Ройтерс: България тормози своите мюсюлмани

След атентата в Бургас напрежението ескалира и вече нищо не е същото
27 ное 2012 19:01,
581

Саид Мутлу чете молитва Снимка: Reuters
Сърница, България. Пасторална картина на заснежени планини и традиционни български занаяти, арабски книги и календар с изображение на Мека можем да видим в кабинета на Саид Мутлу.

Стаята отразява смесената идентичност на Мутлу и Сърница – град на брега на езеро в отдалечената южна част на България, където жените носят забрадки, a мъжете се събират на площада и разговарят помежду си, докато пият кафе. И е осеяно с много къщи, които обграждат не църква, а джамия.

България е страна от Европейския съюз, в която българските мюсюлмани са общество, което съществува поне от векове. Те дори не са имигранти. Но някои се страхуват, че дългото съжителство е в опасност, пише Ройтерс.

Мутлу е подсъдим. Той е изправен пред обвинението, че работи за нерегистриран клон на Ал Уакф Ал Ислями – фондация, спонсорирана главно от праволинейни салафити мюсюлмани от Саудитска Арабия, които проповядват крайно консервативния вариант на религията. Но той отрича.

„Има напрежение сред хората тук. Те са дълбоко шокирани от процеса“, казва Мутлу - тих и сериозен 49-годишен мъж, който носи раиран анцуг с цветовете на българското знаме.

Мутлу е обвинен, че е проповядвал антидемократична идеология в една от джамиите на Сърница и в магазинчето за кафе, която насърчава налагането на шериата и насаждането на религиозна омраза.

Позовававайки се на конфискувана ислямска литература и свидетелски показания, прокуратурата смята, че Мутлу и други 12 религиозни водачи и активисти в Югозападна България са били на месечно възнаграждение към Ал Уакф Ал Ислями, за да проповядват радикални идеи.

Всички отричат обвиненията. И много от свидетелите променят показанията си в съдебната зала.

Ройтерс: България тормози своите мюсюлмани
Снимка: архив, Reuters

По време на избори

Този случай, в комбинация с атентата в Бургас срещу израелски туристи това лято, стана повод за разногласия в обществото.

Националистите твърдят, че балканската страна може да се окаже лесен път към Европа за радикалните ислямисти. Протестите на мюсюлманите, които са около 15% от 7,3-милионното население на България, и националистите разтърсиха град Пазарджик – голям град в подножието на Родопите, където се разглежда делото на Мутлу.

„Когато нещата в страната не вървят на добре, те се опитват да отклонят вниманието от истинските проблеми, като създават излишно етническо напрежение“, обяснява Мутлу, оправяйки очилата си и свивайки широките си рамене. 

Протестиращите, водени от крайнодесните партии Атака и ВМРО, веят плакати на демонстрации: „Нашата религия е България“ и „Тежки присъди за фанатиците“!

„Днес те проповядват радикален ислям, а утре ще поискат и ислямска автономия“, казва Павел Петков, пенсиониран учител. „Трябва да се събудим, докато не е станало твърде късно.“

Мутлу е учил ислям в Саудитска Арабия. Имам е в Сърница от 1998 г. насам и е спечелил уважението на местното общество заради знанията си по теология и мекия си израз.

„Доколкото го познавам, той е чист човек. Той е имам от над 20 години. Не можем да кажем нищо лошо за него“, казва Мустафа Аликанов, кметът на Сърница.

„Градът стои зад него.“

Някои български мюсюлмани са етнически турци, други са българи, чиито предци са минали под османско владичество, което приключило през 1878 г. Ислямското население има най-голям дял като етническа общност в сравнение с другите страни-членки на Европейския съюз.

Този случай съживява спомените от 80-те години, когато хиляди мюсюлмани били принудени да сменят имената си с български. Тогава над 300 хиляди напускат страната заради кампания, водена от комунистическия диктатор Тодор Живков, чиято цел била да съживи българската култура – начин на политика, който довел и до неговото сваляне от власт през 1989 г., пише Ройтерс.

С наближаването на изборите следващото лято и поради факта, че десният премиер Бойко Борисов не е сигурен дали ще спечели втори мандат, мнозина в ислямската общност прогнозират, че обвиненията срещу Мутлу и другите обвинени са скалъпени и имат единствената цел да увеличат подкрепата на настоящето правителство.

Те твърдят, че правителството на най-бедната страна в Европейския съюз пренебрегва техните нужди, а икономиката, която уж се възстановява от дълбока рецесия, но все още има голям процент на безработица, създава напрежение между общностите.

