Земетресение с магнитуд 2.5 по Рихтер е усетено в Пернишко

Проф. Милошев: Множество микротрусове са регистрирани днес
Обновена: 29 май 2012 21:04 | 29 май 2012 20:29, Елка Василева
63
Земетресение с магнитуд 2.5 по Рихтер е усетено в Пернишко
Снимка: архив, Reuters

Земетресение с магнитуд 2.5 по скалата на Рихтер е регистрирано преди минути.

Това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.

Трусът е усетен в Пернишко.

Множество микротрусове са регистрирани днес. Това съобщи проф. Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география при Българската академия на науките, цитиран от агенция “Фокус”. Според него множеството трусове не са усетени от никого.

„Регистрирани са множество микротрусове, които никой не е усетил, това не е нищо изненадващо. Така или иначе от самото начало вървеше така.

Що се отнася до трусовете в Италия - разпространението на сеизмичната вълна не е с такава скорост. Не бива да търсим такава връзка, струва ми се, че категорично можем да кажем, че няма. Категорично нека пак да си послужим с примера – ако можеха да се прогнозират земетресенията, сигурно нямаше да се случи трагедията в Япония миналата година”, каза още проф. Николай Милошев.

Той заяви отново, че е невъзможно да се прогнозират следващи трусове, както и техният магнитуд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: земетресениеПернишко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
12
 
! Отговори
did преди 11 години
По-добре да са малки и начесто...Иначе цялата натрупана енергия в земните недра ще се освободи наведнъж..Което е по-лошо. И стига с тези исмислици и предсказания - няма нищо по-естествено от земетресенията - това си е част от развитието на Земята и никакви там врачки, Исусофци и разни пророци не могат да го предвидят. Надяваме се че голямото приплъзване е минало и всчките малки трусове сега са "улягане" на пластовете . Спете спокойно - в Пернишко по-големи земетресения от това не е имало.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
dano zatixvat s vremeto
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз ги усещам. Гадно е!
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе тая първа икономическа сила в света - хамериката що не праща помощи бе. Спомням си преди няколко години пак беше станало в италия земетресение. Мадона беше дарила 1 млн. долара, а от страна на хамерика някакви си 100 000. Лицемерна държава.
23
0
 
30
 
! Отговори
Кольо преди 11 години
Сеизмологията е все още на етапа който само констатира събитието. Като ти бутне къщата и не дай боже пострадаш физически, вече ти е все едно къде е епицентъра и неговата сила.Мене тебе и всички по света ги интересува да го предогадиш, а не да вървиш след събитието.Министър Цветанов да каже колко мегафона купи и дали е с обществена поръчка.Защото тази идея е безумие, което води до нагнетяване на обстановкатасред изплашените и пострадалите. Милиционер.
22
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато журналистиката стане ялова, ражда сензации ежедневно.Радой Ралин
21
2
 
8
 
! Отговори
Мима преди 11 години
Ми къде са тези вторични трусове бе г-н Милошев? Не може цял свят да отразява вторичните и леки земетресения, само за Бг да няма информация! това е нещото, което не разбирам! Не , чедържа да се отразяват, но не ги виждам по таблиците в свтовен мащаб, което ме озадачава!
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво е това - преди минути!? Това новина ли е или общи приказки,пишете като журналисти,не попълвате ученически лексикон,никъде невиждам отбелязан час.
19
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я дайте поименно хората, които усещат земетресение от 2,5 по Рихтер!:)
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе усетих аз днес на няколко пъти леко разлюляване... значи не съм сгрешил.Дано да няма по-силни, че страхът е голямо шубе.
17
6
 
6
 
! Отговори
Лочично питам преди 11 години
Странно ми е за какво са нужни сеизмолози след като основната им реакция на каквито и да било въпроси които вълнуват хората е да вдигат рамене и да обясняват, че няма начин да се предвиди каквото и да било. Съвсем различни неща могат да се прочетат на сериозни сайтове в нета - като например, че науката сеизмология изучава тези явления в продължение на векове и с висока степен на вероятност на базата на набраната информация може да предвиди честотата и вероятността от земни трусове.
16
0
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 11 години
Ако беше проверявал по-често сайта, щеше да знаеш, че това там е ежедневие ;)
15
1
 
