Протестът в ОЦК продължава

Работниците обмислят да дойдат в София
30 мар 2012 11:50,
17
Протестът в ОЦК продължава
Работниците протестират вече почти месец. Снимка: Impact press group

Работниците от ОЦК АД-Кърджали продължават протеста си и днес. Те започнаха ефективни стачни действия на 1 март заради неизплатени заплати.

Миньорите ще продължават да протестират, докато не им бъдат изплатени всички трудови възнаграждения, съобщиха от КНСБ.

Още по темата

Въпреки обещанията, че работните заплати ще бъдат изплатени, към днешна дата преводи към банковите сметки на работниците не са постъпили, заявяват от синдиката.

Вчера собственикът на оловно-цинковия комбинат Валентин Захариев обясни, че се опитва да осигури средства за заплати на работниците, но не може да се ангажира с  конкретен срок. Той изрази надежда, че това ще се случи в началото на другата седмица.

Днес металурзите от ОЦК са продължили протеста си, като отново са блокирали основния път между Кърджали и Хасково от 9.30 до 10.30 часа. Утре пътят отново ще бъде блокиран за един час.

Ако исканията на протестиращите не бъдат удовлетворени в най-кратки срокове, инициативният комитет обмисля протестни действия от следващата седмица да бъдат в София.

Подадените заявления до Районния съд в Кърджали за издаване на заповед за изпълнение за вземания на парични суми вече са над 200 и депозирането им продължава и днес. Вчера работниците от ОЦК започнаха съдебна процедура срещу Валентин Захариев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Имало едно време преди 12 години
Миньор е моят таткоминьор ще съм и азАх, само да порастнапък вижте ме тогазЩе къртя като таткокоравата скалаИ въглища ще пращамв градчета и села.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
obesete boklyka na klona i vaprosa vi e reshen chervena svinia
15
0
 
2
 
! Отговори
Грешка к.14 преди 12 години
ГРЕШКА В ЗАГЛАВИЕТО НА к.14: Извинете, КОМЕНТАРЪТ Е АДРЕСИРАН ДО к.4 и к.6.
14
1
 
4
 
! Отговори
До к.3 преди 12 години
Понеже говориш за съд, ще се опитам да те открехна малко: Съдът, който трябва да разрешава този въпрос като втора въззивна инстанция, е Върховният административен съд ВАС. Шеф на този съд е Г.Колев бивш възпитаник на Висшата милиционерска школа Георги Димитров Симеоново. Значи имаме милиционер за шеф на съда. Заместници на Колев са В.Марковска и доскоро Солакова. Марковска е от плевенско. Първоначално верен солдат на БКП/БСП, съдия в плевенския районен съд; след 10-и ноември покрай връзките й с бившия кмет на Плевен и активен бесепар Р.Петков се премества на работа в София във Върховния съд, сетне ВАС. Близка приятелка с адвоката на А.Доган Еленски и покрай него тя е верен и много близък човек на агата. Вече 11 години е зам.шеф на ВАС.Смениха се 4 правителства, ама Марковска е шеф и покрай приятеля си Георгиев опоска много на брой имоти из цяла БГ. Солакова е генералска снаха: снаха на ген.А.Солаков, бивш министър на МВР през 70-те години, т.е. по времето на Тато. Жена е на неговия син, и той е юрист, адвокат. Тя върна на власт като шеф на СГС ген.Пенгезов, освободен от този пост заради далавери с ОПС-имоти, в които игра чрез дъщеря си Анна. Бшвши шефове на отделения са Икономов, Урумов, Генков. Те чрез дъщерите, а Икономов посредством престарялата си майка приватизираха имоти в Приморско за жълти стотинки. Наказаха ги дисциплинарно, сетне колегите им от ВАС отмениха наказанията на другарчетата си. Така де, няма да си правят сечено, ще се защитават. Хванаха три съдийки и те за един ден направиха посочените съдии ангелчета аха да хвръкнат до небето! Тричленен и петчленен състав на същия този съд оневиниха Сокола за хонорар 1,5 млн лв за Цанков камък: ами агата е философ, ама е бил мноого добър хидроинженер! И чалмата си взе паричките. Същият този съд върна на майката на един шеф на окр.адм. съд Г.Вълков от Бургас 12 дка земя в Равда, която никога не е била нейна. Ей така, подарък за Нова година. Та този съд в крайна сметка ще отсъжда прав ли е В.Захариев или иска да източи завода. Мисля, че придобихте мнение за него ръководството му и н-к отделенията, както и някои избрани състави, които отсъждат в зависимост от парите насреща. Да не забравя: Ако нещата стигнат до ВАС, а повече от сигурно е,че това ще стане, 2-3 години дело не ви мърдат. Поне 1,5-2 години ще има да се тутка и пипка тричленният състав и още 6-8 месеца петчленният състав. Така че: жална ви майка!
13
0
 
