Фармацевт едва не уби бебе в Кюстендил

Аптекарката предписала 10 пъти по-голяма доза
Обновена: 26 ное 2012 21:08 | 26 ное 2012 20:24,
102
Фармацевт едва не уби бебе в Кюстендил
Снимка: Reuters

Грешка на фармацевт едва не доведе до смъртта на тримесечно бебе в Кюстендил, съобщава БНТ.

Аптекарката объркала дозировката – тя забравила запетайката и така предписала 15 мл. вместо 1,5 мл. сироп за кашлица.

Детето получило тежка интоксикация и било закарано спешно в "Пирогов", където за щастие било спасено.

Майката разказва, че синът й настинал и го завела на педиатър. Там лекарят предписал сироп за кашлица и антибиотик. По-късно тя с ужас констатира, че дозировката е объркана не само на сиропа, ами и на антибиотика.

От Фармацевтичната колегия в града казаха, че причина за случилото се е либералният режим, при който работят аптеките.

Родителите ще заведат дело в съда срещу недопустимата грешка на фармацевтката, а от аптеката казаха още, че съжаляват за случая и допълниха, че виновната фармацевтка ще бъде наказана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: Пироговфармацевтбебе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 11 години
Прочетете листовката!!! Не случайно го пише, задължително!
86
0
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 11 години
Добре , ама тази жена през живота си не е ли пила сироп и не е ли дозирала 1ч.л. за възрастен човек , че да даде на бебе 3 ч.л. колкото са 15мл.?!
85
0
 
4
 
! Отговори
ан преди 11 години
до преди 10 години не можеше да се влезне в тази професия с бал под 34 ,а сега се нароиха по цяла БЪЛГАРИЯ фармацевтични факултети и приемат с тройкида не говорим колко калинки от скопие киев германия холандия дойдоха и работят спокойнода не говорим инженерките по аптеките на марешкии бакалавърки пом фармацевти
84
0
 
3
 
! Отговори
dk преди 11 години
медицинските професии не трябваше да превръщат в търговскии това е причината да сме на този хал,а специално във фармацията навлезе мафията и тя диктува всичконе виждате ли че при всяко правителство изменят закона ,съобразно лобито ,което действа в момента,а фармацевтичния съюз не може да пробие със свястни закони ,защитавайки професията и хората,които са решили да работят за себе си и да се докажат с професионализъм.Когато шефа ти е шофьор няма как да не се съобразиш и него
83
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
фармацефтът е длъжен да изпълни указанията по рецептата, изписана от лекар.- с дозировки и режим на прием на лекарствата. Нали "фармацефтичното" образование разделя аптекаря от определението продавач-касиер. Или, мили пациенти, трябва да почнем сами да си назначаваме леченията и да си изписваме лекарства - като четем листовките.
82
3
 
15
 
! Отговори
Истината преди 11 години
А-а, не! ФАРМАЦЕВТът е виновен, много виновен къде ли са и хвърчали акълът и хормоните. Но най-виновна си е МАЙКАТА. Какво се прави на жертва ах, колко се била изплашила, ах, знаете ли какво и било! Таткото - и той приглася. Сигурно за да искат обезщетение. Но: 1. ДА ДОПУСНЕШ без въпроси да дават АНТИБИОТИК на 3 ( ТРИ) -месечното ти БЕБЕНЦЕ, и ОПАСНО лекарство срещу кашлица (всички знаят, че с тези лекарства трябва да се внимава); 2. да казваш нагло дали ми е казала и дали съм чула ЛЕКАРКАта или не съм я чула, какво ми е казала...; 3. да не прочетеш предписанието в лекарската РЕЦЕПТА; 4. да не прочетеш ЛИСТОВКАта (това е написано върху всяка лекарствена опаковка), където освен възможните дозировки е подчертано, че конкретната доза определя лекарят, е, това е или лековатост, или малокултурност, или безотговорност, или всичко взето заедно. Но ... тогава пък, каква е ролята и къде са ЖЕНСКИТЕ КОНСУЛТАЦИИ, които би трябвало да обучават най-различните по образование, етнос, социално положение, манталитет майки, на основните правила за отглеждане на деца.
81
0
 
13
 
! Отговори
asd преди 11 години
Чета коментарите и не искам да повярвам колко оскотяла нация сме. Един ще убива момичето бавно, друг я нарича проста продавачка. Разликата м-у медицинските професии и останалите е, че при първите грешките може да са фатални за човешкия живот. Затова и навсякъде по света това са най-високо платените професии. За една запетая в случая е можело да стане голяма беля. А колко от вас всекидневно допускат много по големи грешки в работата си и какво наказание отнасят за това? Помислете над това.
80
2
 
5
 
! Отговори
С преди 11 години
***.bg/uploads/photos_more/201211/path_89788.jpgАз не разчитам дозировката на Седакс, Извинявам се за линка, но трябва да сме обективни.Там пише-6.5 kg. a не 6.5 мл. и после 1Х и не се чете.Но за 6,5 кг дете 6,5 ml от този антиб. на ден също е много.Трябва да е около 1,0 до 1,5мл.Майки и татковци, вие ако не си опазите децата , няма кой друг да го направи вместо вас.
79
4
 
