Родилки бедстват в преспите

13 часа силистренски спасители се опитват да стигнат до тях
Обновена: 8 фев 2012 09:49 | 8 фев 2012 09:49,
62
Родилки бедстват в преспите
Снимка: архив Булфото

Две родилки на 23 и на 16 години, нуждаещи се от спешна оперативна намеса, са били блокирани от преспите, бурния вятър и ниските температури в Силистренско.

Над 13 часа продължава борбата със снежната стихия, за да получат жените адекватна медицинска помощ, съобщиха от областната администрация.

Ротор, високопроходими верижни машини и снегорини са били пренасочени към село Богданци, община Главиница, където е 16-годишната родилка.

Малко след полунощ те достигнали до Тутракан, като оттам взели акушер-гинеколога Любомир Бойчев, който и до този момент консултира момичето по телефона.

Към 3:10 ч. само на 2 км от село Търновци верижната машина с доктора е аварирала. Опитите да се придвижва с повредите са били неуспешни и около 3:40 ч. само на 5 км от с. Богданци, където е 16-годишното момиче, лекарският екип е бил принуден да спре.

Около 5:00 часа тази сутрин от кооперацията в село Зафирово са предоставени два трактора и фадрома, които продължават опитите да направят пробив в преспите и да достигнат до 16-годишната родилка в село Богданци.

23-годишна родилка от село Средище, община Кайнарджа, също очакваше помощ цяла нощ.

Още по темата

Жената не е била регистрирана като бременна в нито една здравна служба. По тази причина едва около 23:00 часа е станало известно, че тя е с един бъбрек и две предишни раждания със секцио.

Два високопроходими автомобила и един снегорин са осигурили проход за линейката до спешния център в село Кайнарджа.

Началникът на АГ отделението в Силистра д-р Георги Костов обявил, че ако жената не бъде оперирана, тя и бебето са изложени на почти 100-процентов риск от фатален край.

Обсъдена е възможността за транспортиране на двете родилки с хеликоптери от военноморската база във Варна, но тежките метеорологични условия - ураганен вятър и силни снегонавявания, намаляващи видимостта до 2 метра, не са позволили това да се случи.

В крайна сметка тежка верижна техника е успяла да пробие преспите и да взема около 1:20 ч. след полунощ 23-годишната родилка, а и да я транспортира до областната болница.

Малко преди 2:00 часа жената е родила момченце – с тегло 2.220 кг и височина 48 см. И майката и бебето са добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: Силистрародилки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
8
 
! Отговори
Епикур преди 12 години
Не ви ли е ясно, че всичко се хиперболизира с времето за да се оправдае некадърността на ГЕРБ и в този случай?
28
7
 
4
 
! Отговори
бай Ганьо преди 12 години
Да са мислили като съ *** наляво-надясно....
27
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква важна новина! На Айше и дошло време да изс...е поредното ***, обаче не могла да стигне до болницата. Ама мислите ли, че въобще някой се вълнува от поредната *** драма?
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Смешна и жалка е претенцията на днешната държава да се оправдава за некадърността си с лошото време.
25
8
 
93
 
! Отговори
Държавен служител преди 12 години
Копирам го това мнение от друг форум, защото е много точно описващо сегащната ситуация в страната!Съвсем нормална и красива зима! Жалко за издавените, измръзнали и измъчени хора в това красиво време.На 52 години съм, видял съм много по тежки зими!Роден съм в Горна Баня, като дете помня много сняг, зимно време пъртината бе толкова дълбока, бе по-висока от мен и не виждах нищо освен тунела в снега. Въпреки това автобусите - едни стари и раздрънкани Шкоди - вървяха, хората ходеха нормално на работа.Като войник съм бил на пост при минус 24 градуса и сняг до кръста. Транспортът, влаковете, всичко си работеше. Смешна и жалка е претенцията на днешната държава да се оправдава за некадърността си с лошото време.Парализата на държавата не е защото зимата е тежка, а защото правителството е некадърно и защото няма пари. Пари няма заради корупцията и заради плоския данък. В нормалния свят богатите плащат повече защото държавата е предимно тяхна и ползват повече държавните ресурси - пътища, съдебна система, защита, охрана и всичко, което се плаща от данъците. Днес у нас богатите плащат по-малко от сиромасите - защото крадат, защото данъците се взимат основно от бедните. Затова пари в държавата няма и един обикновен студ и сняг се превръща в национална трагедия.
24
4
 
