Пътуване из Западна България

С какво България впечатли двама преуспели германци
Обновена: 13 ное 2012 16:28 | 27 окт 2012 12:00,
83
Пътуване из Западна България
Рюдигер Руос и Гунтер Еени (отдясно наляво) дегустират мелнишко вино в изба "Кьосев" Снимка: Dnes.bg
В края на септември Гунтер Еени, журналист и съсобственик на известното германско издателство Thienemann, и Рюдигер Руос, доказан маркетинг специалист с международен опит в областта на напитките, идват в България, подбудени от интереса си към селския туризъм и българското вино.
 
Идеята за посещението предлага българинът Димитър Станишев - PR-специалист в агенция за инвестиции в Мюнхен, Германия.
 
Германците признават, че малкото впечатления, които имат за България преди да я посетят, не са особено позитивни.
 
В продължение на десет дни немските бизнесмени, водени от българския си колега, дегустират български вина и посещават паметници на културата в югозападната част на страната ни. 
 
Дали впечатленията на Гунтер Еени и Рюдигер Руос за България се променят след престоя си тук, ще научат и много техни сънародници . В реномираното немско списание "Wein und Markt" излиза дълга статия, написана от Гунтер Еени, за впечатленията им от "бившата комунистическа държава".
 
Част от неговия разказ, който ще излезе в един от следващите броеве на специализираното списание, показва, че България все пак има с какво да се гордее: 
 
„Дали Спартак наистина идва от българска Тракия, е все още нерешен спор между историците. Но според легендата мелнишкото вино му е давало магически сили...Но нека забравим какво сме чували за българските вина досега. 
Предразсъдъците са познати – по времето на социализма винопроизводството в България е било насочено предимно към количество. Планираната дажба е трябвало да се изпълни. Най-често за сметка на качеството. Едва след падането на стария режим приватизирането на лозарските масиви е направило възможно индивидуалното производство на вина.

Първи впечатления натрупахме от дегустацията на Мавруд от 2007 година. Този местен сорт, характерен за региона около Пловдив, ни бе препоръчан от келнер в хотела в София, където нощувахме. Рубинено червен цвят, високо съдържание на танини, мек вкус и приятен аромат, ни подсказаха, че в България ни очаква нещо особено...

Придържайки се към българския обичай, преди вечерята си казвахме наздраве с ракия. Високо процентовото питие подложи на изпитание вкусовите ни рецептори. Затова предпочетохме да останем на вино. 
В Благоевград посетихме винопроизводителя Вини Бошкилов. По време на дегустацията пробвахме Мерло, Каберне и... Мелник. Този местен сорт е едно истинско богатство! В разговора научихме интересни неща относно местните вина и техните особености.

Вечерта, след изпълнения със срещи ден, утолихме жаждата си с българска бира - напиткa, която не отстъпва по качество на немските си конкуренти. 

На следващия ден се отправихме към Сандански. На добре поддържания път станахме свидетели на доста приключенски изпреварвания. Междинна спирка – Илинденци. В селото с около 800 жители се срещнахме с гостоприемни българи. Масата бе препълнена с доматена салата с кромид и сирене, пълнени чушки, домашно вино както и характерната ракия. 

Това, което обаче ни впечатли най-много, е незабравимото гостоприемство на хората. За тях не може да се каже, че са затрупани с пари. Въпреки това се завързва такъв разговор, сякаш се познаваме от години. 

Разказаха ни, че в последните години много винопроизводители наблягат все повече на качеството. Приятно сме изненадани от тази информация. 

Впечатлени от единството между хората, се отправяме към следващата ни среща. Имахме уговорена дегустация с винопроизводител в Илинденци от друг калибър - Кьосев. От бъчвите в бутиковия килер дегустирахме различни вина, сред които Каберне и Резерва от 2007 година. Първокласно качество, което не се нуждае от повече думи. 

