагогики и прочие издевателства над тяхната психика ,след като нямат нужда от това? Каква вина имат точно тези деца , останали от класа? Защо заради едно да страдат всички ,както и семействата им?
73
3
 
5
 
! Отговори
Ако то е психически преди 12 години
здраво, значи са изтървани първите му 7 години - тогава се полагат основите на характера, манталитета, способността да контактуваш с околните. Ако е здрав психически /не е психопат/, значи вече имаме изграден СОЦИОПАТ! Откъде накъде ние ще плащаме за превъзпитаването му? Да плащат родителите заплатата на този социален асистент! Да не се забравя, че щом е достигнало 7 год., то вече не може да се промени, а само да се наплаши - в смисъл, че ако не спазва правилата, ще има наказания!
72
2
 
5
 
! Отговори
И кой ще плаща на преди 12 години
социалния асистент? Пак ние,всички!Родителите на това дете не знаят ли какво са създали? Ако детето по природа е необуздаемо, защо досега те не са потърсили медицинска помощ? Не им пука, нали? Не ги е грижа,че тяхното отроче прави невъзможно не само нормалното обучение на цяла паралелка,но подлага на риск здравето и живота на 20-ина деца!Ако детето е здраво,но е разглезено и научено само да си прави кефа,без да го е грижа за останалите,значи вече всичко е изтървано,минали са първите 7 години!
71
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато не започне да се прави разлика между учители и Педагози, и между биологични родители и Родители, винаги ще има такива случаи.Колкото и да се крещи срещу времената преди 89-та , такава анархия в образователната ни система и повсеместен морален дефицит не е имало. Според мен, не трябва да се руши всичко от миналото, само защото било въведено от комунисти или социалисти, или капиталисти, а да се домогнем до истинските ценности на нацията, възпитанието и образованието и съобразени с бъдещето.
70
3
 
13
 
! Отговори
68 преди 12 години
Обвиненията срещу учителите е неуместно. Те не са длъжни да обуздават , а да обучават, и евентуално да сигнализират за неконтролируеми деца. Ако Димитър е ходил в детска градина, в което много се съмнявам то е много възможно там да си е създал също някаква йерархия, в която е бил "Лидер" и сега с промяна на обстановката да е останал с трайно впечатление, че точно такова поведение ще възвърне позициите му. Също е възможно да чувства несигурност, което се проявява в агресив...(мои предположения).
69
6
 
14
 
! Отговори
Факт преди 12 години
Какви са фактите? Факт е, че детето е в първи клас, а му се лепят етикети и определения все едно е пълнолетно - келешче, *** и т.н. определения говорят много зле за използвалия ги. Факт е, че няма пребити деца от него в този случай - има някакво дете, което паднало от стола и се ударило, защото това дете го бутнало. Факт е, че повечето деца на тази възраст се бутат, борят и бият, както това го правят първокласници, а даващите съвети да се пребива детето, са си за психиатър.
68
0
 
9
 
! Отговори
Добавен към 66 преди 12 години
Необходима е и психиатрична оценка.Ако има такъв проблем,решението е съвсем друга посока.Но нито хиперактивността, нито агресивността са патология в медицинския смисъл.
67
2
 
14
 
! Отговори
66 преди 12 години
Основната работа на социалните работници и психолози е да беседват с родителите, да разберат на какво се дължи агресивното поведение на синът им и да им се дадат насоки как да процедират с него. Предполагам, че въпросното дете до сега не е имало социални контакти с други деца, разглезено е, не са му давани занимания, с които да изразходва енергията си и отделно, от сега проявява качества на алфа мъжкар, което се изразява в налагане на воля, чрез деспотизъм.Тия занятия трябва да са извън кл.стая.
66
7
 
3
 
! Отговори
Очевидно е преди 12 години
Очевидно е, че в този случай имаме некадърна работа на учителите, с дете неотговарящо на стереотипното поведение. Как става така, че в детската градина не е проявявало агресия, а сега твърдят. че в първи клас я проявява?
65
4
 
8
 
! Отговори
Очевидно е преди 12 години
Очевидно е,че не може да изключим или изолираме всички различни деца,различни от стереотипното поведение насаждано на децата и което някои считат за върха на възпитанието! Очевидно е,че в случая не става дума за лошо възпитание а също е очевидно, че при подобни случаи боят винаги влошава нещата.И още нещо,което неясно защо се крие - много бързо нараства броя на децата с някакъв проблем, в случая хиперактивността засяга вече почти 10% от децата, а до преди 20-30 години беше рядкост,а не е само тя
64
4
 
3
 
! Отговори
Има преди 12 години
Ако отговарящите за случая училищни власти следят коментариите:уважаеми колеги,доста сте закъснели,но има изход.Оставете само майката пред класната стая и започнете да работите главно в три посоки: с ученика - отначало за формиране навици за въздържаност,а после и за алтернативни поведенчески модели,с родителите- за нормална атмосфера в семейството на доверие и привързаност,авторитет,с класа - за приемане на ученика.Имал съм в практиката си такива случаи - това е принципно верния път/не е рецепт
63
2
 
14
 
! Отговори
kuku преди 12 години
хубаво - проблема в родителите; значи, понеже сме много добрички, и за тях по един социален асистент по 24 часа.. и кво още?нямат ли права учителите да наказват такива деца и да ги изключват при нужда заради лошо поведение, родителите никога няма да си седнат на г***, и все ще чакат държавата да им отгледа и възпита децата. все едно държавата им ги е правила...