27
 
! Отговори
Кракра преди 11 години
Да се молим само да не стане като в Италия... преди 10 дни силно земетресение ги разтресе и от тогава постоянно ги потрисаше и хоп пак ги удари.Хората ги е страх да не стане като при тях.Дай боже да сме изключение. Не е паника да се излезе и да предотвратиш евентуално нараняване.Престане с тази дума паника - това е инстинкт за самосъхранение.
14
1
 
45
 
! Отговори
митева преди 11 години
Не съм специалист в областта на сеизмологията,но предполагам е нормално да има дълго време повишена сеизмологична активност след силен трус като този от 22.05. И може би е малко излишно да се съобщават незначителни трусове които само повече напрягат хората. Не отричам ,че и аз съм уплашена ,но просто трябва да приемем факта ,че още дълго ще ни люшка и да се радваме че ги има тези малки трусове.....
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Samo predi minuti go raztrazkah nad klekaloto
12
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
рихтер затихва ,пауим гоуфа и черта към морето ,като спре дъжда и се отече цариградско
11
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както преди хилядолетия от Стария Завет"Сдом" така и днес Бог наказва алчноста и злобата. Единственото спасение е който вярва да се помоли, а останалите да постъпят така както съвеста им подсказва
10
4
 
29
 
! Отговори
АУДИ преди 11 години
са и при 1.5 ли ще се пишат новини,такива по 2.5 стават всеки божи ден..
9
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е само Италия и България. Погледнете EMSC и вижжте какво става в Гърция, западна Турция.Непрекъснато ги люлее. Нещо странно става по северното средиземноморие. Такова чудо скоро не е било.
8
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Епидемия ...Пациентът в Зимбабве: Докторе, падат ми ушите.Лекарят в Зимбабве: Абе това е някаква ***! А какво сте правили?Пациентът: *** гъски.Докторът: Значи имате гъша ***!Пациентът: Благодаря, докторе! (умира)Докторът (записва в протокола): Пациентът умря от гъша ***.Пресслужбата на Министерството на здравеопазването на Зимбабве: За изминалата седмица в Зимбабве умряха 2500 души от глад, 5400 от отравяне с изгнили банани и един човек от гъша ***.Журналист (записва си): Гъшата *** попада в списъка на трите главни причини за смъртност в Зимбабве.Новинарска агенция: В Зимбабве зачестиха случаите на заболяване от неизлечима гъша ***.ТВ канал: Неизвестно досега заболяване на име "гъша ***" покосява населението на Зимбабве.Министерството на здравеопазването на Зимбабве призовава населението да не изпада в паника.Научно светило А: Да, гъшата *** не е известна на науката - и в това е основната й заплаха.Авиокомпания Congo Air: Прекратяваме всички полети до Зимбабве до приключването на епидемията от гъша ***.Научно светило Б: Властите крият реалните мащаби на катастрофата! Всъщност гъшата *** вече е проникнала в Европа - в Амстердам е бил видян кихащ *** с гъска под мишница.Пресата (публикува снимки на гъски): Врякащите убийци са около нас!Политик: За справяне с обхваналата света епидемия на гъша *** е абсолютно необходимо да бъдат изтребени всички гъски.Полицията (козирува): Тъй вярно, ще бъде изпълнено.Собствениците на ферми за гъски: Вие кво, да не сте обезумели? (Красиво се бият с полицията под щракането на светкавиците на пресата)Пресата: Заговор на собствениците на ферми за гъски застрашава националната сигурност!Министърът на здравеопазването на Монголия: За спасение на страната от епидемията на гъша ***, която вече е достигнала до нашите граници, е абсолютно необходимо да отделим сто милиона долара за оборудване на лаборатории за борба с гъшата ***.Премиер-министърът на Монголия: Вие сте обезумели!Президентът на Монголия: Премиер-министърът е твърде затънал в финансови машинации, договори с Китай за доставка на хляб и нагло игнорира реалната заплаха за населението на свободолюбива Монголия!Бившият премиер-министър на Монголия: Нашата партия спешно иска населението да бъде спасено от вируса на гъшата ***. В краен случай може и само населението на източна Монголия.Кандидат за президент на Монголия: Единственият начин да бъде спасена страната е да се прекратят отношенията с загниващия Запад, откъдето тръгна гъшата ***, а вместо това трябва да засилим сътрудничеството си с Китай и да се включим в състава му като автономна област. Китай ще ни спаси!Избирателите на Монголия: Вие сте обезумели!