Областите, в които живеят мюсюлмани, са по-бедни в сравнение с останалите региони и те се чувстват „забравени“ в продължение на 20 години, от падането на комунизма. Обвиняемите отричат да са получавали пари от Ал Уакф Ал Ислями, въпреки че някои от тях дори са учили в Саудитска Арабия.

„Вижда се ясно отчуждение и разочарование. А сега и този случай. Балансът е нарушен. Имаме страна, която е безразлична към 1 милион от своя народ“, казва Михаил Иванов, преподавател по проблемите на малцинствата в Нов български университет в София.

Ройтерс: България тормози своите мюсюлмани
Мюсюлманки пред съда в Пазарджик през септември 2012 г. Снимка: архив, Reuters

Атентатът в Бургас и последиците

Разделителните линии станаха още по-ясни, когато терорист-камикадзе уби петима израелски туристи и български шофьор на автобус на летището в Бургас през юли. Атака, за която Израел обвини Иран и ливанската ислямистка групировка „Хизбула“. Иран отрече обвинението и обвини Израел за извършването на атентата.

Случаят събуди и опасения за присъединяване на България към Шенгенското безвизово пространство. Веднъж стигнали в България, имигрантите ще са свободни да пътуват в целия блок.

„Обществото се ужаси от случая в Бургас. Но това засили впечатлението, че под повърхността се крие много по-сериозен проблем, който може да експлодира всеки момент“, споделя Йоанис Михалетос, независим гръцки анализатор по въпросите на сигурността в Югоизточна Европа.

Кабинетът на Главния мюфтия се опитва да минимизира проблемите между общностите, пише още Ройтерс. Главният секретар Ахмед Ахмедов споделя, че познава обвиняемите от години и не е забелязал нищо необичайно в поведението им. Но нещата могат да ескалират.

„Когато постоянно ровите в кошера, рано или късно той ще избухне. Хората трябва да знаят, че не обучаваме атентатори убийци в мазетата“, допълва Ахмедов.

Друг от обвиняемите, Хаири Шерифов, ръководи младежкия футболен клуб в Рудозем – малък град, който се намира на 10 километра от гръцката граница.

Обвинен в това, че е преподавал радикален ислям на деца, Шерифов казва, че 50-те момчета, които играят в клуба, са както мюсюлмани, така и християни. Религиозен елемент по време на тренировките никога не е имало, споделя Шерифов.

„В смесените общности като Рудозем, където всички се познаваме, мисля, че ще бъде трудно – да не кажа невъзможно – напрежението да ескалира. Но хората, които не ни познават и са далеч от нас – именно те ще останат с грешно впечатление“, допълва Хаири Шерифов.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


581
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
445
0
 
2
 
! Отговори
евроЛицемерие преди 11 години
Какво им правим на тия ройтерси не е ясноВажно е, че ЕС даде пример с изгонването на *** от Франция и ХоландияЯвно в ЕС няма място за хора от малцинствата, а е модно да се говори въобще за някакви си праваЛицемери
444
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винаги малцинството получава подкрепата на повечето организации. За всичко си има причина .Ще ги тормози разбира се. Това е България, или поне аз не виждам петролни кладенци някъде наблизо. Нищо против мюсюлманите, но тези, които си уважават Коран-а , а не тези измислени от приказките на Шехеразада, които оплюват Българите и цялото Християнство, понеже дори нямат и завършен първи клас. Тези хора са удобни за манипулиране от страна на някои организации с финансови цели.
443
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
i svoite hristiqni tormozi, sashto...
442
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига сме се гъзили, после друг ни е крив - американците, Европа, вятъра, снега! Народ ли сме или ***? Защо се обвързваме икономически все повече и повече с арабския свят и Турция? Какво друго очаквате да пристигне тук заедно с техните капитали, ако не джихад за разпространяване на "правата" вяра? А джихад се провежда с разнообразни средства, от промиване на мозъци и купуване на съвести, до физическа ликвидация на инакомислещите.
441
1
 
