До 4 лв. скок на сметките за тока искат от E.ОН, ЕВН и ЧЕЗ

Дружествата се оправдават с инфлацията и с евродирективите
Обновена: 29 фев 2012 14:44 | 29 фев 2012 14:42,
119
До 4 лв. скок на сметките за тока искат от E.ОН, ЕВН и ЧЕЗ
Не се знае дали ДКЕВР ще приеме предложението. Снимка: архив Булфото

ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН поскаха днес скок в цената на тока за битови и стопански абонати от юли тази година.

Електроразпределително дружество ЕВН България настоя за скок с 3,6%.

В случай, че държавният регулатор ДКЕВР приеме предложението, дневната тарифа за битови клиенти в Югоизточна България ще бъде 0,15658 лв./квтч. (без ДДС), а нощната - 0,10603 лв./квтч. (без ДДС).

Така ако едно домакинство, което до момента е плащало сметка за ток от 39,92 лева, то след увеличението от 1 юли ще плаща 41,36 лева.

От ЕВН отбелязват, че исканото увеличение на електроенергията е по-малко от средногодишна инфлация, обявена от НСИ – 4,2%.

Средногодишната инфлация се ползва като основен ценообразуващ елемент.

От своя страна от ЧЕЗ България настояват за повишаване на цената за електроенергията с 6.44%.

Компанията е изчислила, че са й необходими 151 млн. лева за инвестиции за поддържане и развитие на електроразпределителната мрежа в Западна България.

Ако искания скок влезе в сила средномесечната сметка за електроенергия ще се увеличила с 2,49 лева (с ДДС), изчисляват от дружеството.

Най-голямо увеличение поискаха от Е.ОН България. Те настояват цените на електроенергията за жителите на Североизточна България да се увеличат с 9,1 на сто.

Според дружеството, това се налага заради годишната инфлация от 4% и разходите за изпълняване на европейските изисквания за енергийна ефективност и ВЕИ за либерализация на пазара.

От дружеството изчисляват, че предлаганото изменение на крайните цени за битовите клиенти би променило с 4 лева месечната сметка на едно домакинство със стандартна годишна консумация от 3 500 Квтч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
12
 
! Отговори
питащ преди 12 години
Ало ДКЕВР-то, що не кажете колко печалба залагат в ценнобразуването! Що ги криете тези 16%, май щото отдавна трябваше да са минали на 3, ама за едни пари си затваряте очите.
27
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тук 4 лева, там 5 лева, облагат ни с колко данъци - ДОД, ДДС, акциз, данкъп придобиване на собственост (= черпиш държавата, за това, че имаш нещо ново, нищо че в цената има ДДС), данък пътища (които пътищя са страхотни), данък сгради (а общинските сгради убиват хора с лед) + по-високи цени (лекарства, гориво, храни) + ниски доходи...Нелепо е!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
24 това е принципа на Монетарната система за съжаление
25
1
 
32
 
! Отговори
фактите преди 12 години
АЛО ПРАВИТЕЛСТВОТО НАЛИ ЗАМРАЗИХМЕ ДОХОДИТЕ, ВСЯКА ГОДИНА СЕ ВДИГАТ ВОДА, ТОК, ПАРНО МАЙ ПРЕКАЛЯВАТЕ ВЕЧЕ
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** ташака едно яйце 40ст.
23
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На всеки шест месеца вдигат тока уж за инвестиции, уж работели на загуба и кви ли не подобни лъжи.Спрете да ни обирате.Вие си увеличавате приходите, а нашите доходи все повече намаляват!Спрете кражбите на ток от малцинствата и може би ще ви остават парички и за инвестиции, но явно така ви изнася повече!
22
1
 
38
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
"Средногодишната инфлация се ползва като основен ценообразуващ елемент."Кой *** е допуснал това нещо?!?Е като вдигнем цената на електроенергията дали не помпаме инфлацията?!? После пак вдигаме цената на тока защотот инфлацията....
21
1
 
28
 
! Отговори
Я преди 12 години
Абе как така тези ЕРП-та взеха мрежите за които ние сме плащали да ги експлоатират и да им плащаме на тях отново, а сега ще включат и инвестициите си в цената на тока? Питам за какво тогава са ни тези ЕРП-та? Моля оня мазник с многото магистратури Каролев да обясни, че той намаза консултантските договори!
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
баф мааму и инфлация - на всяко шестмесичие увеличение на тока заради инфлацията. Ние трябва да сме фалирали вече. Не стига че надписват сметките, ами и цените им непрекъснато растат. Ей това е да си монополист :)А може и точно това да е логиката - да ни цедят, докато от ЕС не направят нещо относно монопола (поне) в този бранш - ясно е че нашите нищо няма да направят по въпроса
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А, да, когато става дума за скок на цените има инфлация, но когато става дума за увеличение на пенсии и заплати тогава не. А не мога ли и аз да поискам увеличение на заплатата заради инфлацията, а? Ама нали не съм монополист никой няма да ме чуе.
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
4ЛВ СА МАЛКО БЕ ,НА ТОЗ ОВЧИЯ НАРОД МОЖЕ И С 10 КИНТА,4 ЛВ ЗА ДРУЖЕСТВАТА ОСТАНАЛИТЕ КИНТИ ПРИ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА МОНОПОЛА
17
2
 
20
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
"Нима мислиш, че ще допуснат някой, който ще ти продава ток по-евтино"Абе те нека допуснат други до пазара, пък аз ще си реша! Може пък напук на ЕОН например да си избера друг доставчик! Дори по-скъп!
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е аре бе ... преди две седчици, един дупетат на ГРОБ с физиономия на селски *** заяви че у нас монополи няма и че ДКЕВР контролира ЕРП-тата ...
15
2
 
19
 
! Отговори
Ицо преди 12 години
Боко *** да спре да гледа да национализира, за кво изобщо ги има тия дружества -ЧЕЗ ЕОН и тнт .
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Gledaite samo da ne poluchite kamani i kolove po glavite si.Moshenizi,gadni.
13
1
 
19
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Що то е Костов, бе? Нали гласува за Бойко? Реви на него!
12
1
 
30
 
! Отговори
монполист преди 12 години
А така, непрекъснати увеличения на всичко, докато абонатите измрат или се самоубият, поради невъзможност да си плащат сметките, но на кой ли му пука!
11
4
 
16
 
! Отговори
До 5 преди 12 години
Нима мислиш, че ще допуснат някой, който ще ти продава ток по-евтино? Никога няма да стане тая.
10
2
 
20
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
Стига сте се лигавили с тези 4лв., калкулирай те ни го нагоре с 40лв и дано да ви стигнат.
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки бранш иска и вдига цените. А ние тънем все повече в мизерия и ни обират до шушка.Евала... Още 100 години така да търпим искам....Няма такава държава.. Няма такъв народ !1