Бедствено положение в Харманли, Свиленград и Любимец още 7 дни

В София учениците от утре са на училище
Обновена: 12 фев 2012 15:40 | 12 фев 2012 15:25, Елка Василева
33
Бедствено положение в Харманли, Свиленград и Любимец още 7 дни
Снимка: БТА

Предупреждение за опасно време - жълт код е в сила в 17 области на страната. Бедственото положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград остава още седмица. В 12 часа село Бисер се прости с още двама загинали при наводнението - Жельо и Кръстина Николови. Телата на съпрузите бяха открити в петък.

Мостът в село Бисер отново е подал в събота и е имало опасност от ново срутване. Рано сутринна в неделя съоръжението вече бе укрепено. Скъсаният мост към село Иваново е ремонтиран частично, за да могат да се придвижват само линейки и аварийни автомобили, предаде кореспондентът на БНР в Хасково Дора Атанасова. Очаква се окончателно ремонтът да завърши в понеделник, когато специалисти ще могат да стигнат до скъсаната стена на язовир Иваново, за да могат на място да констатират причините за аварията, която причини наводнението.

В с. Бисер ще продължи отводняването на сгради, сушене на мокри помещения и разчистване на терена.

Продължава денонощното наблюдение на язовир Елена, поддържа се постоянна връзка с кризисния щаб и с. Бисер и периодично се сваля нивото на преливника на язовира, посочва БТА.

От Агенцията по храните доставят храни за пострадалите от наводненията и ще организират събиране на умрели животни. От БЧК организират разпределянето на помощи, облекла, обувки, завивки, легла и оборудване на фургони за нуждаещите. Регионалната здравна инспекция организира издирването на мъртви животни и изследва водата от собствени водоизточници за годност, дезинфекцират се сгради. "Горското стопанство" - Хасково осигурява дърва за огрев за населението.
 
По заповед на областния управител Ирена Узунова всички кметове на Хасковска област са мобилизирани, за да наблюдават нивото на реките и язовирите. Обстановката в региона остава сложна заради започналия снеговалеж.

В Силистренска област пътищата са проходими при тежки зимни условия и е забранено движението на тирове, съобщи кореспондентът на БНР Маргарита Иванова. Все още не е разчистен пътят до село Краново, община Кайнарджа. Хората там са откъснати от света от 7 февруари. От общината непрекъснато поддържат връзка с кметството в Краново. През седмицата са направени доставки на хляб и лекарства с високопроходими машини през нивите. Обстановката е спокойна, няма бедстващи хора и при необходимост се реагира адекватно на нуждите на населението.

Ледоходът по река Дунав в началото на българския участък се повиши. При Ново село вече е 80%, а при Видин - 70%. Пети ден е затворен граничният пункт ферибоот Видин. Не се движат фериботите от Видин и от Оряхово за румънския град Бекет. Временно заради непочистен път от гръцката страна, е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили през пункт Илинден.

Пътната ситуация е тежка в Смолян, Добрич, Пазарджик, Стара Загора, Силистра, Видин и София заради обилните снеговалежи и ниските температури. Заради авария в гр. Сърница е въведен режим на водоподаването.

Движението на тежкотоварни автомобили през ГКПП "Калотина" към Сърбия вече се осъществява нормално, съобщиха от МВР.

Остава забраната за движение на моторни превозни средства с тегло над 10 т в областите Силистра и Хасково.

От понеделник учениците в София ще бъдат на училище. В страната общинските кметове ще преценят дали разпоредената преди дни извънредна ваканция ще бъде удължена.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: бедствено положение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Candy преди 12 години
Щото си неграмотен, затова.
30
1
 
0
 
! Отговори
V.S. преди 12 години
OH GOSPODI ZA6TO NE VASKRASNE --- H I T L E R TOLKOVA 6TE SAM 6TASTLIV
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оставка за министъра
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До ,24 не си ме разбрал.На мен много ми пука.На тези който ни управляват не им пука,нито за теб нито за мен нито за децата ни,нито за бащите ни, нито за майките ни.
27
3
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 12 години
ти психични отколение имаш ли?
26
0
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 12 години
Съгласен, но е на кого. ;)
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МОстът бил "подал"...хаха, какво и на кой е подал, бе неграмотници?
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Види се -ясно е ,че министърът е сключил договор със производителите на пеницилин да разболее колкото се може повече деца и учители от грип.
23
2
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
на кой ли за какво му пука? затова сме на тоя хал!
22
11
 
3
 
! Отговори
не съм пророк преди 12 години
Какво като си учител,на кой му пука за теб,Но имаш право на мнение изкажи го свободно ,кажи твоето мнение, подскажи на родителите пред какъв проблем ще се изправят.Хлъзгави улици студени стаи, джигити на пътя и деца на спирки.Не искам да съм пророк.
21
2
 
30
 
! Отговори
az преди 12 години
Учител съм. До училище ще стигнат учениците, не това е проблемът.Проблемът е, че в класните стаи на много училища е отвратително студено.От години е така.Делегираните бюджети осигуряват добри финанси на мега училищата и оттам пари за ,,топло'' и за всякаква друга издръжка.По-малките училища се задъхват от недоимък. Студът в тях е перманентен през зимата.Нечовешко е по отношение и на деца, учители и друг персонал.А с нищо не са по-качествени образователните усллуги в ,,привилегированите'' школа.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 12.*** когато имаш деца тогава ще имаш право на мнение ,когато им изтриеш *** и ги окъпеш в лигена и разбереш какво е да имаш деца.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кажи ми кои са ти родителите,че да ти кажа какъв си!
18
8
 
7
 
! Отговори
не съм пророк преди 12 години
Но, ще го кажа,при обстановката в страната,снега поледицата очаквайте и смърт на деца,чак тогава ще разберем,че живота е нещо ценно и не бива да има каквито и да е компромиси ,щом се касае за децата на България.Българи замислите се по добре три дни загуба на материал отколкото смърт.След закриването на училища деца пътуват на километри от родните си домове в кризисна обстановка.Замислете се,по добре превенция от колкото смърт.
17
1
 
7
 
! Отговори
До 11,12,14 преди 12 години
Ето,че е прав човекът!Вие не сте учили,ловили сте паяци,вадили сте си сополите от носа и ето резултата-пише с куп грешки!
16
3
 
15
 
! Отговори
До 12 преди 12 години
***,затова за да не станат като *** трябва да ХОДЯТ на училище!Ти твоят хайлазин не го пускай,но защо пълниш и главите на останалите?
15
4
 
22
 
! Отговори
До 12 преди 12 години
***,какви деца на по 17-18 години,мързи ги да гледат,мързи ги да учат,мързи ги да работят,мързи ги да живеят!Само простотии могат!
14
5
 
24
 
! Отговори
8 преди 12 години
Какъв комунист на 20 години бе ? Ало, вие съвсем сте се объркали. Просто коментирам мнението на някъв лигльо, който предпочита да играе WOW, вместо да ходи на даскало. И аз съм бил дървена ваканция, ама като са казали СТОП, съм си ходил на даскало, не да псувам министъра О_О .. не че се застъпвам за господа началниците, просто СЕ ИЗПЛЮХ Върхъ лигльото. За друго не ме грее
13
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каквор ми цъкате минуси..а на оня трудолюбивия:Работи бе,кой те е спрял...
12
6
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Той тоя е сигурно и за смъртното наказание по политически причини, сигурно е способен лично да резне главата на всеки, който не мисли като него.Образцова извадка от българските неофашисти.