2
 
! Отговори
с.с преди 12 години
в различните етноси е различно разбирането за възрастта на която да се встъпва в брак и жената да ражда деца. ромите имат един плюс, женят се рано което и дава шанс да не блудствуват, макар че повечето го опорочават. по закон в България трябва да си поне на 16 години и със съдебно разрешение за да сключиш брак. а защо властта си затваря очите за ромите примерно, е че правят сделка със съвестта си, на тях и харесва да блудствуват и за какво да се заяждат с ромите примерно.
23
0
 
53
 
! Отговори
Абсурд преди 12 години
Как е възможно родилка което значи, че е поне в 7-ми-я месец, да не се води на отчет никъде?! Та това означава и че тя няма никакво изследване и проследяване на бременността до този момент! И после, ако се случи нещо на раждането, родата ще ходи да бие доктора, нали? Ей за такива затвор, глоби и спиране на всички майчински и детски добавки! Щом те самите нехаят за собственото си здраве и това на децата си, защо пък държавата да я е грижа?
22
9
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Абе май единственият *** тук си ти.
21
6
 
12
 
! Отговори
запасняк преди 12 години
АБЕ ВОЕННИТЕ ИЗКАРАЙТЕ МОЩИНИТЕ -БАТ, КВО ГИ ДЪРЖИТЕ ЗА СТАРО ЖЕЛЯЗО ЛИ БЕ ***, БАТА ТАКИВА ПРОСЕКИ ПРАВИ ЧЕ ЩЕ ИЗРИНИ И ТИРОВЕТЕ ..НЯМА ЛИ КОЙ ДА ИМ КАЖЕ ОТ ИНЖЕНЕРНИТЕ ВОЙСКИ ОТ БЕЛЕНЕ ДА ИСКАРАТ БАТОВЕТЕ...
20
7
 
10
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
*** тъпака много ясно че има глобално затопляне урунгел само че то топи ледниците от там следват и промените в климата по цялата планета
19
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
16 годишна и 23 годишна с 3-то раждане при това с непроследена бременост въпреки проблемите при предишните. Ха познайте от кой етнос са? Няма са тревожите, те мангалита са държеливи. А иначе браво на докторите, че са положили всички усилия да помогнат. И добре, че не са били "възнаградени" с бой и камъни от роднините на родилките заради забавянето, че както знаем това също си е част от "културните особености" на един определен етнос.
18
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КЪДЕ СА ГЛОБАЛИЗАТОРИТЕ -ЗАТОПЛИТЕЛИ ДЕТО ОТ ГОДИНИ НИ ПРОГЛУШИХА УШИТЕ С НЯКАКВО ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ ДА КАЖАТ НЕЩО ПО ВЪПРОСА ЗА КАКВО БЕШЕ ЦЯЛАТА ТАЗИ ДАНДАНИЯ ,А СЕТИХ СЕ ЕЙ СЕГА ОТ ЮНИ МЕСЕЦ КАТО НИ ВДИГНАТ ЦЕНАТА НА ТОКА ЗАРАДИ ВЪГЛЕРОДНИТЕ ЕМИСИИ С КОИТО (ЩЕ БОРИМ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ) ЩЕ НИ СВЕТНЕ ЗА КАКВО Е БИЛА ТАЗИ ДАНДАНИЯ
17
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Даже Берлускони е подсъдим за секс с непълнолетна, а нашите *** са недосегаеми ли по този въпрос?!?!
16
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напълно съм съгласна с 9! Кой знае в какво състояние е техниката, а в тия условия да се бориш цяла нощ... това не ще да е "за заплатата"! Само истински силни хора го могат! Да са здрави и те и семействата им!
15
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква е тая родилка на 16 год защо не е в затвора откога е разрешен секс с непълнолетни махайте се гербери за нищо не ставате.
14
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"тегло 2.220 кг и височина 48 см" - как го премерихте, че е "високо" бе неграмотници? То застана на метъра до стената или го сложихте да виси от лампата. Аман от чалгари драскачи. Бебето е ДЪЛГО не ВИСОКО. Няма как да мериш височина на нещо което не може да стои право. Ама така е, който предпочита чалгата пред читанката...
13
2
 
23
 
! Отговори
Пожарникар преди 12 години
Аман от ***! Ам кат знаят, че са бременни и като виждат какво става с времето, ами да се дигнат да отидат в болница предварително. Аман от *** ***...
12
0
 
46
 
! Отговори
Див Петел преди 12 години
Всичко е добре, когато свършва добре, но за педофилия трябва да се намери бащата на бебето дето е забременил 16 годишната родилка и да се кастрира химически, както в Русия.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пожелавам ти да те *** правилно !!
10
0
 
45
 
! Отговори
попа преди 12 години
Кво си премълчавате - на тия *** трябва със закон да им забранят да раждат преди да станат на 18 - най-малко 10 хиляди лева държавни пари са хвърлени за да се стигне до родилката и да роди крадливо ***.