420 000 българи на борсата за безработни

В Северозапада ситуацията продължава да е най-трагична
Обновена: 26 юли 2012 08:08 | 26 юли 2012 08:01,
116
420 000 българи на борсата за безработни
Снимка: Булфото

Безработицата е засегнала 420 000 българи през първите три месеца на годината, сочи националната статистика.

На пазара на труда са били над 250 000 мъже и около 170 000 жени, съобщи БТА.

Над 3,2 милиона души пък са били пък работещите за същия период от време. Така коефициентът на икономическата активност е бил 51,8 на сто.

Най-ниско ниво на заетост измежду 6-те региона у нас се наблюдава в Северозападния - Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен, където около 280 000 работят при население приблизително 840 хиляди души, сочат данните на НСИ.

Друг район с много ниско ниво на заетост е Северният централен - Габрово, Разград, Русе, Силистра, Велико Търново. Там около 300 000 души работят при население на района от близо 850 000 души.

Най-висока за страната заетостта е в Югозападния район - София-град, София-окръг, Благоевград, Кюстендил и Перник. При население от близо 2 милиона души около 850 000 са заетите лица.

Анализ на Евростат за регионалната заетост в ЕС сочи, че заетостта на европейците от 20 до 64 години е скочила от 66 на сто през 2000 г. - до 70,4 на сто през 2008 г.

Най-високи нива на заетост в ЕС са регистрирани в Германия, Холандия, Австрия, Швеция и Великобритания и в по-малка степен в Дания и Финландия.

Отчетен е коефициент на заетост повече от 75 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жано много проста мисирка си ***!
79
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, бе, да! Ей сега им повярвах на тези данни. Или пак са броили само новорегистрираните в бюрата. А трайно безработните, а тези без регистрация, а тези, които уж са на работа, но са изпратени в дълга неплатена отпуска и всеки момент очакват да им се даде официална заповед за уволнение? Тях броихте ли ги? Предполагам, че не. Е, като ги прибавите и тях към сметката ще имате реална представа за безработицата, която сигурно е към 20 %, а на места и много повече.
78
3
 
36
 
! Отговори
Б.Б. преди 11 години
Безработните!!!! Стига сте ревали - скоро ще имате магистрали и ще ходите на море удобно!!! -Какво?.. Нямате пари за бензин?.. Нямате коли? - За това са виновни предишните управляващи! Аз изграждам държавата в момента! Дори си мисля, че никакви безработни не сте вие, а сте провокатори от БСП!! Скоро ще вдигнем пак цените и данъците - това ще е нов удар по организираната престъпност! - Да ги видя тогава как ще си плащат гражданската отговорност и горивото на скъпите коли! Гарантирано от ГЕРБ!!
77
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 70Ако не са селяните да Ви плащат наеми за коптори , досега да сте умрели от глад!
76
4
 
25
 
! Отговори
тиквата от банкя преди 11 години
яжте асфалт и екологична зелена енергия от цветелина борис/ова/лавова
75
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как няма да има безработни като в БГ не се произвежда нищо. Има само гишета и кафенета. Работодателя няма пари и свива персонал и заплати, работника останал без пари и достойнство се хваща на заплата в пъти по ниска от реалната и съответно работи в пъти по неангажирано ("ше му бачкам на тоя за мизерните 300 лв") и се получава един *** омагьосан кръг....Пари нема - действайте!
74
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, но в северозапада, например в Белоградчик спечели ГЕРБ! Като ще се молите на някой бог, трябва да е на банкянския! Не на друг!
73
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
така е. С доход около и под 500лв. става напрактика безполезно да работиш. Има как да оцелееш и без да работиш за толкова пари. За какво трябва да си подарява човек труда за толкова малко? За да закрепи и без това мародерските ни предприемачи? Няма смисъл, По-добре 3 месеца работа в чужбина, връщаш се с 3000 евро - ето ти е заплатата за останалата част от годината. Докато не престанем всички задружно да работим за мизерни пари няма да се оправи нищо.
72
2
 
11
 
! Отговори
до 62 преди 11 години
Много ме редват коментари като твоят дето пишат смехотворни глупост. Как го сметна, че е един процент при положение огромна част от бизнеса е в сивата икономика и няма как да се направи справка. В София си има безработица и тя наистина е по - ниска отколкото за страната, но в никакъв случай не е един процент.
71
2
 
13
 
! Отговори
работник преди 11 години
То какъв е смисъла да работиш.Заплатата ти стига да си платиш сметките и да оцеляваш някакси до другата заплата .
70
1
 
19
 
! Отговори
В. Иванов преди 11 години
Проблема тероризъм дойде като медена питка на управляващите и защо ?Кому е необходимо такава огромна медийна пропаганда и кой го интересува от хората ?1. Защо управляващите се правят на ударени като безработицата тотално расте2. Ел. енергията скочи ..всички продукти растат главоломно.3. Това не е държавно управление а един феодален начин на действие в защита на нечии интереси.4. Този измислен съюз и марионетките, които го защитават е с КПД = 0.5. Напускайте тази държава или ?
69
17
 
10
 
! Отговори
az преди 11 години
За уважаемите селяни от селУ - айде да си ходите по родните места и там да си работите за 300 лв.Че така подбивате цената на труда в София и ми се разказва играта.От 2 месеца са в бюрото по труда и абсолютно се присъединявам към мнението,че все бюрата са пълни с кадърни хора.А за забавянето на заплатите сами сме си виновни - това в Гърция например няма как да стане. Само със седмица да закъснее плащането и ще отвлекат шефа и ще окупират офисите.Аман от комплексирани хора,които искат да ръководят
68
3
 
25
 
! Отговори
до тиквоча 60 преди 11 години
Ами *** дай семе картофи,вода за поливане,тор азотна и оборска,отрови срещу колорадски бръмбари,трактори да изорят нивите.И на драго сърце ще садим картофи та и ние да ядем бе ***.Това да не ти е *** система Ори мели и яж.При нас се работи ама всички са кожодери и накрая *** ни събират реколтата...
67
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това ще рече че половин милион, ако останат живи до пенсия ще ровят по кофите, престъпление срещу толкова много хора в учебниците е обозначено като ГЕНОЦИД
66
2
 
12
 
! Отговори
@ преди 11 години
4 м съм без работа и постоянно досаждам на трудовият си посредник в Бюрото по безработни и всеки път като отида там има поне по 10 човека ,млади българи,да чакат за регистрация ,това и друг път съм го казвала .последният път направо ми се дорева за едно момче ,което разказваше как евентуалният бъдещ работодател го е излъгал.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
няма оправане
64
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми обявявайте национална катастрофа. То тва са около над 30 % от работарите бе. А иначе излазят некви 12-13 процента понеже вкарвате в бройката "бизнесмени", болни и недоволни за да въри стъкмистиката. Тва си е национално бедствие и не знам що си чоплите носовете вместо да вземете мерки
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това е защото много искаме да сме европейци
62
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а тези който работят работят за жълти стотинки
61
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В София безработицата е 1%, което е най-ниското ниво в целия ЕС!!!