Всички автомати за кафе и детски играчки с касови апарати

Новата наредба влиза в сила от 1 ноември
Обновена: 31 авг 2012 15:03 | 31 авг 2012 14:41, Петя Славова
75
Всички автомати за кафе и детски играчки с касови апарати
И детските атракционни с касови апарати. Снимка: Булфото

Всички кафе и паркинг автомати, детски автомати за топчета и плюшени играчки, развлекателни колички и всички други апарати на самообслужване трябва да бъдат оборудвани с фискални устройства. Срокът, в който трябва да се случи това е краят на октомври 2012 г.

Последните промени вече са записани в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

След 31 октомври продажбата на услуги с развлекателен характер и на всякакви стоки посредством автомати за самообслужване (т. нар. вендинг машини), трябва задължително да бъдат регистрирани и да отчитат на фискално устройство.

От НАП посочват, че издаването на хартиена касова бележка от тези устройства не е задължително, но фискалният бон трябва да се визуализира на екрана на автомата и да се пази в електронната му памет. Това е предвидено, за да не се натоварват собствениците на подобни автомати на самообслужване с непосилни разходи за спазване на законодателството.

Фискалните устройства, които трябва да бъдат монтирани в т. нар. вендинг машини, също ще бъдат свързани дистанционно с НАП и ще подават в агенцията информация за дневните си обороти. Дистанционна връзка с НАП до този момент имат над 300 000 касови апарати. Данните, които се подават от тях се анализират от специализирани звена в петте териториални дирекции на приходната агенция.

Санкцията за търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка, е в размер до 10 000 лв., като обектът му може да бъде запечатан. До 3000 лв. е глобата за неиздадена касова бележка.

 


75
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Една българка,Не е вярно,че се изкарват малко пари от кафе автомати и колички,няма какво да се заблуждаваме- явно си много заблудена, щом мислиш така.
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Една българка, не пиши за нещо, за което си нямаш и на представа...
70
0
 
1
 
! Отговори
Сиромах преди 4 години
Едно евтино удоволствие имаше в тази държава и Бойко ни го отнема. Бедния народ няма пари за барче и с взема кафе от тези машини. Сега като го увеличат и това удоволствие ни отпада. Но нищо - идват избори, и този беден народ знае кой вгорчава живота му...
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
смешници да сложат касов апарат да видим колко бензин и части харчат за лъскавите коли на парламента дето се возят по цял ден и не вършат никаква работа
68
1
 
12
 
! Отговори
АНТИ ГЕРБ преди 4 години
ИСКАХТЕ ГЕРБ НАВИ ГЕРБ СЪРБАЙТЕ СИ ПОПАРАТА СЕГА ДА ВИДИТЕ ХУБАВО ЛИ Е
67
0
 
5
 
! Отговори
bokluk преди 4 години
Pari ima za vsichko v tazi kraveferma bulgaria do kafe avtomatite li oprqha Tikva i sie.
66
0
 
11
 
! Отговори
:D:D:D:D преди 4 години
Ами тоалетните? В тоалетните също касов апарат свързан с НАП. ,
65
1
 
15
 
! Отговори
нов проектозакон преди 4 години
А бе що не вземете да ни сложете и по едно апаратче долу.. да начислявате данък на всяко влизане и излизане... мръсни,гладни ***! да ви изсъхне семето герберско!!!
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простотиятя , не расте по дърветата!Явно е от къде прелива!
63
13
 
3
 
! Отговори
Една българка преди 4 години
Много правилно решение,всички искаме повече пари в хазната!Не е вярно,че се изкарват малко пари от кафе автомати и колички,няма какво да се заблуждаваме...Нека да се плащат реални данъци,повечето хора имат полза това да се случва,някои от тях за съжаление не го проумяват.
62
2
 
5
 
! Отговори
turcina преди 4 години
vsicki gerberasti sa dolni boklusi.
61
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гласувайте пак за тях,още един мандат ини е е*ана в г*з
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
алчни ***
59
0
 
16
 
! Отговори
Ekzorsist преди 4 години
Ех, че не съм имал някой светнат чичо, да ми шушне на ученце:
В касовите апарати е далаверата, товариш продажната цена тройно, после всеки месец бозаш от таксата за поддръжка.
Фирмите, които предлагат тази услуга ще са строго определени, и ще има далавера за всички.
58
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А честито кафенцето вече ще е по левче
57
1
 
23
 
! Отговори
operator ne vending преди 4 години
Това е поредният бизнес съсипан от това правителство.Като пряко потърпевш мога да ви кажа , че един касов апарат за вендинг машина струва около 250лв. плюс месечно още 30 лв. за подръжка и абонамент на сим картата.Средно една машина прави толкова оборот.В нашата фирма имаме около 300.Това автоматично означава махане на машини и съкращаване на персонал.И какво става по малко приходи в хазната още безработни на помощи на държавата.
56
2
 
29
 
! Отговори
мими преди 4 години
Жалка история са сегашните управляващи, жалка..всичко оправиха, че до автоматите са кафе опряха. Отвратена съм, че съм гласувала за тях.
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
развлекателни колички ще визуализират фискалният бон и ще бъдат снабдени със сървър за предаване на данни и 5 хард диска в РАЙД масив
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е предвидено, за да се натоварват собствениците на подобни автомати с непосилни разходи за спазване на законодателството.
53
2
 
24
 
! Отговори
nemam nervi преди 4 години
Извиват ръцете на дребния бизнес а държавна поща си карат със старите касови апарати