10
 
! Отговори
bay myumyun преди 11 години
"мюсюлманите, които са около 15% от 7,3-милионното население на България" :D:DЕ, как да и повярвам на тая пропагандна статия като по данни от преброяването през 2011 са 7.8%, а от предното през 2001 са 12.2%...
440
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Част от подсъдимите по делото срещу 13-те имами в Пазарджик са призовавали към джихад на територията на България. Това твърди в показанията си анонимен свидетел, записан в кориците на делото под номер 003. Агентът на ДАНС, който бе разпитван в продължение на три часа, е разказал още, че имамите в продължение на години поддържали връзки със Саудитската фондация Ал Уакф ал Ислями.Според показанията членовете на нелегалната организация поддържат конспиративни контакти, прикривайки ги чрез неформални срещи на лидери и проповедници. Учредителното събрание на организацията станало с участието на Саид Мутлу, Али Ходжа, Али Хайредин, Муафак Аласад, като присъствал и шейх Халид Мухтайри от Саудитска Арабия. За ръководител бил определен Саид Мутлу, който заменя Аласад, тъй като целта е водачът да е български гражданин.Тайният свидетел твърди още, че в Истанбул през 2008 г. организацията получава програма, в която целите са налагане на исляма и шериатската държава в България като те се прикриват зад благотворителни и други дейности.По информация на 003 организацията е имала финансиране в размер на 400 000 евро за периода 2008-2010 г. Парите били разделени между участниците в нея като човекът, който ги е разпределял е Саид Мутлу. Използвани са районните мюфтии Абдуллах Салих и Неджми Дъбов за легализиране дейността на организацията. Останалите са получили карти на ваизи (проповедници), за да имат право на свободен достъп до населените места.Според свидетеля в районите, в които са работили имамите, се създава религиозно напрежение, стига се и до екстремистки прояви и дори насилие над друговерци.От 2008 г. в България съществува структура, целяща налагане на шериатПодсъдимите имами в Пазарджик призовавали към джихад, а организацията им имала бюджет от 400 000 евро за 2 годиниКриминално
439
1
 
3
 
! Отговори
я преди 11 години
Ей Ярабим ,абе ,Адвокате ти да не си Симеон Дянков та да не знаеш че даренията не са облагаем доход ,ба чоджум.
438
0
 
6
 
! Отговори
До 509 преди 11 години
В Пазарджишкия окръжен съд започна разпитът на таен свидетел 002 28 ноември 2012 | 13:11 / Агенция "Фокус" / Съдебна власт..... Свидетелят познава хора, които изповядват салафитския ислям. Той посочва от подсъдимите Саид Мехмед Мутлу, Хайри Шерифов и Байрам Ушев като хора, които са проповядвали такъв вид ислям. Свидетелят е бил на проведено от тях събрание, в което те са агитирали да се гласува само за мюсюлмани. Чувал е, че искат да се направи мюсюлманска държава и в страната да се наложат религиозните, а не светските закони. Подсъдимият Неджми Дъбов призовавал да се гласува само за мюсюлмани, не за ***. Свидетелят твърди, че обвиняемите са говорели за джихад, което според тях означава да бият неверниците и след това да отидеш в рая. Организацията Ал-Уакф ал-ислями е спонсорирала обвиняемите, които живеят богато, не работят. Парите за тях са пристигали от Саудитска Арабия по време на хаджилък. Давани са на главния мюфтия, който ги разпределял. В религиозното училище в Рудозем, според свидетеля, са обучавани младежи салафити, които освен да проповядват са учени и да се бият тренирали са различни бойни изкуства. Тайният свидетел твърди, че обикновените мюсюлмани се страхуват от тях. Ваня НИКОЛОВА
437
0
 
1
 
! Отговори
До 509 преди 11 години
Нияо не бъркам! В съдебните заседания се установява от показания на свидетели, че 2ма от обвиняемите са получавали ПАРИ като ежемесечни дарения, за да живеят с тях! Дали тези пари са оповестени пред НАП като приходи на местното лице и за тях всеки от обвиняемите е подавал данъчна декларация за предходната година съгласно закона, е от компетенцията на съда! Факт е обаче, че показанията на свидетелите в тази посока са публикувани в българските медии.Това е нещо различно от КРБ, естествено....
436
0
 
7
 
! Отговори
Го0о преди 11 години
Иначе всички носят отличителни черти на арабина, дебели бради със късо постригани коси...
435
3
 
0
 
! Отговори
Я преди 11 години
До 509Абе адвокате ,да знаеш ,че си много прав дори когато бъркаш данъчното право със Конституционното. Попълвай си данъчната деклация и си внасяй навреме данъците , че може и на тебе да се объркат да спретнат дело за радикалист , не че не си.
434
0
 