13
 
! Отговори
сами м преди 11 години
Аптекарката е пропуснала 1 запетая и сега всички я анатемосват. Разберете, че цялата отговорност в случая е на малоумната майка!!! *** - дори когато е отмерила дозата 15 мл., не помисли ли, че май е множко, ***, *** смотана???
78
1
 
8
 
! Отговори
гост преди 11 години
Да е живо и здраво детенцето,дано няма усложнения!Не е вярно,че работата на фармацевта е само да продаде лекарството!Той е длъжен да коригира лекарската грешка,ако има такава,запазвайки авторита на лекаря!Виновна е фармацевтката,направила грешката,спор няма.Но много по-виновни са всички,които превърнаха фармацията в търговия.Дано най-после всички проумеят колко опасна е тази ,,търговия'',колко знания трябва да вложи фармацевтът,изпълнявайки рецептата на лекаря,за да може евентуално да коригира грешка или пропуск ,и колко фатално може да бъде ,,бързото обслужване в аптеката''.Трябва ли да се случват трагедии,за да се разбере,че фармацевтът не е продавач,а здравен работник?
77
0
 
4
 
! Отговори
ъх преди 11 години
истина, всъщност истината е, че обикновено на листовките пише "АКО НЕ Е ПРЕДПИСАНО ДРУГО, ДОЗИРОВКАТА Е: ....", така че в случая хората с в правото си. 84, ако в лекарския кабинет само са дали устни надставления как да се дава антибиотик, то лоекарят е за съд във всяка нормална държава. Рецептата е писмен документ, срещу който имате ПРАВО да си купите съответното лекарство. Работата на аптекаря е да прочете вашия документ и да ви продаде изписаното на рецептата лекарство, в изписаната дозировка
76
2
 
7
 
! Отговори
topor преди 11 години
Az, абсолютно си прав!Лекарят определя с какво и по колко да се проведе лечението.Ако е предписал и лекарство или доза, които не са за пациенти в определена възрастова група - отговорността е пак негова . И на майката - че не гледа и слуша.А ние, тълпата, реагираме първосигнално. И - юруш по клавишите. Лошо!
75
7
 
11
 
! Отговори
az преди 11 години
Единствената работа на фармацевта е да ПРОДАДЕ лекарството, не да издава рецепти. Който не е слушал, когато му се е обяснявало в кабинета на доктора после реве по телевизиите.
74
4
 
4
 
! Отговори
Еколог преди 11 години
Ето до къде води преклонението пред творенията на наглите "учени", какво повече ви трябва да схванете че това което така наречената наука ви пробутва е ОТРОВА? Всички машини, всичко изкуствено трябва да се натроши с чукове, а после чуковете да се изгорят, защото и те са машини! Само така ще омилостивим Природата и ще се спасим от страшния и гняв! Единственото знание от което имаме нужда е знанието за билките и ядливите растения, всичко останало в огъня!
73
2
 
14
 
! Отговори
истина преди 11 години
Истината е, че във всяка нормална държава евентуален иск срещу аптекаря или лекаря не би минал. Не случайно във всяка опаковка на лекарство се прилага и листовка. Тя е, за да бъде прочетена, понякога дори не един път. Същото, както при електроуредите. Нормален човек знае, че работещ уред не се разглобява например. Но в гаранционните условия и листа за безопасност, това изрично го пише. Родителите също имат вина.
72
0
 
3
 
! Отговори
до Nemeca преди 11 години
Детето е заведено на лекар.Сутринта по една от тв имаше предаване.
71
0
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 11 години
Да се ползва единен софтуер!Подробности в по-долния коментар:
70
0
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 11 години
1. Има одобрени списъци с лекарства т.е. това означава, че вносителят може да въвежда и актуализира лекарствата, които внася в единна база данни, като при въвеждането ще се въвеждат и параметрите на лекарството - например от 2 до 9 годишна възраст до 1.5 мл, от 15-35г по 10мл и т.н. И когато лекарят изписва рецептата програмата ще прави автоматична проверка дали дозировката, както и други параметри попадат в зададените граници.2. И без това докторите пишат изключитлно грозно и си мисля, че така ще се избегнат и много технически грешки.3. Също така ще има проследяемост и отчетност на пациентите - заболявания и лечение и ще може да има досие с изследвания достъпно до всеки лекар и лечебно завадение.
69
2
 
19
 
! Отговори
! преди 11 години
На рецептата между 1 и 5 има запетайка, която обаче не е добре отличима. Родителите трябва да четат. Ще им се налага и занапред. Да създадеш дете е отговорност. Точно толкова голяма, колкото и да го отгледаш.
68
4
 
10
 
! Отговори
Nemeca преди 11 години
Фармацефта има известна доза вина, ама майката не знае ли, че има листовка? Това "листче" е задължително да се прочете от всеки. И като бебето е болно, защо не е минало през лекар? Лекаря предписва определено лекарство с определената доза и след това фармацефта просто преписва дозата на кутийката. Макала ли е майката на фармацефта, че става въпрос за бебе, а не за възрастен човек? ***, стига с такива подвеждащи заглавия. Проверил непроверил, обвинява - ето такива *** не ни трябват.