Кулминацията на пътешествието ни – влизаме в Мелник. С неговите 300 жители това е най-малкият български град. Любопитни сме да опознаем мястото, дало името на местното вино. Незабравимият Карл Май описва Мелник в произведенията си, без дори да го посетил. В Рожен гостуваме на леля Зара. Тази пленяващо усмихната и сърдечна жена ни даде да опитаме от домашното си вино и сирене. Впечатлени сме от вкуса на продуктите, но най-вече от положителната енергия на домакинята и на семейната сплотеност сред българите като цяло."
 
В заключение журналистът споделя, че България задължително трябва да се възползва от възможностите на европейските средства, за да популяризира красивите български туристически дестинации и качествените продукти. Но отбелязва също, че обществените пари не трябва да се харчат за скъпи рекламни кампании, а за умна комуникационна стратегия, която ще донесе по-трайни успехи на държавата.
 
Според двамата специалисти една от основните задачи на управляващите е да помагат за изграждането на един позитивен туристически и винен имидж. Важно е държавата да позиционира своите продукти на Запад в дългосрочен план, за да има печалба от това. 
 
А докато това стане, те с удоволствие биха посетили родината ни поне още веднъж, за да се насладят на българското качество и гостоприемност. 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повръща ми се от България и българите. Радвам се, че изчезват, дано по-скоро тази *** обезлюдее.
13
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората написали хубава статия за нас а вие *** *** намерихте пак повод да оплюете тях и народа ни.Това ,че Вие сте *** и мизерници не значи ,че всички са като вас.
12
7
 
15
 
! Отговори
4око преди 11 години
Га ша е за лупане и пиене на аванта и на мене много ми харесва в България!
11
7
 
37
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Ако не издържахме стотици хиляди ***-***, щяхме да сме в далеч по-добро материално положение. Естествено германците това не го знаят...
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Селски туризъм и пиене.И евтини *** и корумпирани куки.Колко щях да сме смея на бантустанците ако не бях един от тях.
9
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С какво България впечатли двама преуспели германци С ОЛИГОФРЕНИЯТА , НЕГРАМОТНОСТА , АЛЧНОСТА , КРАЖБИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ РАЗБОИНИЦИ С МИЗЕРИЯТА ,БЕДНОСТА , ГЛАДЪТ И ПОТЪПКАНИТЕ ЧОВЕШКИ ПРАВА НА ЕДИН ЗАСПАЛ НАРОД
8
3
 
22
 
! Отговори
Динко преди 11 години
"...се отправихме към Сандански. На добре поддържания път...","...впечатли най-много, е незабравимото гостоприемство на хората...","...Впечатлени от единството между хората..."Не знам откъде са ги прекарали, ама тия двамата шваби са ги изтипосали много яко.Пък и нека да си поръчат вино да видят дали ще им пратят от това което са опитвали или то е само да се закачат.
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Робски ум , ГМО мозък - 3ти коментар е живото доказателство
6
8
 
8
 
! Отговори
saki преди 11 години
Тия тримцата нещо почват да ме съмняват, май е имало между тях гуши гуши махен.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Препоръчват ни икономически растеж и едновременно с това искат да изплащаме дълговете на гърците, притиснати до стената. Гадни лихварски номерцаМазните им червендалести мутри да си ги наврат отзад и да се изстрелят като гюлета обратно във ФРГ
4
7
 
19
 
! Отговори
.... преди 11 години
Просто немците са написали статията преди да изтрезнеят
3
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доколкото разбрах, квадратните германци предимно са яли и пили на корем...
2
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За тях ние ВИНАГИ 6те си останем "бившата комунистическа държава" ... или поне докато не си отиде поколението на студената воина.А когато това поколение си отиде, ЕС 6те се е разпаднал .Та да не ви пука особено какво мислят за нас ... нека ние им кажем какво мислим за тях !
1
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** народ ,слаба държава!1 и 2 коментар,живото доказателство!