Пресъхва вторият по големина язовир у нас "Огоста"

От водата стърчат стълбове от някогашен далекопровод
12 дек 2011 10:46,
69

Продължителното засушаване доведе до небивало спадане на нивото на втория по големина язовир у нас "Огоста" край Монтана. Снимка: БТА

 

"Огоста" е четвъртият по площ и втори по обем изкуствен водоем в страната. Под водите му остават две села, чиито жители са изселени в Монтана и Берковица — село Живовци, където са родени писателят и художник Иван Давидков и поетът и писател Анастас Стоянов, както и Калиманица, родното село на Йордан Радичков.

Водата от язовира почти не се използва за напояване, а за производство на електричество в двете водноелектрически централи — "Кошарник" и "Огоста", разположени на язовирната стена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: Монтанаязовир Огоста
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
5
 
! Отговори
до: хахаха преди 12 години
Това, което пишеш е отдавна казано дори и от пророчиците ни. Радвам се за теб, че си намерил съмишленици(де да можех и аз да дойда при теб). А ние, които сме си в БГ ще си отидем от този свят, ей така заради заблуденото ни родолюбие..... И ако може пусни малко повече инфо за хора като теб....!!!!
26
17
 
3
 
! Отговори
Тони преди 12 години
Абе независимо кой къде е във времето, понятието напред си остава със същия смисъл. Толкова по безплодния ти отговор. Сега чакам конкретика - ти какви мерки точно взе, освен да се пенявиш из форума?
25
5
 
21
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
и понеже питаш кви мерки съм зел. Ами ето какви - отидох надалеч далеч от Билхария, където променям нещо с гласа си на изборите. Където взаимодействам с други хора и така заедно можем като общост да променяме света и тези неща. Когато казвам тези неща каквито мисля. Верно една птичка пролет не прави но аз не съм единствен.А днес.бг ще пишат за нещата ама след 10 години превръщайки читателите си в ***. Ще стоплят някой ден
24
1
 
4
 
! Отговори
187 преди 12 години
ами ако сега плъзнат таласъми и верблюди :)?
23
4
 
14
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
ето там е работата. Ти си мислиш че аз съм 10 години напред. ДА АМА НЕ! Аз съм в настоящето а ТИ си в миналото братле. А кой купува акваториуми и кой източва езерата като Мичиган е обществена тайна за хората живеещи в настоящето. Ти ако искаш да си *** информирай се от статиите на днес.бг. Тука си е направо машина на времето. Може да стоплиш след 10 години за тия неща :D :D :D
22
10
 
4
 
! Отговори
Тони преди 12 години
Аз за язовира питах, пак ли той го източи или некой друг лош тип?Иначе, ти като си напред 10 години, ще ни светнеш ли кви мерки взе?
21
3
 
17
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
Магната е Тbun Pickets (не знам дали правилно го спелвам) който източи мичиган наполовина за няколко години. За планинския връх на Буш сам се информирай.КАЗАХ инфото ми е бонус за кенефни плъхове като дето само киснат в форума на днес.бг и си мислят че нещо ще научат. Ще го научите от тука ама след 10 години когато хората са напред, а вие своевремено се станали *** четейки за неща от преди десетилетияАА ХА ХА ХА ХА ХА
20
1
 
12
 
! Отговори
Me4o преди 12 години
Този язовир беше построен точно за напояване, от него трябваше да тръгват тръби, които подземно и по акведукти да напояват цяла северозападна България - останките на стълбовете на акведуктите и дупки от тунелите под близките хълмове още стоят. После "избухна 10-ти" и тази "комунистическа приумица" беше изоставена. Тъй като бяха затворени и местните мини, които тровеха водата с тежки метали, сега язовирът вече може да се ползва за пиене, а не Монтана да се бори с Враца за водата на едно гьолче..
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
..........che piem bira - maitap be UILI
18
6
 
3
 
! Отговори
Тони преди 12 години
Ама лошия магнат е източил и тоя язовир ли?
17
3
 
21
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
..... и да добавя, ХА ПОЗНАЙТЕ С КАКВО ПЛАЩА USA на Китай? Какво се изнася с танкери? НЕ е злато или петрол. ВОДА! И на кой са тия танкери. Ами някой от тях са на оня магнат от Мичиган.Богатите се усетиха преди мноого време. Оня пресуши Мичиган за 4 години като изсмука подпочвените води в земите си.Ама днес.бг чак сега зацепват. Айде тва инфо ви го давам бонус от мен че днес.бг няма да стоплят за тия неща още 10 години АА ХА ХА ХА Те хората са толкова напред ама някой още спят АА ХА ХА ХА
16
1
 
8
 
! Отговори
косморог преди 12 години
Ох, добре че са стълбове от далекопровод, а не от късопровод, защото тогява вече щях да се притесня! До тук с коментара ми за малоумността на редактора! А за язовира - няма дъжд, няма вода, от месеци не е валяло сериозно, така че не е учудващо, че нивото намалява. Може и да го изчистят, ама май няма да го направят! Пък за рибарите - пробвайте си късмета!
15
0
 
16
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
днес.бг пак не са си пили хапчета. Къде са тия стълбове с страшната сила?!?!?И един бонус от мен - ВОДАТА Е СЛЕДВЩОТО ЗЛАТО както петрола. Айде позаинтересовайте се Д.Буш какво си купи отдавна - връх на планина, някав чукар обаче е аква резерват, вододайна зона. От там 90% от водата влиза в джобчето ми.Ами вижте оня магнат в Мичиган дето изкупи някви пустеешти земи с подпочвени води. Източи езерото Мичиган за няколко години. и прокара закони в щата - каквото богатство имаш в земята е твое
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То цялата държава пресъхва,....
13
0
 
3
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
До 1:wheater modification ????Да не би да имаш предвид climate change? :):):)
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да, говори се...в кръчмата след 22 ч.
11
1
 
45
 
! Отговори
Панчо преди 12 години
Ами като са го източили за производство на евтина, еко-електроенергия, ще пресъхне...само на глупаците в БГ още не им е ясно че електричеството от вецовете е за пиковите часове на потребление....иначе то доникъде няма стигне...но затова пък е най-евтиното и се препродава от търговците на ток с огромна - десеторна печалба...да ви е честита пазарната икономика в условията на мутренска държава..
10
3
 
23
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Говори се, че в Огоста има чудовищно големи риби :)
9
3
 
24
 
! Отговори
Chemtrails преди 12 години
То Дунава пресъхна, че язовира ли ще остане пълен? С яростните темпове на отравяне на природата и хората, промяната на климата чрез пръскане на кемтрейлс, за който много българи проявяват безумно нехайство и търпимост един ден ще се окажем пред апокалипсис! Хора, опомнете се. Вижте над главите си какво става, потърсете информация в нета за chemtrails - за да видите с какво се занимават илюминатите или Новия световен ред! Не вярвайте на плат. драскачи, че е лъжа или измама и не се заблуждавайте!
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
PREDI6NITE SA VINOVNI