2
 
! Отговори
До 506 преди 11 години
Абе какъв комплекс за малоценност те гони- щом аз като адвокат си попълвам данъчната декларация с коректните данни и я депозирам в НАП въпреки нежеланието ми в изпълнение на закона, а НЕ СЪМ от мюсюлманското вероизповедание, защо един мюсюлманин / имам предвид двама от обвиняемите/, който не е на трудов договор, не декларира своите доходи в НАП? ЗДДФЛ -Чл. 3. Данъчно задължени лица по този закон са:1. местните и чуждестранните физически лица, които са носители на задължението за данъци по този законЧл. 4. (1) Местно физическо лице, без оглед на гражданството, е лице:1. което има постоянен адрес в България, или2. което пребивава на територията на България повече от 183 дни през всеки 12-месечен период, или3. което е изпратено в чужбина от българската държава, от нейни органи и/или организации, от български предприятия, и членовете на неговото семейство, или4. чийто център на жизнени интереси се намира в България.(2) За целите на ал. 1, т. 2 лицето се смята за местно за годината, през която пребиваването надхвърли 183 дни. Денят на излизане и денят на влизане в страната се смятат поотделно за дни на пребиваване в страната.Задължения за данъци на местните физически лицаЧл. 6. Местните физически лица са носители на задължението за данъци за придобити доходи от източници в Република България и в чужбина.(6) От източник в Република България са и следните доходи, начислени/изплатени от местни лица, от търговски представителства, както и от място на стопанска дейност или определена база в Република България:1. неустойки и обезщетения, реализирани вместо или заедно с друг доход от източник в Република България;2. парични и предметни награди от игри, състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител;3. възнаграждения, различни от възнаграждения по трудови правоотношения, изплащани на служител или на член на управителен или контролен орган на българско юридическо лице, на клон на чуждестранно лице, служител в търговско представителство на чуждестранно лице или на друго лице, изпълняващо идентични или подобни функции;4. лихви, включително лихви по договор за лизинг;5. доходи от наем или друго предоставяне за ползване на движимо или недвижимо имущество;6. възнаграждения по договори за франчайз и факторинг;7. авторски и лицензионни възнаграждения;8. възнаграждения за технически услуги;9. възнаграждения по договори за управление и контрол на предприятия;10. (нова - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) стипендии за обучение в страната и чужбина;11. (нова - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) доходи от осигуряване и от застраховане.(7) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Доходи по ал. 6, начислени от местни юридически лица или местни еднолични търговци чрез място на стопанска дейност или определена база извън страната или изплатени от местни физически лица, чрез определена база извън страната, не са от източник в страната.(8) Доходите от акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, издадени от държавата, общините, местни юридически лица, неперсонифицирани дружества и други форми на съвместна дейност, както и от сделки с тях, са от източник в България.(9) Доходите от селско, горско, ловно и рибно стопанство на територията на страната са от източник в страната.(10) Доходите от използване, продажба, замяна или друго прехвърляне на недвижимо имущество, включително на идеална част или ограничено вещно право върху него, намиращо се на територията на страната, са от източник в страната.(11) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) От източник в Република България са и следните доходи, начислени от местни юридически лица, местни еднолични търговци или чуждестранни юридически лица и еднолични търговци чрез място на стопанска дейност или определена база в страната в полза на чуждестранни физически лица, установени в юрисдикции с преференциален данъчен режим:1. възнаграждения за услуги или права, с изключение на случаите, когато услугите или правата са реално предоставени;2. неустойки и обезщетения от всякакъв вид, с изключение на обезщетенията, начислени по застрахователни договори.(12) (Предишна ал. 11 - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) При определяне на източника на доход по този член мястото на изплащане на дохода не се взема предвид.Чл. 13. (1) Не са облагаеми:1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година;б) произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети;в) акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, както и доходите от търговия с чуждестранна валута;г) движимо имущество, предадено на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците;3. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) доходите от разпореждане с финансови инструменти по смисъла на 1, т. 11 от допълнителните разпоредби;4. разпределените под формата на нови дялове и акции печалба или друг източник на собствен капитал в търговски дружества, както и разпределените печалба или друг източник на собствен капитал под формата на увеличаване на номиналната стойност на съществуващите дялове и акции;5. доходите на обезщетените по реда на нормативен акт лица от продажба или замяна на получените като обезщетение компенсаторни инструменти и инвестиционни бонове;6. доходите от задължително осигуряване в България или в чужбина;7. доходите от допълнително доброволно осигуряване, получени след придобиване право на допълнителна пенсия; доходите от инвестиции на техническите резерви, получени по застрахователни договори; доходите от инвестиции на активите на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване, разпределени по индивидуалните партиди на осигурените лица;8. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) доходите от лихви по влогове и депозити в търговски банки и клонове на чуждестранни банки, установени в държава - членка на Европейския съюз, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;9. (изм. - ДВ, бр. 32 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) лихвите и отстъпките от български държавни, общински и корпоративни облигации, както и от подобни облигации, емитирани съгласно законодателството на друга държава - членка на Европейския съюз, или на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;10. лихвите по съдебно установени вземания, които не подлежат на облагане, и присъдените обезщетения за разноски по съдебни дела;11. присъдените обезщетения и други плащания при средна и тежка телесна повреда, професионална болест или смърт;12. обезщетенията за принудително отчуждаване на имущество за държавни и общински нужди;13. обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди, с изключение на обезщетенията за пропуснати ползи;14. застрахователните обезщетения, когато е настъпило застрахователно събитие;15. помощите и добавките от социално подпомагане, получени на основание на Закона за интеграция на хората с увреждания, Закона за закрила на детето, Закона за семейни помощи за деца или на друг нормативен акт, както и обезщетенията и помощите при безработица, получени на основание на нормативен акт;16. помощите от организации със социална дейност, създадени със закон, и от юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на общественополезна дейност;17. сумите, получени на основание на Закона за семейни помощи за деца, както и сумите за издръжка, получени от правоимащи лица съгласно разпоредбите на Семейния кодекс;18. стипендиите, получени от физически лица за обучението им в страната и в чужбина;19. паричните суми и подаръците, получени на основание на нормативен акт от донори на кръв, кръвни съставки и биопродукти за хуманни цели;20. паричните и предметните печалби, получени от участие в хазартни игри по смисъла на Закона за хазарта;21. (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) паричните и предметните печалби, получени от участие в игри, различни от тези по т. 20, при които печалбата се определя на случаен принцип;22. предоставените държавни и национални награди на творци в областта на културата и на спортисти, както и наградите на лауреати на конкурси по проекти и програми, финансирани изцяло или частично от Национален фонд "Култура";23. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) получените суми за командировъчни пътни и квартирни пари по правоотношения, които не са трудови, когато са за сметка на възложителя и са доказани документално по реда на действащото законодателство, както и дневните командировъчни пари, но не повече от двукратния им размер, определен за лицата по трудови правоотношения;24. доходите, получени от рента, аренда или от друго възмездно предоставяне за ползване на земеделска земя;25. възнагражденията на: членовете на персонала на дипломатическите представителства съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения; членовете на консулствата съгласно Виенската конвенция за консулските отношения; служителите на междудържавни и междуправителствени организации съгласно международния договор, сключен със съответната организация, и членовете на семействата на изброените лица, доколкото това е предвидено в съответния международен договор;26. доходите от продажба или замяна на имущество, придобито по наследство и завет, както и на имущество, реституирано по реда на нормативен акт;27. потребителските дивиденти от кооперации, създадени по Закона за кооперациите.(2) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Не се смята за доход полученото имущество по наследство, завет и дарение, както и полученото имущество с възстановено право на собственост по реда на нормативен акт.(3) (Отм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)(4) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Не се определя данък към датата на придобиване на акции и дялове, които са получени срещу направени непарични вноски в търговски дружества.(5) (Предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г., доп. - ДВ, бр. 31 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.) Разпоредбите на ал. 1, 2 и 4 не се прилагат за доходите от стопанска дейност като търговец по смисъла на Търговския закон, включително като едноличен търговец, както и за физическите лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, които определят облагаем доход по чл.
433
0
 