4
 
! Отговори
Мери - до к.7 преди 12 години
Aurubis-Пирдоп е немска фирма, която изкупи бившия комбинат МДК от белгийска фирма, на която Ванчо *** от Драгалевци (не от Сливен) продаде комбината през 1996 г. за около 300 хил.$ при положение,че реалната цена на МДК беше над 800 хил. $. През 1997 г. последва съкращение на работниците от 6000 човека първоначално на 1800 човека, а сетне - на 800 човека. Така пипат западняците един човек замества 6-8 човека при слабо повишение на работната заплата РЗ. По отношение на металите: Au и Ag са благородни метали; Cu в Аурубис е основен метал; пречиства се основно в чужбина. Рафинерията на А. е с малък капациетт, така че благородните метали безпрепятствено се изнасят навън. Съпътстващи метали са As ,Sb ,Bi и съвсем малко олово - Pb . Zn в медните руди почти няма. Видя как се пише : Zn, а не Zi. Все пак сигурен ли си, че пишеш от Германия? Струва ми се,че живееш в Бг.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Протестиращи, не спирайте, докато не видите Захариев в килията на затвора! Иначе ще ви играят същия номер отново и отново!
11
1
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 12 години
Това е популизъм бе приятелю! Но лошото е че масовия българин като 3 е доста ограничен човек и очаква от ББ цитирам "да РЕЖЕ глави, да ДАВА заплати, да се НАМЕСВА и т.н.". ББ прави това което очаква публиката от него за да и се хареса, а интелекта на публиката е доста нисък и това предполага ББ да прави евтини популистични представления - това е политиката и ББ не е прецедент, БСП вдигаха пенсии и водеха пенсионерите на море например, царя строеше чешми и т.н.!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наистина е много *** ББ.
9
1
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
наистина - спорът е от трудовоправен характер! Има си закони за това и институции....К`ва работа обаче имаше ББ, да се явява пред тези хора????? Да му скандират "Бой-ко Бой-ко" ?! Да това му гали ухото, пре-пре-предава се по всички медии и тъпия народ да си мисли: Малееее, колко е велик!Истината е, че НС приема сакати закони, а институциите осъществяват контрол избирателно!Жалко за вас, момчета, че се тровите и семействата ви гладуват, ама що ви трябваше да скандирате?БОли го фара ББ за вас
8
0
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 12 години
В Германия такъв ли е закона? Това което искаш е смехотворно! Има закони, които в ЕС до голяма степен са стандартизирани и един от тези закони е Търговския закон, в него ясно е записано каква е процедурата по ликвидация на дружество.
7
1
 
4
 
! Отговори
ot Germania преди 12 години
Po celija svjat se tarsjat Cvetni Metali (Au,Cu, Pb, Zi). Sega cenata im e mnogo visoka.Ja vizte Aurubis Pirdop kak progresira. Javno ima scenarii za ***.Zavoda da se otneme ot moshenika Zahariev i da se dade na rabotnicite. Te posle da reshavat kakvoshte pravjat po-natatak: prodazba ili podjalba na akciite i sobstveno menazirane.Za poslednoto trjabva kuraz i akal.
6
4
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 12 години
Виж сега неграмотнико - тук имаме спор между работодател и работници, противоконституционно е правителството да се намесва в подобни спорове, за тази цел има СЪД. Борисив не е никава страна в този спор, за да се намесва, той е извън неговите компетенции - ако беше някакъв диктатор с неограничена власт, можеше да искаш от него намеса, но ние живеем в правова парламентарна република с разделение на властите.
5
1
 
15
 
! Отговори
1 до Аз преди 12 години
Ами вие си ги търпете в София робовладелците, като сте нЕкакви роби!Успех на миньорите! Дано си вземат всички заплати и осъдят когото трябва!
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е просто един трудово-правен казус! Като Захариев не може да им плати заплатите, да обяват в ликвидация ОЦК-Кърджали, да се разпродадат активите му и с набраната сума да се погасят задълженията на дружеството към работниците и другите му кредитори. Такъв е закона и той трябва да се спазва. Да се блокират пътища за мен е неморално и противозаконно, да не говорим за някакви протести в София.
3
2
 
4
 
! Отговори
men преди 12 години
kakvo stana s boko gospodyt deto shteshe da reje glavi, da dava zaplati, da se namesva, i tn. maj go premesti samo ot ediniqt krachol v drugiq. bulgaria e myrtva i leshoqdite veche chukat na vratata - romaniq za sega e sama no skoro shte doidat i sarbite i makedoncite i garcite i turcite. tartjuf sled tartujf, kartof sled kartof potanahme w blatoto. pone na obiknovenite hora shte im e po dobre v chujda darjava ako ne reshat da ni izbiat de....
2
2
 
6
 
! Отговори
viden преди 12 години
bravo, bg metalurzi!idete nepremenno i v sofia - samo tam v bg sa ambasadite na usa, france,germany,uk i drugi ot sveta!samo tam ima chance nyakoi da vi vidi i chue, nyakoi da vi pomogne istinski, a ne samo da vi laje i krade!!!!!!!!
1
23
 
6
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Чий ще го дирите в София? Отново трябва да търпими некакви... после Бареков ви виновен! И в София имаме робовладелци за шефове, но не ходим в Кърджали да ревем...