12
 
! Отговори
До 506 преди 11 години
Вашите имами ТРЯБВА да знаят, че като гражданини на България имат ВСИЧКИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ И НОСЯТ И НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ДЕЙСТВИЯТА СИ! НЕ САМО НЕМЮСЮЛМАНИТЕ СА НАКАЗАТЕЛНО ОТГОВОРНИ ЛИЦА СЪОБРАЗНО НАКАЗАТЕЛНИЯТ КОДЕКС НА Р. БЪЛГАРИЯ! Я попитайте адвокатите на подсъдимите- вярно ли е от юридическа гледан точка това, което пиша! ЗАКОНИТЕ НЕ СА ТОРТА, ТА ВСЕКИ ДА СИ ИЗБИРА КОЙ ОТ ТЯХ ДА СПАЗВА И КОЙ ЗАКОН НЕ ГО КАСАЕ!
432
8
 
2
 
! Отговори
Я до 502 преди 11 години
Виж кво щти река,В Исляма проповедите само едни - те са обичайни. Никой имам ,още повече имам от Родопите не си позволява да говори за права на мюсюлманите ,още повече за права в ущърб на друговерците ,защото знае че не е редно и че *** страдате от комплекси за малоценности и малко ви трябва да ни проведете поредния наказателен процес.Нашите имами в проповедите си искат само едно единствено право -правото по чл. 6 ал. 2 от -да ги оставите да си изпълняват религията .
431
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако са представени доказателства за ЦЕЛИТЕ на нерегистрираната в България организация и съдът ги е приел като доказателства по делото и в тях се казва, че ЦЕЛТА на тази организация е налагане на шериат в България по неконституционен и насилствен начин, не е случайна ЛИПСАТА на регистрация на тази оргранизация в България, защото от правна гледна точка тя би се явила противоконституционна организация и НИКОЙ ДЪРЖАВЕН ОРГАН - ОЩЕ ПО-МАЛКО СЪД- В БЪЛГАРИЯ, НЕ БИ ДОПУСНАЛ РЕГИСТРАЦИЯТА Й!
430
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как проповедниците- обвиняеми изпълняват тези текстове от най-висшият закон на Р. България?Конституция на Р. БългарияЧл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.Чл. 11. (1) Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм.(2) Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна.(3) Партиите съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите. Редът за образуване и прекратяване на политически партии, както и условията за тяхната дейност се уреждат със закон.(4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.Чл. 13. (1) Вероизповеданията са свободни.(2) Религиозните институции са отделени от държавата.(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.Чл. 26. (1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.Чл. 37(2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.Чл. 44. (1) Гражданите могат свободно да се сдружават.(2) Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.(3) Законът определя организациите, които подлежат на регистрация, реда за тяхното прекратяване, както и взаимоотношенията им с държавата.Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.(2) Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.
429
1
 
4
 
! Отговори
Гл. мюфтия-в секта преди 11 години
Борисов, Уорлик, ДПС и тур.посланик оказаха натиск над Соф. съд да отмени съд. решение, че Гл. мюфтия е незаконен и така, въпреки закона, Мустафа Алиш стана Гл. мюфтия, макар и агент на ДС, но е ценен за САЩ и Герб, защото е турски агент,а Герб и САЩ обслужват Турция. Той е радикален ислямист, има далавери за много милиони, които Борисов му опрости, за благодарност ДПС гласуваха за кмет от Герб в Смолян и Пазарджик, където Герб губеше без гласовете на ДПС. Така Герб продава Родопите и България.
428
0
 
4
 
! Отговори
До 496 преди 11 години
Защо нищо не отговаря- нямате какво да кажете или вие наистина слагате знак на еднаквост между обичайните проповеди в исляма с проповедите от обвиняемите и искате в противоречие с чл.6 ал.1 и ал.2 от Конституцията на Р. България мюсюлманите - български граждани да имат повече права от бг. граждани- немюсюлмани? И считате, че вашето мислене е нещо нормално за държава с 90% немюсюлмани и 10% мюсююлмани от населението й? Искате немюсюлманите да имат ПОМАЛКО ПРАВА в България?
427
3
 
6
 
! Отговори
Клинтън:приемете исл преди 11 години
Бил Клинтън,в реч в база"Бондстийл" в Косово, заяви,че православието трябва да бъде унищожено на Балканите и балканските държави трябва да прегърнат исляма и ислямските ценности. Американци ходят в Родопите и насърчават помаците, които са ислямизирани българи, да се обособяват в различен от българите етнос и да се пишат турци, за да обслужват тур. интереси. За кого милее амер. посолство? За ДПС, мюсюлманите и ***. Под натиск на САЩ, съдиите от СДС в КонСъд гласуваха ДПС да НЕ БЪДЕ забранена
426
1
 
7
 
! Отговори
Четвъртия Рай* преди 11 години
Бяхме ги подпукали на времето, ама някой си, по хуманни съображения не хвърли заряда на ДЕБЕЛАКА над Манхатън! А после те го метнаха над Хирошима! Обвиниха почитателя на Вагнер в геноцид, че изтребил 6 млн., а сега "хуманните" ционисти с меки методи изтребват милиарди невинни жители на планетата и никой не реагира! Where du we go now? Wohin geen Wir jetzt?